email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Restituirea taxei de poluare in cazul unei firme. Care este tratamentul fiscal?

Restituirea taxei de poluare in cazul unei firme. Care este tratamentul fiscal?
restituirea taxei autoimpozit pe profitmicrointreprindere 2018

Procedura de restituire a taxei de poluare permite proprietarilor de mașini care au platit una dintre fostele taxe auto sa isi ceara banii înapoi. In cazul unei societati platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderii, situatia se poate dovedi complicata fara interventia unui specialist care sa cunoasca legislatia in vigoare.
 

Dupa cum  stiti pana la 31 august 2018 a fost termenul de depunere a cererilor de restituire a taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, a taxei de poluare, a taxei pentru emisii poluante si a timbrului de mediu pentru autovehicule.

Mai jos vom analiza cazul unei societati romanesti platitoare de impozit pe profit, cu plati trimestriale,m care a depus cererile pentru recuperarea acestor tipuri de taxe si a dobanzilor calculate pana la data restituirii. Cum se inregistreaza aceste venituri si la ce data se considera ele realizate, la data depunerii cererii sau la data incasarii efective a acestor sume (debite si dobanzi). Termenul de restituire pentru primele trei tipuri de taxe este 31.12.2018 iar pentru timbrul de mediu 31.03.2019.

Vom afla de la expertul nostru care este tratamentul fiscal si in cazul unei societati platitoare pe veniturile microintreprinderii.


Restituirii taxei de poluare in cazul unei microintreprinderi: raspunsul specialistului


Sumele din recuperarea taxei de poluare,a taxei pentru emisii poluante si a timbrului de mediu, precum si a majorarilor si penalitatilor de intarziere vor fi inregistrate pe seama contului 7581 "Venituri din despagubiri, amenzi si penalitati" sau 7588 "Alte venituri din exploatare" prin formula contabila:
4482 "Alte creante privind bugetul statului" = 7581 sau 7588  si incasarea: 5121=4482

Potrivit prevederilor pct. 19 alin. (3) din Reglementarile contabile, veniturile sunt recunoscute in contul de profit si pierdere atunci cand se poate evalua in mod credibil o crestere a beneficiilor economice viitoare legate de cresterea valorii unui activ sau de scaderea valorii unei datorii.

De asemenea potrivit prevederilor pct. 53, efectele tranzactiilor si ale altor evenimente sunt recunoscute atunci cand tranzactiile si evenimentele se produc (si nu pe masura ce numerarul sau echivalentul sau este incasat sau platit) si sunt inregistrate in contabilitate si raportate in situatiile financiare ale perioadelor aferente.

La alin. (4) se arata ca principiul contabilitatii de angajamente se aplica inclusiv la recunoasterea dobanzii aferente perioadei, indiferent de scadenta acesteia.

Avand in vedere aceste prevederi, apreciez ca veniturile se vor inregistra in evidenta contabila la data depunerii cererii de restituire, indiferent de data incasarii lor.

Veniturile inregistrate intra in baza de impozitare a impozitului pe veniturile microintreprinderilor, avand in vedere urmatoarele dispozitii legale:

Potrivit prevederilor art. 53 din  Codul fiscal, baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, din care se scad:

a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
b) veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
c) veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
d) veniturile din subventii;

e) veniturile din provizioane, ajustari pentru depreciere sau pentru pierdere de valoare, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi și/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
g) veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;
h) veniturile din diferente de curs valutar;
i) veniturile financiare aferente creantelor si datoriilor cu decontare in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora;
j) valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii, inregistrate in contul "709", potrivit reglementarilor contabile aplicabile;
k) veniturile aferente titlurilor de plata obtinute de persoanele indreptatite, potrivit legii, titulari initiali aflati in evidenta Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor sau mostenitorii legali ai acestora;

l) despagubirile primite in baza hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului;
m) veniturile obtinute dintr-un stat strain cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, daca acestea au fost impozitate in statul strain.

Avand in vedere ca veniturile inregistrate de dumneavoastra nu se regasesc la nicio litera de la art. 53, apreciez ca acestea intra in baza de impozitare a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.


 

 

Raspuns oferit pe portalcodulfiscal.ro de Elena Garofil – consultant fiscal.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
restituirea taxei autoimpozit pe profitmicrointreprindere 2018


Data aparitiei: 23 Octombrie 2018

Votati articolul "Restituirea taxei de poluare in cazul unei firme. Care este tratamentul fiscal?":
Rating:

Nota: 3.86 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X