Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Declaratii si formulare

Cine depune Declaratia 406 (SAF-T) si cine este scutit?

Data actualizarii: 10 Aprilie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cine depune Declaratia 406 (SAF-T) si cine este scutit?
d406saf-t contribuabili micideclaratia informativa d406

Update 10 aprilie 2025: Incepand cu 8 aprilie 2025, a intrat in vigoare ordinul ANAF nr. 407/2025, care aduce o veste buna pentru mediul fiscal si pentru contabili: anumite categorii de contribuabili sunt acum scutite oficial de obligatia de a depune fisierul SAF-T (Declaratia D406).

Anterior, lista contribuabililor exceptati era restransa si nu oferea suficienta claritate in cazul unor entitati, insa noul act normativ vine cu precizari concrete. Noul ordin reglementeaza clar situatia si introduce in mod expres toate formele de organizare a profesiilor liberale, ONG-urile, asociatiile de proprietari si unitatile de cult cu contabilitate in partida simpla pe lista celor care nu mai trebuie sa depuna aceasta declaratie. Practic, este o simplificare binevenita pentru aceste entitati.

Cine trebuie sa depuna D406

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Cine trebuie sa depuna D406

Potrivit prevederilor ordinului mentionat, au obligatia depunerii acestei declaratii:
– regiile autonome;
– institutele nationale de cercetare-dezvoltare;
– toate tipurile de societati comerciale infiintate conform Legii societatilor nr. 31/1990;
– societatile/companiile nationale;
– organizatiile cooperatiste mestesugaresti;
– organizatiile cooperatiste de consum;
– organizatiile cooperatiste de credit;
– unitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate;
– persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente in Romania;
– persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania;
– asociatiile cu scop patrimonial;
– asociatiile/persoanele fara scop patrimonial;
– organismele de plasament colectiv care nu sunt constituite prin act constitutiv, astfel cum sunt prevazute in legislatia pietei de capital, fondurile de pensii facultative, fondurile de pensii administrate privat si alte entitati organizate pe baza Codului civil;
– societatile nerezidente care au in Romania un cod de inregistrare in scopuri de TVA.

Atentie la D406, neregulile sunt sanctionate dur! Nu depuneti D406 la termenul prevazut de lege? Amenda este de la 1.000 la 5.000 de lei! Declaratia dvs. este incorecta sau incompleta? Amenda este de la 500 la 1.500 de lei! Din fericire, dvs. veti fi la adapost de aceste santiuni. Spetele pe care vi le punem la dispozitie in ghidul "SAF-T pentru contribuabilii mici" elimina erorile, astfel incat veti gestiona fara efort o declaratie complexa, care da mari batai de cap contribuabililor! Click aici >>

Contribuabilii care NU sunt obligati sa depuna D406

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Contribuabilii care NU sunt obligati sa depuna D406

Urmatoarele categorii de contribuabili nu au obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T):

-persoanele fizice autorizate (PFA)

-intreprinderile individuale (II)

-intreprinderile familiale (IF)

-persoanele fizice care desfasoara activitati cu scop lucrativ (PFL)

-asociatiile familiale (ASF)

-societatile profesionale de avocati cu raspundere limitata (SPAR) si cabinetele individuale de avocat

-societatile profesionale notariale si birourile individuale notariale

-cabinetele medicale individuale (CMI)

-societatile profesionale de practicieni in insolventa (SPI)

-intreprinderile profesionale unipersonale cu raspundere limitata (URL)

-institutiile publice (PUB), indiferent de sursa lor de finantare sau de categoria de contribuabili la care sunt incadrate

-autoritatile administrative, indiferent de sursa lor de finantare

-persoanele juridice care utilizeaza informatii clasificate sau detin documente ale caror specificatii tehnice sunt clasificate potrivit legii sau deruleaza contracte clasificate care impun, potrivit prevederilor legale, masuri speciale de securitate pentru protejarea unor interese esentiale de securitate ale statului, in situatia in care prin depunerea declaratiei D406 ar furniza astfel de informatii

-asociatiile/persoanele fara scop patrimonial, alte entitati, care organizeaza si tin contabilitatea in partida simpla conform legii. In masura in care aceste asociatii/persoane/entitati opteaza pentru tinerea contabilitatii in partida dubla, acestea vor avea obligatia de depunere a fisierului SAF-T, prin intermediul Declaratiei informative D406

-persoanele juridice a caror activitate este suspendata temporar (…)

p) alte entitati care au solicitat suspendarea activitatii la organismele care le-au autorizat nu au obligatia de depunere a SAF-T pentru perioada in care activitatea este suspendata temporar, (…)

q) alti contribuabili persoane fizice care realizeaza venituri din profesii liberale, precum si societatile profesionale/birourile/alte forme de organizare in cadrul carora acestia isi desfasoara profesia liberala si a caror activitate este organizata si reglementata prin legi speciale, in afara celor mentionati la lit. f), g), h) si i). Profesiile liberale sunt definite conform art. 7 pct. 34 din Codul fiscal.

