Contabilitatea subventiilor
Reglementarile contabile conforme cu directivele europene definesc atat notiunea de subventii, cat si incadrarea acestora in subventii aferente activelor si in subventiile aferente veniturilor.
In general, subventiile sunt acele sume primite de la guvern, agentii guvernamentale si alte institutii similare nationale si internationale, pentru:
- construirea sau achizitionarea de active imobilizate (in cazul subventiilor aferente activelor);
- compensarea anumitor cheltuieli sau acoperirea unor pierderi aparute in urma unor calamitati, sau pentru a acoperi anumite cheltuieli viitoare etc (este cazul subventiilor aferente veniturilor).
In conformitate cu principiul independentei exercitiului, subventiile se recunosc, pe o baza sistematica, drept venituri ale perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze.
In contabilitatea entitatilor beneficiare, subventiile se inregistreaza cu ajutorul contului 445 “Subventii”, astfel...
Pentru mai multe detalii apasati aici

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Calculul si analiza principalilor indicatori economico-financiari
In conformitate cu Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, parte componenta a Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, entitatile intocmesc situatii financiare anuale, din a caror componenta fac parte si notele explicative.
La pct. 280 din reglementarile mentionate sunt prezentate formatele notelor explicative. Din structura celor 10 note explicative prezentate, una dintre acestea se refera la „Exemple de calcul si analiza a principalilor indicatori economico-financiari”.
Importanta calcularii indicatorilor economico-financiari consta in cunoasterea evolutiei acestora si in compararea cu exercitiile financiare precedente, ceea ce ofera conducerii entitatii, posibilitatea de a efectua analize economico-financiare cu impact in procesul decizional.
De asemenea, cunoasterea nivelului indicatorilor economico-financiari permite efectuarea de comparatii cu alte entitati din sectoare de activitate similare, autohtone sau internationale…
Pentru mai multe detalii apasati aici
Reflectarea in contabilitate a discounturilor
Reducerile comerciale acordate de furnizori pot imbraca in practica diverse forme, cum ar fi:
reducerile directe acordate in cadrul unor promotii;
- plata unor bunuri sau servicii primite prin discounturi periodice acordate;
- reducerile acordate pe baza unor cupoane colectate din diverse publicatii;
- reducerile acordate in baza unui sistem de buy-back.
Reflectarea in contabilitate a diverselor forme de reduceri
Reducerile acordate direct pe factura in cadrul unor promotii sau in baza unor acorduri intre parteneri de afaceri sunt cel mai des intalnite si nu conduc la inregistrarea in contabilitate a reducerii propriu-zise…
Pentru mai multe detalii apasati aici
Reflectarea in contabilitate a lucrarilor de constructie in regie proprie
Construirea in regie proprie a unor obiective de investitii se realizeaza pentru obiective care nu prezinta un grad complex de executie, iar valorile sunt reduse in comparatie cu cele realizate in amtrepriza. Pentru executarea lucrarilor de constructie societatea se confrunta cu toate peoblemele privind aprovizionarea cu materialele necesare, recrutarea fortei de munca, inchitrierea de utilaje etc. Imobilizarile care intra in gestiunea societatii prin productie proprie se evalueaza la cost de productie.
- Costul de productie se calculeaza pe baza urmatorei formule:
- Costul de achizitie al materiilor prime si materialelor consumate, delimitate in mod direct pe obiectul de investitie;
- Costurile de prelucrare directa(manopera directa)
- Costurile indirecte de productie (costurile privind regia de fabricatie), imputate in mod rational;
- Costurile indatorarii in cazul optiunii pentru tratamentul alternativ al acestora;
- Rebuturile in cadrul limitelor normal admise;
- Alte costuri delimitate in mod direct...
Pentru mai multe detalii apasati aici Â