Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"
Potrivit prevederilor art. 7 din Legea societatilor nr. 31/1990*** republicata, actul constitutiv al oricarei entitati (societate in nume colectiv, in comandita simpla, cu raspundere limitata, societate pe actiuni sau in comandita pe actiuni) cuprinde, printre altele, sediile secundare pe care contribuabilul le infiinteaza (sucursale, agentii, reprezentante sau alte asemenea unitati fara personalitate juridica, atunci cand se infiinteaza odata cu societatea sau conditiile pentru infiintarea lor ulterioara, daca se are in vedere o astfel de infiintare).
Din punct de vedere fiscal, Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede la articolul 85*, urmatoarele:
(1) Contribuabilul/Platitorul are obligatia de a declara organului fiscal central, infiintarea de sedii secundare, in termen de 30 de zile de la:
a) data inregistrarii/mentionarii acestora la registrul comertului sau in alte registre in care a fost inregistrata entitatea care le-a infiintat;
b) data actului de infiintare, in alte cazuri decat cele prevazute la lit. a).
(3) In sensul prezentului articol, prin sediu secundar se intelege un loc prin care se desfasoara integral sau partial activitatea contribuabilului/platitorului, cum ar fi: birou, magazin, atelier, depozit si altele asemenea, cu exceptia activitatilor desfasurate de salariati la domiciliul acestora, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si a Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca si a locatiilor beneficiarilor unde contribuabilul/platitorul desfasoara alte activitati decat cele mentionate la art. 85 alin. (4), activitati autorizate conform Legii nr. 359/2004**) privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) Prin sediu secundar se intelege si un santier de constructii, un proiect de constructie, ansamblu sau montaj ori activitati de supervizare legate de acestea, numai daca santierul, proiectul sau activitatile dureaza mai mult de 6 luni...... (5) Contribuabilul/Platitorul care inregistreaza sediile secundare ca platitoare de salarii si de venituri asimilate salariilor potrivit Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, nu are obligatia declararii acestor sedii potrivit prezentului articol. Dispozitiile art. 32 alin. (7) din Legea nr. 273/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, raman aplicabile.
Mai mult, dispozitile art 32 alin 7) din Legea 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, stabilesc urmatoarele:
(7) Orice persoana subiect al unui raport juridic fiscal, inclusiv operatorul economic, institutia publica si institutia publica locala, care are organizata o entitate, cu sau fara personalitate juridica, la alta adresa decat sediul social al subiectului respectiv, cu minimum 5 persoane care realizeaza venituri din salarii, are obligatia sa solicite inregistrarea fiscala a entitatii respective, ca platitoare de salarii si de venituri asimilate salariilor, la organul fiscal din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in a carui raza teritoriala se afla adresa unde se desfasoara efectiv activitatea acelei entitati.
Solicitarea se face in termen de 30 de zile de la data infiintarii pentru entitatile nou-infiintate.
Din analiza celor doua articole mai sus mentionate, reiese ca, in functie de numarul de angajati in cadrul unui sediu secundar, pot fi identificate doua situatii:
1. Societatea (mama) are un sediu secundar(sau mai multe) in care are mai putin de 5 salariati.
In acest caz firmei (mama) ii revine obligatia de a le declara, conform articolului 85 alin 1) din Codul de procedura fiscala, fara a li se atribui cod de identificare fiscala. Declararea se face prin depunerea, in termen de 30 zile de la infiintare, a formularului 700 Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea inregistrarii fiscale (OPANAF 6580/2024) - Sectiunea G - Date privind sediile secundare care nu au obligatia inregistrarii.
Formularul se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal contribuabilul care a infiintat sediul secundar.
2. Societatea (mama) are un sediu secundar (sau mai multe) cu 5 sau mai mult de 5 salariati.
In acest caz, contribuabilul are obligatia il inregistreze, in vederea acordarii codului de identificare fiscala pentru respectivul sediu secundar, conform art. 85 alin 5) din Codul de procedura fiscala, ca platitor de salarii si de venituri asimilate salariilor potrivit Legii 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, prin depunerea formularului 060 Declaratie de inregistrare fiscala/mentiuni/Declaratie de radiere pentru sediile secundare.
Declaratia 060 este reglementata de OPANAF 1699/2021 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal, conform caruia, aceasta se completeaza si se depune, potrivit instructiunilor de completare, de catre contribuabilii care, potrivit Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, au organizate sedii secundare stabile cu minimum 5 angajati pentru respectivul sediu secundar si au obligatia sa solicite inregistrarea fiscala a acestora, ca platitor de impozit pe venituri din salarii si de venituri asimilate salariilor.
