Vanzarea imobilizarilor corporale cu plata in rate
Oriunde ne indreptam privirea, aproape in fiecare vitrina suntem invitati sa cumparam cate ceva in rate. Oferta este generoasa si tentanta.
Se vand in rate de la cele mai mici obiecte pana la cladiri, terenuri, echipamente tehnologice, autoturisme etc., motiv pentru care va propunem sa tratam acest subiect prin prisma inregistrarilor si reglementarilor contabile.
Vanzarea in rate se face pe baza unui contract in care fiecare parte are drepturi si obligatii. Forma si continutul contractului difera de la o societate la alta pe un schelet de contract cadru bine cunoscut de cei mai multi dintre dumneavoastra.
Nu fiti entuziasmati de felul cum va este prezentat produsul si conditiile de livrare pentru ca cel care o face este platit pentru aceasta, iar bonusul pe care il primeste este in functie de cat de repede v-a convins pe dumneavoastra ca oferta prezentata este cea mai avantajoasa.
Pentru mai multe detalii apasati aici
Contractul de novatie al unui contract de leasing financiar
Novatia este o metoda de stingere a unei obligatiuni vechi, prin crearea alteia noi sau a unui nou contract comercial in locul altuia mai vechi, totul pentru a stinge divergentele vechi si a se crea un cadru nou de activitate.Este de retinut ca se impune acordul tuturor partilor participante la initierea novatiei.
Novatia este o conventie prin care partile unui raport juridic obligational sting o obligatie existenta, inlocuind-o cu o noua obligatie.
Contractul de novatie se incheie intre: societatea de leasing, societatea care a incheiat initial contractul de leasing (fostul utilizator), societatea care preia contractul de leasing cu toate drepturile si obligatiile care decurg din acesta (noul utilizator).

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025

Cartea Verde a Contabilitatii

Manual de politici contabile - Stick USB
Pentru realizarea contractului de novatie este necesar acordul celor trei parti., societatea de leasing avand dreptul in baza analizei economico-financiare sa refuze incheierea contractului de novatie cu un anumit beneficiar daca acesta nu indeplineste conditiile prevazute in normele interne ale acesteia.
Pentru mai multe detalii apasati aici
Inregistrarea avansurilor de trezorerie la sfarsitul anului
Evidentierea avansurilor de trezorerie nedecontate la data bilantului este reglementata de Ordinul nr. 2.374 din 12/12/2007 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene.
Una dintre modificarile aduse de acest ordin este aceea conform careia, in contul de debitori diversi se evidentiaza si sumele reprezentand avansuri de trezorerie, nedecontate pana la data bilantului (articol contabil 461 „Debitori diversi” = 542 “Avansuri de trezorerie”).
De asemenea, in anexa acestui ordin, ce cuprinde „Functiunea conturilor”, la conturile 461 „Debitori diversi” si 542 „Avansuri de trezorerie” este prevazuta si operatiunea de mai sus.
Astfel, la prezentarea functiunii contului 461 „Debitori diversi” este prevazuta inregistrarea in debitul contului a sumelor reprezentand avansuri de trezorerie, nedecontate pana la data bilantului in corespondenta cu creditul contului 542 „Avansuri de trezorerie”.
Pentru mai multe detalii apasati aici
Repartizarea dividendelor intre persoane juridice
Participarea investitorilor in calitatea de asociat/actionar la capitalul social al societatilor comerciale da dreptul acestora la primirea de dividende, in momentul in care se decide repartizarea profitului societatii pe aceasta destinatie.
Conform art. 67 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel.
Acestea se platesc in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea comerciala va plati daune-interese pentru perioada de intarziere, la nivelul dobanzii legale, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor, care a aprobat situatia financiara aferenta exercitiului financiar incheiat, nu s-a stabilit o dobanda mai mare.
Pentru mai multe detalii apasati aici