Angajatii din Romania au dreptul la doua tipuri noi de concedii, prevede Legea 283/2022 de modificare a Codului muncii, care a intrat in vigoare din 22 octombrie.
Potrivit noii legi, aceste tipuri de zile libere nu vor reduce durata concediului de odihna. Mai mult de atat, firmele nu vor putea sa concedieze un salariat in timpul in care se afla in aceste concedii: concediul de ingrijitor si concediul pentru situatii neprevazute.
Instituirea concediului de ingrijitor al unei rude bolnave
Angajatorul are obligatia acordarii concediului de ingrijitor salariatului in vederea oferirii de catre acesta de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul si care are nevoie de ingrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durata de 5 zile lucratoare intr-un an calendaristic, la solicitarea scrisa a salariatului.
Perioada concediului de ingrijitor constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizatie de somaj si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca acordate in conformitate cu legislatia in vigoare.
Problemele medicale grave, precum si conditiile pentru acordarea concediului de ingrijitor se stabilesc prin ordin comun al ministrului muncii si solidaritatii sociale si al ministrului sanatatii.
ATENTIE!
Firmele care refuza acordarea concediului de ingrijitor salariatilor ce indeplinesc conditiile necesare vor risca amenzi cuprinse intre 4.000 si 8.000 de lei.
Concediul pentru situatii neprevazute
Alt tip de concediu introdus in Codul muncii este cel pentru situatii neprevazute. Salariatul are dreptul de a absenta de la locul de munca in situatii neprevazute, determinate de o situatie de urgenta familiala cauzata de boala sau de accident, care fac indispensabila prezenta imediata a salariatului, in conditiile informarii prealabile a angajatorului si cu recuperarea perioadei absentate pana la acoperirea integrala a duratei normale a programului de lucru a salariatului.
Cartea verde a contabilitatii
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Absentarea de la locul de munca prevazuta mai sus nu poate avea o durata mai mare de 10 zile lucratoare intr-un an calendaristic.
Angajatorul si salariatul stabilesc de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absenta, precizata mai sus, in limita numarului de 10 zile lucratoare intr-un an calendaristic.
Consulta toate modificarile introduse recent in Codul muncii. ►