Declaratia de inregistrare se completeaza cu ocazia infiintarii, iar declaratia de radiere se completeaza cu ocazia radierii inregistrarii fiscale.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Examen Consultant Fiscal 2025
ART. 5 (1) Registrul unic de control se numeroteaza, se sigileaza si se pastreaza de reprezentantul legal al unitatii verificate sau de inlocuitorul acestuia.
(2) Registrul unic de control se tine la sediul social si la fiecare sediu secundar pentru care s-au eliberat avize/autorizatii si/sau acorduri de functionare.
ART. 6 (1) Registrul unic de control se elibereaza, contra cost, de directiile generale ale finantelor publice din raza teritoriala unde isi are sediul social contribuabilul, pe baza certificatului de inregistrare, in cazul comerciantilor, si pe baza certificatului de inregistrare fiscala, in cazul celorlalte categorii de contribuabili.
Concluzie:
- in cazul in care sediul secundar are 5 salariati, in termen de 30 zile de la data infiintarii la Registrul Comertului, este obligatoriu sa se depuna Declaratia 060, la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal contribuabilul care a infiintat sediul secundar, in termen de 30 de zile de la data infiintarii. Legea nu prevede exceptie de la nedeclarare, daca sediile (social sau sediile secundare) sunt in aceeasi localitate sau in acelasi judet.
- urmare depunerii declaratiei 060, se va primi cod de identificare fiscala.
- in cazul in care sediul secundar are mai putin de 5 salariati (chiar fara salariati) , se depune formularul 700, in care se completeaza la Sectiunea G - Date privind sediile secundare care nu au obligatia inregistrarii, adresa si datele sediul secundar infiintat. Urmare depunerii formularului 700, nu se primeste cod de identificare fiscala.
De retinut! Este obligatoriu ca Registrul unic de control sa se tina la sediul social si la fiecare sediu secundar pentru care s-au eliberat avize/autorizatii si/sau acorduri de functionare, Legea nu prevede exceptie daca sediile secundare nu au salariati.
Alerta: Examenul de acces la stagiul CECCAR 2025
DEveniti contabil autorizat sau expert contabil gratie unui mic avantaj in pregatirea examenului!
Secretul este sa parcurgeti aceste 100 de teste rezolvate, exact in genul celor care se dau la examen!
Modalitatea sigura de a promova examenul de acces CECCAR din 2-3 octombrie 2025!
Articole similare
SEDIU SECUNDAR: Atentie la obligatia de a detine Registrul Unic de Control!Inregistrare punct de lucru cu peste 5 salariati: CUM se declara la ANAFDeclarare punct de lucru cu mai putin de 5 salariati: ce formular se depune la ANAFPlafon casierie la o societate cu mai multe puncte de lucru: cum se tine soldul de casa?Registrul unic de control. Ce este, cine trebuie sa il obtina si ce trebuie sa faci daca l-ai pierdutUltimele articole
Noul model al actului constitutiv si al cererii de inregistrare la ONRCObligatii fiscale si contabile privind avantajele in natura. Studiu de cazLegea privind Registrul Comertului: actul constitutiv se poate intocmi online, iar procedura de inregistrare va fi mai simplaRegistrul unic de control ar putea deveni disponibil prin intermediul SPVFormulare ANAF 2025: Toate Formularele cu ExplicatiiArticole similare
Sediu secundar: Atentie la obligatia de a detine REGISTRUL UNIC DE CONTROL!Noul regim al amenzilor in sistemul e-TVADecontul precompletat de TVA: obligatii, amenzi si explicatii detaliateREGISTRUL UNIC DE CONTROL. Ce este, cine trebuie sa il obtina si ce trebuie sa faci daca l-ai pierdutDesfasurarea inspectiei fiscale: ce drepturi si obligatii are o firmaUltimele articole
Contabilitatea si obligatiile fiscale pentru PFA: explicatii clare si modele de calculOUG 188/2022 - ce modificari a adus Codului de procedura fiscala (INAINTE si DUPA)Nou in Codul de procedura fiscala: Modificari majore privind controalele fiscaleO veste buna: DISPARE REGISTRUL UNIC DE CONTROLREGISTRUL UNIC DE CONTROL ar putea deveni disponibil prin intermediul SPV