Afacerile pe internet din Romania au cunoscut o extindere exponentiala in ultimii ani din perspective cifrei de afaceri. Clientii prefera sa cumpere online din mai multe motive:
- doresc ca produsele sa le fie livrate la domiciliu;
- pot comanda la orice ora;
- castiga timp;
- gasesc preturi mai mici, deoarece vanzatorii de pe internet isi permit sa ofere un pret mai mic decat un magazin traditional pentru ca elimina din start cheltuielile cu chiria si utilitatile unui spatiu comercial. Totodata, numarul de angajati este mult mai mic, in cazul afacerilor online mici fiind nevoie de o singura persoana care sa administreze afacerea.
Regimul TVA pentru magazinele online
Magazinele online neplatitoare de TVA
Potrivit art. 310 din Codul fiscal, persoana impozabila stabilita in Romania a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 300.000 lei (88.500 euro x cursul de schimb comunicat de BNR la data aderarii) poate aplica scutirea de taxa. Astfel, societatile neplatitoare de TVA care desfasoara tranzactii pe teritoriul tarii includ eventuala taxa primita pe facturile de la furnizori in costul general al produselor sau serviciilor primite. Vanzarile interne sunt facturate fara TVA de societatile neplatitoare. Prin urmare, aceste tipuri de tranzactii nu genereaza obligatii fiscale din partea societatilor respective.
Magazinele online platitoare de TVA
Vanzarea produselor pe teritoriul Romaniei impune aplicarea TVA in cota de 19%, 9% (alimente si medicamente) sau 5% (carti, reviste, alte publicatii etc.), in functie de tipul produsului vandut.
Magazinele online platitoare de TVA au dreptul de a deduce taxa aferenta produselor si serviciilor achizitionate in scopul desfasurarii activitatii si concomitent obligatia de a colecta TVA aferenta bunurilor vandute. Diferenta rezultata dintre taxa colectata si cea dedusa este suma datorata de societate catre bugetul de stat, obligatie fiscala care se indeplineste prin depunerea decontului de taxa (Declaratia 300).
Deducerea taxei din tranzactiile interne pentru marfurile achizitionate spre revanzare sau pentru serviciile conexe cumparate se realizeaza prin primirea facturii fiscale de la furnizor, la care se anexeaza documentele justificative suplimentare, cum ar fi avizul de insotire a marfii in cazul bunurilor sau procesul-verbal de prestare in cazul serviciilor.
Vanzarile si achizitiile efectuate de magazinele online platitoare de TVA trebuie declarate de asemenea in formularul 394 „Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA”, informatiile referindu-se la denumirea partenerului, codul de identificare, adresa si valoarea tranzactionata.
Magazine online - doua probleme frecvente de contabilitate
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Din practica magazinelor online cele mai frecvente probleme sunt:
• urmarirea incasarilor din deconturile ramburs primite de la firmele de curierat. Avand in vedere termenele uneori lungi pentru decontarea tranzactiilor, pot aparea decalaje in urmarirea facturilor emise si incasarea efectiva a acestora.
• politica de retur a produselor si returnarea acestora de catre clienti reprezinta o alta problema frecventa pentru contabilitate. Returul de produse presupune emiterea unei facturi de stornare cu valoarea initiala a produsului vandut si returnarea sumelor incasate. In situatia in care pentru produsele vandute a fost emis un bon fiscal, clientul are obligatia restituirii bonului pe care ulterior societatea il va anula.
Ghidul "Comert ONLINE. Regim TVA. Controale fiscale!" contine inclusiv explicatii privind noutatile aduse de OG nr. 16/2023, un act normativ care introduce in legislatia autohtona prevederile directivei europene DAC7! Conform acesteia, operatorii platformelor digitale sunt obligati sa raporteze anual autoritatilor fiscale o serie de informatii despre comerciantii care fac tranzactii prin intermediul respectivelor platforme. Atentie, neindeplinirea acestei obligatii se sanctioneaza cu amenzi de pana la 100.000 de lei!
Comandati chiar acum lucrarea Comert ONLINE. Regim TVA. Controale fiscale! >>
Foto: pixabay.com