email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Magazine online: regimul TVA si cele mai frecvente probleme de contabilitate

Magazine online: regimul TVA si cele mai frecvente probleme de contabilitate
regim tva magazine onlinedecontari rambursretur magazine onlinefacturi de stornare

Afacerile pe internet din Romania au cunoscut o extindere exponentiala in ultimii ani din perspective cifrei de afaceri. Clientii prefera sa cumpere online din mai multe motive:
- doresc ca produsele sa le fie livrate la domiciliu; 
- pot comanda la orice ora; 
- castiga timp; 
- gasesc preturi mai mici, deoarece vanzatorii de pe internet isi permit sa ofere un pret mai mic decat un magazin traditional pentru ca elimina din start cheltuielile cu chiria si utilitatile unui spatiu comercial. Totodata, numarul de angajati este mult mai mic, in cazul afacerilor online mici fiind nevoie de o singura persoana care sa administreze afacerea.

Regimul TVA pentru magazinele online

Magazinele online neplatitoare de TVA

Potrivit art. 310 din Codul fiscal, persoana impozabila stabilita in Romania a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 300.000 lei (88.500 euro x cursul de schimb comunicat de BNR la data aderarii) poate aplica scutirea de taxa. Astfel, societatile neplatitoare de TVA care desfasoara tranzactii pe teritoriul tarii includ eventuala taxa primita pe facturile de la furnizori in costul general al produselor sau serviciilor primite. Vanzarile interne sunt facturate fara TVA de societatile neplatitoare. Prin urmare, aceste tipuri de tranzactii nu genereaza obligatii fiscale din partea societatilor respective.

Magazinele online platitoare de TVA

Vanzarea produselor pe teritoriul Romaniei impune aplicarea TVA in cota de 19%, 9% (alimente si medicamente) sau 5% (carti, reviste, alte publicatii etc.), in functie de tipul produsului vandut.

Magazinele online platitoare de TVA au dreptul de a deduce taxa aferenta produselor si serviciilor achizitionate in scopul desfasurarii activitatii si concomitent obligatia de a colecta TVA aferenta bunurilor vandute. Diferenta rezultata dintre taxa colectata si cea dedusa este suma datorata de societate catre bugetul de stat, obligatie fiscala care se indeplineste prin depunerea decontului de taxa (Declaratia 300).
Deducerea taxei din tranzactiile interne pentru marfurile achizitionate spre revanzare sau pentru serviciile conexe cumparate se realizeaza prin primirea facturii fiscale de la furnizor, la care se anexeaza documentele justificative suplimentare, cum ar fi avizul de insotire a marfii in cazul bunurilor sau procesul-verbal de prestare in cazul serviciilor.

Vanzarile si achizitiile efectuate de magazinele online platitoare de TVA trebuie declarate de asemenea in formularul 394 „Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA”, informatiile referindu-se la denumirea partenerului, codul de identificare, adresa si valoarea tranzactionata.

Magazine online - doua probleme frecvente de contabilitate

Din practica magazinelor online cele mai frecvente probleme sunt:

• urmarirea incasarilor din deconturile ramburs primite de la firmele de curierat. Avand in vedere termenele uneori lungi pentru decontarea tranzactiilor, pot aparea decalaje in urmarirea facturilor emise si incasarea efectiva a acestora.

• politica de retur a produselor si returnarea acestora de catre clienti reprezinta o alta problema frecventa pentru contabilitate. Returul de produse presupune emiterea unei facturi de stornare cu valoarea initiala a produsului vandut si returnarea sumelor incasate. In situatia in care pentru produsele vandute a fost emis un bon fiscal, clientul are obligatia restituirii bonului pe care ulterior societatea il va anula.

Ghidul "Comert ONLINE. Regim TVA. Controale fiscale!" contine inclusiv explicatii privind noutatile aduse de OG nr. 16/2023, un act normativ care introduce in legislatia autohtona prevederile directivei europene DAC7! Conform acesteia, operatorii platformelor digitale sunt obligati sa raporteze anual autoritatilor fiscale o serie de informatii despre comerciantii care fac tranzactii prin intermediul respectivelor platforme. Atentie, neindeplinirea acestei obligatii se sanctioneaza cu amenzi de pana la 100.000 de lei!

Comandati chiar acum lucrarea Comert ONLINE. Regim TVA. Controale fiscale! >>


Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
regim tva magazine onlinedecontari rambursretur magazine onlinefacturi de stornare


Data aparitiei: 25 Mai 2023
Ultima actualizare: 26 Mai 2023

Votati articolul "Magazine online: regimul TVA si cele mai frecvente probleme de contabilitate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X