Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Altele

Ce s-a schimbat in legislatia privind concediile. Ghid practic

Data aparitiei: 10 Mai 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce s-a schimbat in legislatia privind concediile. Ghid practic
concedii medicalecodul munciiconcediu de odihna

Au fost introduse noi prevederi in legislatia privind concediile carora trebuie sa le acorzi atentie. Noutatile vizeaza concediul pentru incapacitate temporara de munca (OG 21/2023, OMS 670/2023 si OUG 10/2023), concediul de maternitate (OMS 670/1320/2023 si OUG 10/2023), concediul pentru ingrijirea copilului bolnav (Legea 73/2022), concediul pentru ingrijirea copilului cu dizabilitati (OUG 12/2023) si concediul de acomodare (Legea 70/2023). 

Orice modificare legislativa genereaza intotdeauna o sumedenie de neclaritati si favorizeaza, in consecinta, controalele de la ITM. Da, inspectorii ITM sunt foarte activi in aceasta perioada, dornici sa profite de faptul ca firmele nu au inteles inca exact ce si cum se schimba si ce implicatii au aceste schimbari pentru activitatea lor de zi cu zi. 


 Vestea buna este ca specialistii Rentrop & Straton va vin in ajutor cu un produs editorial de exceptie care lamureste cu promptitudine si profesionalism absolut toate intrebarile generate de recenta modificare a Codului muncii - Ghid practic: 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal.
 
Gasiti aici totul despre concedii, cu probleme concrete, la obiect, legate de situatii care fac parte din viata de zi cu zi a unui manager de Resurse Umane si cu raspunsuri la fel de concrete si la obiect. Fara teorie stufoasa, fara divagatii – doar practica pura si solutii.
 

Spre exemplu, stiati ca durata concediului de acomodare a crescut de la un an la 2 ani? Sau ca valoarea indemnizatiei minime lunare pentru CCC este de 1.495 lei? Ea a crescut de la 1 martie, odata cu modificarea valorii indicatorului social de referinta, cu 13,8%. Astfel, valoarea Indicatorului Social de Referinta (ISR) creste de la 525,5 lei, in anul 2022, la 598 lei, anul acesta.

O noutate importanta introdusa prin OUG 10/2023!

Incepand cu 19 martie 2023, persoanele care si-au pierdut locul de munca nu se mai pot asigura pentru concedii si indemnizatii in limita a 12 salarii minime brute. Baza de calcul al indemnizatiilor se determina ca medie a veniturilor asigurate, inscrise in contractul de asigurare, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, pana la limita a 3 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata. Aflati ce se intampla cu contractele deja incheiate la data publicarii acestei modificari!

O alta noutate importanta este reglementata de OG 21/2023! Ordonanta reglementeaza situatia indemnizatiei pentru concediul medical in cazul cumulului de contracte. Raspunsurile sunt detaliate in ghid.

Care sunt cele 17 tipuri de concedii?

1. Concediul de odihna
2. Concediul pentru formarea profesionala
3. Concediul fara plata
4. Concediul medical
5. Concediul de risc maternal
6. Concediul de maternitate
7. Concediul paternal
8. Concediul pentru cresterea copilului
9. Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav
10. Concediul pentru ingrijirea copilului cu dizabilitati
11. Concediul medical pentru accident de munca sau boala profesionala
12. Concediul pentru evenimente deosebite
13. Concediul pentru carantina
14. Concediul de acomodare
15. Concediul de izolare
16. Concediul medical pentru ingrijirea pacientilor cu afectiuni oncologice
17. Concediul de ingrijitor
 
17 tipuri de concedii, 17 surse de probleme.
 
Sunteti obligat sa puneti in ordine adeverinte si certificate medicale, sa numarati zilele de concediu cuvenite, sa calculati indemnizatiile care trebuie platite – totul cu acoperire perfect legala, pe baza actului normativ potrivit si interpretat asa cum il interpreteaza inspectorii ITM.

Aveti o nelamurire legata de felul cum trebuie „rezolvat” concediul unui salariat?

Raspunsul il gasiti pe stick-ul 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal care va pune la dispozitie: prevederi legale, proceduri, reguli de calcul al indemnizatiilor, acte de completat, exceptii, compensari, efecte, adeverinte, inregistrare in ReviSal etc.
 
In plus, pe STICK gasiti cele mai frecvente situatii practice (legate de concedii) cu care va puteti confrunta, precum si solutiile aferente. 
 
Nu este vorba de situatii ipotetice, ci de situatii concrete din activitatea de zi cu zi a unui manager HR, situatii semnalate sub forma unor intrebari de omologii dvs. din alte firme. Iata doar cateva exemple de astfel de intrebari (cu mentiunea ca raspunsurile lor complete si exacte se afla pe CD-ul mai sus mentionat, raspunsuri date de specialisti pentru care domeniul legislatiei muncii si securitatii sociale nu are secrete):  
 
1. Concedii medicale false. Modalitati de descurajare
„Ce masuri legale pot lua eu, ca angajator, pentru prevenirea concediilor medicale abuzive si cum pot verifica daca un angajat care are certificat medical este bolnav conform certificatului?” 
 
2. Concediu fara plata urmat de concediu pentru cresterea copilului
„O angajata a efectuat concediu fara plata doua luni consecutive: februarie 2022, martie 2022. Problema este ca a ramas insarcinata in martie 2022. Intrebarea este daca cele doua luni in care a fost in concediu fara plata se considera stagiu de cotizare, daca va primi indemnizatie pentru cresterea copilului.”

Descoperiti toate situatiile prezentate in ghidul practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal






Articole Similare