Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Facturarea serviciilor se poate face in luna urmatoare finalizarii lor? Raspunsul specialistului

Data actualizarii: 01 Iunie 2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Facturarea serviciilor se poate face in luna urmatoare finalizarii lor? Raspunsul specialistului
facturarelivrari intracomunitareavans taxa

O firma poate sa factureze serviciile executate catre un client in luna urmatoare finalizarii lor? Raspunsul este "da", insa exista o conditie principala. 

Mai mult, specialistul nostru ofera in continuare si recomandari pretioase pentru firmele aflate in aceasta situatie. 

Facturarea serviciilor: raspunsul specialistului

Da, dar nu mai tarziu de a 15-a zi a lunii urmatoare finalizarii lor.

Recomandare: Facturarea sa fie realizata in luna in care sunt prestate serviciile (inclusiv documentele care confirma validarea/avizarea/acceptarea acestora).

In situatia in care managementul stabileste o anumita perioada in care se poate face facturarea, ca parte a unei politici de management, este de dorit ca aceasta sa fie formalizat in Regulamente interne inclusiv in Manualul politicilor contabile.

Baza Legala

ART. 319 - Facturarea

(15) Pentru livrarile intracomunitare de bunuri efectuate in conditiile prevazute la art.294 alin. (2), persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei.

(16) Pentru alte operatiuni decat cele prevazute la alin. (15), persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa. De asemenea, persoana impozabila trebuie sa emita o factura pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri/prestare de servicii cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.

ART. 280 - Faptul generator si exigibilitatea - definitii



(1) Faptul generator reprezinta faptul prin care sunt realizate conditiile legale necesare pentru exigibilitatea taxei.

(2) Exigibilitatea taxei reprezinta data la care autoritatea fiscala devine indreptatita, in baza legii, sa solicite plata de catre persoanele obligate la plata taxei, chiar daca plata acestei taxe poate fi amanata.

(3) Exigibilitatea platii taxei reprezinta data la care o persoana are obligatia de a plati taxa la bugetul statului, conform prevederilor art 326 alin. (1).

ART. 281 - Faptul generator pentru livrari de bunuri si prestari de servicii
(1) Faptul generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor, in conformitate cu regulile stabilite de prezentul articol.

(7) Prestarile de servicii care determina decontari sau plati succesive, cum sunt serviciile de constructii-montaj, consultanta, cercetare, expertiza si alte servicii similare, sunt considerate efectuate la data la care sunt emise situatii de lucrari, rapoarte de lucru, alte documente similare pe baza carora se stabilesc serviciile efectuate sau, dupa caz, in functie de prevederile contractuale, la data acceptarii acestora de catre beneficiari.

(8) In cazul livrarilor de bunuri si al prestarilor de servicii care se efectueaza continuu, altele decat cele prevazute la alin. (7), cum sunt livrarile de gaze naturale, de apa, de energie electrica, serviciile de telefonie, de inchiriere, de leasing, de concesionare, de arendare de bunuri, de acordare cu plata pentru o anumita perioada a unor drepturi reale, precum dreptul de uzufruct si superficia, asupra unui bun imobil, si alte livrari/prestari asemenea, se considera ca livrarea de bunuri/prestarea de servicii este efectuata la fiecare data prevazuta in contract pentru plata bunurilor livrate/serviciilor prestate sau, in lipsa unei astfel de prevederi contractuale, la data emiterii unei facturi, dar perioada de decontare nu poate depasi un an.

(10) Prestarile de servicii pentru care taxa este datorata de catre beneficiarul serviciilor in conformitate cuart 306 alin. (2), care sunt prestate continuu pe o perioada mai mare de un an si care nu determina decontari sau plati in cursul acestei perioade, se considera efectuate la expirarea fiecarui an calendaristic, atat timp cat prestarea de servicii nu a incetat.

(12) Prestarile de servicii care nu se regasesc la alin. (7) - (10) se considera efectuate la data finalizarii prestarii serviciului respectiv.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Teleman Nicolae Ciprian.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X