email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procedura de restituire a impozitului pe dividende rezultat din regularizarea anuala este in Monitor

Procedura de restituire a impozitului pe dividende rezultat din regularizarea anuala este in Monitor
dividendeactionarilegea societatilor

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat in Monitor Ordinul 765/2022 privind Procedura de restituire a impozitului  pe dividende rezultat din regularizarea anuala a dividendelor distribuite partial in cursul anului. 

Pe langa procedura, ANAF a mai oficializat si modelul de declaratie de regularizare/cerere de restituire dupa restituirea de catre asociati sau actionari a dividendelor platite pe care platitorul de dividende il depune la organul fiscal competent. Declaratia se foloseste in cazul in care din regularizarea anuala a dividendelor distribuite partial in cursul anului, potrivit art.67 din Legea societatilor nr. 31/1990, rezulta sume de restituit de la buget.

Ordinul 765/2022 a aparut in Monitorul Oficial nr. 402 din 27 aprilie 2022. 

Scurt istoric despre distribuirea dividendelor

 Potrivit art. 67 din Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale. Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. 

In cazul distribuirii partiale a dividendelor intre asociati sau actionari in cursul anului financiar, situatiile financiare anuale vor evidentia dividendele atribuite partial si vor regulariza diferentele rezultate, in mod corespunzator. 

In cazul in care asociatii sau actionarii datoreaza restituiri de dividende, in urma regularizarii operate in situatiile financiare anuale, acestea se achita societatii in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale. 

Procedura de restituire a impozitului  pe dividende  rezultat din regularizarea anuala


1. Obiectul prezentei proceduri il constituie impozitul pe dividende platit in plus la bugetul de stat, rezultat din regularizarea anualaa dividendelor distribuite partial in cursul anului, potrivit art. 67 din Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, duparestituirea de catre asociati sau actionari a dividendelor incasate in plus de catre acestia sau dupaaprobarea situatiilor financiare anuale in cazul dividendelor interimare distribuite si neplatite,panala sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora.

2. In situatia in care din regularizarea anualaa dividendelor platite ca urmare a distribuirii partiale in cursul anului a acestora, denumitain continuare regularizare anualaa dividendelor, rezultasume de restituit de la buget, platitorul de dividende poate solicita restituirea acestora.

3. In situatia in care platitorul de dividende constatacasumele distribuite au fost mai mari decat dividendele datorate, acesta corecteazadebitele reprezentand impozit pe dividende declarate la organul fiscal central competent in administrarea obligatiilor fiscale ale acestuia, denumit in continuare organ fiscal competent, prin depunerea unei declaratii rectificative in care se evidentiaza suma reprezentand impozit pe dividende rezultataca fiind platitain plus ca urmare a regularizarii anuale a dividendelor, duparestituirea de catre asociati/actionari a dividendelor. 

4. Ulterior depunerii declaratiei rectificative prevazute la pct. 3,platitorul de dividende depune la organul fiscal competent o declaratie de regularizare/cerere de restituire a impozitului pe dividende.

5.  Declaratia de regularizare/cererea de restituire a impozitului pe dividende, prevazutain anexa nr. 2 la ordin, denumitain continuare cerere de restituire, se depune la organul fiscal competent in conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedurafiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, denumitain continuare Codul de procedurafiscala, numai duparestituirea de catre asociati sau actionari a dividendelor distribuite in plus.

6. Cererea de restituire, se poate depune panala implinirea termenului de prescriptie a dreptului de a cere restituirea prevazut la art. 219 din Codul de procedurafiscala, respectiv de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la restituire.

7. In cazul in care platitorul de dividende inregistreaza obligatii fiscale restante, inclusiv amenzi de orice fel si alte creante bugetare, transmise spre recuperare organului fiscal competent, suma rezultata dupa regularizarea anuala a dividendelor,denumita in continuare suma de restituit, se restituie numai dupa efectuarea compensarii potrivit art. 167 si art.168 din Codul de procedura fiscala.

8. In cazul in care suma de restituit platitorului de dividende este mai mica decat obligatiile fiscale restante ale acestuia, inclusiv amenzi de orice fel si alte  creante bugetare, transmise spre recuperare organului fiscal competent, compensarea se efectueaza pana la concurenta acestei sume.

9. In cazul in care suma de restituit platitorului de dividende este mai mare decat suma reprezentand obligatii fiscale restante ale acestuia, inclusiv amenzi de orice fel si alte creante bugetare, transmise spre recuperare organului fiscalcompetent, compensarea se efectueaza pana la concurenta acestor obligatii, diferenta rezultata restituindu-se acestuia.

10. In vederea efectuarii compensarii/restituirii potrivit pct. 7 -9, dispozitiile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.899/2004 pentru aprobarea Procedurii de restituire si de rambursare a sumelor de la buget, precum si de acordare a dobanzilor cuvenite contribuabililor pentru sumele restituite sau rambursate cu depasirea termenului legal, se aplica in mod corespunzator.

11.Restituirea sumelor reprezentand impozit pe dividende cuvenite platitorului se efectueaza prin decontare bancara, in termenul prevazut de art. 77 din Codul de procedura fiscala, in contul bancar indicat de platitorul de dividende in cererea de restituire.

12. Platitorul de dividende poate solicita restituirea impozitului pe dividende si in situatia in care dupaaprobarea situatiilor financiare anuale in cazul dividendelor interimare distribuite si neplatite actionarilor sau asociatiilor, rezultasume platite in plus la buget, prevederile pct. 3-10 aplicandu-se in mod corespunzator.

Consulta Declaratia de regularizare/Cerere de restituire a impozitului pe dividende


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dividendeactionarilegea societatilor


Data aparitiei: 15 Aprilie 2022
Ultima actualizare: 28 Aprilie 2022

Votati articolul "Procedura de restituire a impozitului pe dividende rezultat din regularizarea anuala este in Monitor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X