email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Corectarea operatiunilor eronate

contabilitateoperatiuni eronate

Corectarea operatiunilor eronate

In cadrul activitatii desfasurate de societatile comerciale, din diverse motive, unele fiind legate de proasta comunicare intre departamente, pot exista situatii in care anumite operatiuni nu au fost inregistrate in contabilitate la momentul efectuarii lor sau au fost inregistrate gresit.

Veniturile sau cheltuielile inregistrate eronat sau omise se inregistreaza in contabilitate la data constatarii lor. Corespunzator se corecteaza si rezultatul fiscal al perioadei fiscale careia ii apartin erorile respective.

Corectarea erorilor din anul curent

Daca constarea erorii are loc in acelasi an in care s-a produs eroarea, corectarea se face pe seama rezultatului curent. Inregistrarea se face cu intarziere in venituri sau in cheltuieli, dupa caz , tinand seama de continutul economic al erorii. Regularizarea impozitului pe profit se face pe cumulat in trimestrul in care s-a constat eroarea, cu consecintele fiscale de rigoare, in functie de influentele in baza impozabila aferenta impozitului pe profit.

De exemplu, daca s-a omis descarcarea de gestiune pentru marfa vanduta, corectiile sunt efectuate pe seama cheltuielilor (clasa 6)

                  607                    =                 371
„Cheltuieli privind marfurile"                   „Marfuri"  

si concomitent regularizarea impozitului pe profit

                  691                          =                    441
„Cheltuieli cu impozitul pe profit"       „Impozitul pe profit/venit"

Corectarea erorilor din anii anteriori anului curent

Pentru orice an anterior anului fiscal curent, regularizarea obligatiilor de plata suplimentare de plata sau de rambursat de la bugetul general consolidat, se efectueaza pe baza declaratiei anuale rectificative privind impozitul pe profit cod 101.

In contabilitate corectarea erorilor aferente perioadei precedente se face pe seama rezultatului reportat, utilizand contul 1174 „Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile”

Contul 1174 „Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile”. Acesta este un cont bifunctional prin care se inregistreaza:

  • in credit: rezultatul favorabil provenit din corectarea erorilor contabile in corespondenta cu conturile 371, 378, 411, 461, 4282, 4428;
  • in debit: rezultatul nefavorabil provenit din corectarea erorilor contabile in corespondenta cu conturile 371, 378, 280, 281, 301 la 303, 361, 371, 401, 4281, 4381, 4481, 4428.

Soldul debitor al contului 1174 reprezinta pierderea nerecuperata, iar soldul creditor, profitul nerepartizat.

Exemplu

Firma X SRL deruleaza activitate de import gresie si faianta si comercializare a acestora pe piata interna. Departamentul financiar contabil a constatat in anul 2007 ca in anul 2006 s-a descarcat eronat gestiunea de marfuri, inregistrand costul marfurilor la o suma totala de 4.800.000 lei (rulaj total cont 607), corect fiind 4.720.000 lei. Acest fapt presupune ca baza de impozitare a profitului datorat bugetului general consolidat pentru anul fiscal 2006 a fost diminuata cu suma de 80.000 lei. Acestei sume ii corespunde o diferenta suplimentara de impozit pe profit datorat bugetului general consolidat in suma de 12.800 lei (80.000 lei x 16%).

Inregistrarile contabile pe care trebuie sa le efectuati sunt:

  • Corectarea descarcarii eronate a valorii marfurilor:
             371               =                     117                                   480.000 lei
         „Marfuri”                „Rezultatul reportat provenit din
                                      corectarea erorilor contabile”
  • Cheltuiala cu impozitul pe profit reprezentand diferenta suplimentara de plata:
                   1174                      =                      441                               12.800 lei
„Rezultatul reportat provenit din           „Impozitul pe profit/venit"
  corectarea erorilor contabile”
  • Virarea diferentei suplimentare de plata:

                   441                     =                        5121                              12.800 lei
„Impozitul pe profit/venit "                   „Conturi la banci in lei"

Deoarece,ca urmare a efectuarii acestei corectii, rezulta o suma suplimentara de plata a impozitului pe profit, veti datora si accesoriile aferente (majorari, dobanzi, penalitati) pentru intarzierea la plata. Orice neinregistrare a accesoriilor in exercitiul financiar in care s-au produs, duce la incalcarea principiului independentei si la incalcarea principiului prudentei.

Ca recomandare, este de preferat a se inregistra accesoriile in contabilitate dupa introducerea declaratiei rectificative pentru 101 in baza de date a organului fiscal, deoarece in acest moment accesoriile vor fi calculate si generate automat si nu mai apar diferente intre evidenta dvs. si fisa de platitor. Va recomandam sa efectuati plata accesoriilor numai dupa ce veti consulta fisa analitica pe platitor, astfel incat sa preluati corect sumele, iar prin ordinul de plata pe care il veti emite, sa generati corect suma.

  • accesoriile calculate prin fisa de platitor se inregistreaza prin formula:
                       1174                =                      4481                                      200 lei
„Rezultatul reportat provenit din      „Alte datorii fata de bugetul statului"
  corectarea erorilor contabile”

Virarea diferentei suplimentare de plata:

                        4481                       =               5121                                    200 lei
„Alte datorii fata de bugetul statului"      „Conturi la banci in lei"

Dupa efectuarea acestor inregistrari de corectare a erorii, contul 1174 va prezenta un sold creditor in suma neta de 67.000 lei , suma care reprezinta profit net. Repartizarea acestui profit se face in conformitate cu decizia Adunarii generale a asociatilor/actionarilor.

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contabilitateoperatiuni eronate


Data aparitiei: 29 Iulie 2008

Votati articolul "Corectarea operatiunilor eronate":
Rating:

Nota: 4.81 din 5 din 8 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X