Va prezentam in randurile de mai jos cazul unei societati care a achizitionat in 2018 materiale de la un furnizor care nu era inregistrat in scopuri de TVA in acea perioada. In anul 2019, furnizorul a constatat ca a depasit plafonul de scutire TVA inca din 2018. S-a inregistrat in scopuri de TVA in luna martie 2019 si dupa inregistrare si pentru livrarile efectuate catre noi pana la momentul inregistrarii lui in scopuri de TVA, ne-a emis facturi de stornare fara TVA si de repunere cu TVA in luna aprilie 2019.
Expertul nostru ne ajuta cu baza legislativa si ne prezinta detaliat cum se poate rezolva aceasta problema contabila.
Inregistrare in scop de TVA cu intarziere: raspunsul specialistului
Din informatiile prezentate intelegem ca o societate comerciala, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania, a achizitionat in anul 2018 materiale de la un furnizor, persoana impozabila neinregistrata in scopuri de TVA in Romania.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Intelegem ca, in anul 2019, furnizorul a constatat ca in anul 2018 a depasit pafonul de scutire pentru intreprinderi mici, drept urmare in luna martie 2019 s-a inregistrat in scopuri de TVA.
Ulterior, furnizorul a stornat facturile fara TVA emise si le-a repus cu TVA in luna aprilie 2019.
Totodata, intelegem ca doriti sa aflati care este baza legala pentru corectia facturilor din oficiu (nu in urma unei inspectii fiscale) si daca TVA -ul din facturile de corectie este deductibila.
In primul rand mentionam faptul ca potrivit prevederilor in vigoare, inregistrarea in scopuri de TVA se va considera valabila incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care persoana socilita inregistrarea in scopuri de taxa.
Totodata, constatam ca reglementarile legale preved ca in cazul in care persoana impozabila a atins sau a depasit plafonul de scutire si nu a solicitat inregistrarea in scopuri de TVA conform legii, in cazul in care nerespectarea prevederilor legale este identificata:
• dupa inregistrarea persoanei impozabile in scopuri de TVA, organele de control vor solicita plata taxei pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze daca ar fi fost inregistrata normal in scopuri de taxa, pe perioada cuprinsa intre data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de taxa daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege si data la care a fost inregistrata,
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
• inainte de inregistrarea persoanei impozabile in scopuri de TVA, organul fiscal competent inregistreaza din oficiu aceste persoane in scopuri de taxa, inregistrarea fiind considerata valabila incepand cu data comunicarii de catre organul fiscal competent a deciziei privind inregistrarea, din oficiu, in scopuri de TVA.
Totodata, potrivit prevederilor din Codul Fiscal micile intreprinderi care nu s-au inregistrat in scopuri de TVA la depasirea plafonului pot emite facturi de corectie dar dupa inspectia fiscala in care organele competente au stabilit potrivit prevederilor mentionate anterior taxa colectata aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate in perioada in care ar fi trebuit sa fie inregistrate in scopuri de taxa. In acest caz, beneficiarii au dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata inscrise in aceste facturi in limitele si in conditiile stabilite de prevederile Codului Fiscal.
Prin urmare, constatam ca in prezent exista doar prevederi legale conform carora societatea poate emite facturi de corectie catre clientii sai, acestia avand drept de deducere a taxei pe valoarea adaugata inscrise in aceste facturi, doar in urma unei inspectiei fiscale prin care s-au stabilit sume de plata privind TVA conform deciziei de impunere.
In acest sens, la nivel principial consideram ca societatea ar trebui sa poata sa exercite dreptul de deducere dat fiind ca, dreptul persoanelor impozabile de a deduce din TVAul pe care îl datoreaz TVAul datorat sau achitat pentru bunurile achiziionate i pentru serviciile care leau fost furnizate în amonte constituie un principiu fundamental al sistemului comun al TVAului instituit de legiuitorul Uniunii Europene, dreptul de deducere face parte integrant din mecanismul TVAului i, în principiu, nu poate fi limitat, acest drept se exercit imediat pentru totalitatea taxelor aplicate operaiunilor efectuate în amonte.
Cu toate acestea, intrucat prevederile legale fac trimitere la faptul ca aceste corectii se opereaza doar de catre autoritatea fiscala, consideram ca exista riscul ca la un eventual control fiscal sa vi se respinga dreptul de deducere pentru aceste facturi.
Va redam mai jos baza legislativa:
Art. 330 alin.1 din Codul Fiscal „Corectarea informatiilor inscrise in facturi sau in alte documente care tin loc de factura se efectueaza astfel:
a) In cazul in care factura nu a fost transmisa catre beneficiar, aceasta se anuleaza si se emite o noua factura;
b) In cazul in care factura a fost transmisa beneficiarului, fie se emite o noua factura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din factura initiala, numarul si data facturii corectate, valorile cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, iar, pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie se emite o noua factura continand informatiile si valorile corecte si concomitent se emite o factura cu valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa. rezulte c valorile respective sunt negative, în care se înscriu numrul i data facturii corectate.
Pct.84 alin. (2) din Normele de aplicare a Codului Fiscal, Titlul VII „In cazul in care persoana impozabila a atins sau a depasit plafonul de scutire si nu a solicitat inregistrarea in scopuri de TVA conform legii, organele fiscale competente procedeaza dupa cum urmeaza:
a) stabilesc obligatii privind taxa de plata, constand in diferenta dintre taxa pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze si taxa pe care ar fi avut dreptul sa o deduca, de la data la care persoana impozabila respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege, daca taxa colectata este mai mare decat taxa deductibila, precum si accesoriile aferente, sau dupa caz;
b) determina suma negativa a taxei, respectiv diferenta dintre taxa pe care ar fi avut dreptul sa o deduca, de la data la care persoana impozabila respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege, si taxa pe care ar fi trebuit sa o colecteze, de la data la care ar fi trebuit sa fie inregistrata in scopuri de taxa conform art. 316 din Codul fiscal, daca taxa deductibila este mai mare decat taxa colectata;
c) In cazul in care nerespectarea prevederilor legale este identificata de organele de inspectie fiscala inainte de inregistrarea persoanei impozabile in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, organul fiscal competent inregistreaza din oficiu aceste persoane in scopuri de taxa, inregistrarea fiind considerata valabila incepand cu data comunicarii de catre organul fiscal competent a deciziei privind inregistrarea, din oficiu, in scopuri de TVA.”
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Bogdan Costea - Consultant fiscal.