Pe langa noile categorii scutite (ONG-uri, asociatiile de proprietari si unitatile de cult cu contabilitate in partida simpla), "o alta completare importanta vizeaza profesiile liberale si entitatile prin care acestea isi desfasoara activitatea. Daca anterior erau scutite doar anumite categorii mentionate expres - cum sunt cabinetele medicale individuale, cabinetele de avocatura sau birourile notariale -, acum lista s-a extins pentru a acoperi toate formele de organizare legala recunoscute pentru profesiile liberale.

Astfel, sunt exceptate si:

- birourile sau cabinetele de psihologi, arhitecti, traducatori autorizati, evaluatori etc.;
- societatile profesionale care nu erau mentionate anterior expres in ordinele ANAF;
- alte forme organizatorice prevazute de legi speciale, conform art. 7 pct. 34 din Codul fiscal.", a explicat Laura Profeanu, expert contabil, pentru PortalCodulFiscal.ro.

Perioada de gratie pentru contribuabilii mici

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Perioada de gratie pentru contribuabilii mici

Perioadele de gratie sunt de:
– 6 luni pentru prima raportare, 5 luni pentru a doua raportare, 4 luni pentru a treia raportare, 3 luni pentru a patra raportare, 2 luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere lunara a fisierului SAF-T;
– 3 luni pentru prima raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere trimestriala a fisierului SAF-T.

Declaratia Informativa D406 se transmite lunar sau trimestrial, avand aceeasi perioada fiscala ca si decontul de TVA.

Data-limita de transmitere a fiecarei perioade este:
– ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare, respectiv luna/trimestrul calendaristic, dupa caz, pentru alte informatii decat cele privind sectiunile „Stocuri“ si „Active“;
– la termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar, in cazul sectiunii „Active“;
– la termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii, in cazul sectiunii „Stocuri“.

Perioada de gratie se calculeaza pornind de la ultima zi a perioadei de raportare pentru care aceasta se acorda, cand obligatia de transmitere devine efectiva pentru respectivul contribuabil.

Astfel, pentru contribuabilii mici, primul termen de raportare cu aplicarea perioadei de gratie a Declaratiei informative D406 este 31 iulie 2025, pentru declaratiile aferente lunilor ianuarie-iunie 2025, pentru contribuabilii care au obligatia de raportare lunara, respectiv pentru trimestrul I si II pentru contribuabilii care au obligatia raportarii trimestriale.

In cazul constatarii unor erori, este permisa depunerea de declaratii rectificative.

Declaratiile rectificative care se depun pentru corectarea unei erori materiale sau omisiuni trebuie sa cuprinda toate informatiile din declaratia initiala, plus cele asupra carora s-au efectuat corectii.

Ce informatii cuprinde D406

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Ce informatii cuprinde D406

Declaratia cuprinde, printre alte informatii:

➣ Subsectiunea Conturi contabile din Registrul-Jurnal
Aceasta subsectiune cuprinde informatii despre conturile contabile din Registrul-Jurnal. Se raporteaza informatii cu privire la toate conturile analitice din clasele 1-7, pentru care se inregistreaza sold initial, sold final sau rulaje in perioada de raportare.

➣ Subsectiunea Clienti
Contine informatii despre clienti, precum detaliile de identificare, contul analitic in care este inregistrat soldul clientului respectiv, soldul initial debitor/creditor, soldul final debitor/creditor.

➣ Subsectiunea Furnizori
Contine informatii despre furnizori, precum detaliile de identificare, contul analitic in care este inregistrat soldul furnizorului respectiv, soldul initial debitor/creditor, soldul final debitor/creditor.

➣ Subsectiunea Taxe
Contine informatii specifice despre taxe.

➣ Subsectiunea Produse
Cuprinde informatii cu privire la produse, precum codul produsului, indicatorul, grupa, descrierea, unitatea de masura, incadrarea tarifara (cod NC), metoda de evaluare (FIFO, LIFO, CMP) etc.

➣ Subsectiunea Stocuri
Contine detalii privind stocurile, precum identificarea depozitului unde se afla bunurile, codul de identificare al produsului, detalii despre proprietarul stocurilor, codul de incadrare tarifara (codul NC), detalii privind cantitatea la inceput si la final de perioada de raportare, valoarea stocului la inceput si la final de perioada de raportare.

➣ Subsectiunea Active
Cuprinde detalii privind activele, descrierea activului, furnizorul activului, data achizitiei si data punerii in functiune, precum si informatii contabile cu privire la evaluarea activului.

Declaratiile informative D406 se depun doar online, in format electronic, prin intermediul site-ului www.e-guvernare.ro – „Depunere declaratii ANAF“.

Articolul a aparut in Revista Monitorul Contabil, o publicatie de specialitate unica care nu trece neobservata in mediul fiscal-contabil datorita continutului sau exceptional si care reuseste sa-ti ofere solutii pentru problemele frecvent generate de legislatia in continua schimbare. Detalii aici >>

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X