Dobandirea de actiuni proprii
Actiunile sunt titluri de valoare emise de catre societatile comerciale pe actiuni, prin care se dovedeste dreptul de proprietate al detinatorului asupra unei parti din capitalul social al societatii care le-a emis.
Adunarea generala extraordinara a actionarilor poate hotari rascumpararea actiunilor proprii, dar valoarea acestora nu poate depasi 10 % din capitalul social subscris.
Se pot dobandi numai actiuni integral liberate si numai in cazul in care capitalul social subscris este integral varsat.Actiunile dobandite nu dau drept la dividende.
Plata actiunilor astfel dobandite se va face numai din profitul distribuibil si din rezervele disponibile ale societatii, cu exceptia rezervelor legale.
Rascumpararea actiunilor proprii se poate face in urmatoarele scopuri…
Pentru mai multe detalii apasati aici
Biletul la ordin, cecul si cambia. Punct si de la capat
Recent au intrat in vigoare doua acte normative care permit procesarea cecului, cambiei si biletului la ordin prin mijloace electronice. Este vorba despre O.U.G. nr. 38/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 59/1934 asupra cecului si O.U.G. nr. 39/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin. Alaturi de dispozitiile referitoare la procesarea prin mijloace electronice, actele normative mai contin si alte dispozitii care perfectioneaza regimul efectelor de comert, in raport cu problemele observate in practica.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
1. Cum se semneaza un cec
Noua reglementare explica pe larg si fara echivocuri ce trebuie sa cuprinda semnatura unui cec:
-in clar, numele si prenumele persoanei fizice sau denumirea persoanei juridice ori a entitatii care se obliga;
-semnatura olografa a persoanei fizice, respectiv a reprezentantilor legali sau a imputernicitilor persoanelor juridice care se obliga ori a reprezentantilor sau a imputernicitilor altor categorii de entitati care utilizeaza astfel de instrumente…
Pentru mai multe detalii apasati aici
Contabilitatea capitalului social
Capitalul social reprezinta o componenta a capitalurilor proprii care exprima valoarea totala a aporturilor subscrise si/sau depuse de actionari sau asociati.
Capitalul social se poate majora prin noi aporturi in natura sau numerar, prin incorporarea rezervelor si a profiturilor etc. Uneori se impune micsorarea capitalului social, care poate avea drept cauze retragerea unor asociati, acoperirea pierderilordin anii precedenti, redimensionarea capitalului in functie de volumul activitatii etc.
Contabilitatea analitica a capitalului social se tine pe actionari sau asociati, cuprinzand numarul si valoarea nominala a actiunilor sau partilor sociale subscrise si varsate.
In prezent, s-a simplificat procedura de constituire a societatilor comerciale, care cuprinde, in principal, urmatoarele etape…
Pentru mai multe detalii apasati aici
Deductibilitatea TVA ... bumerangul afacerilor de succes!
Relatia Fisc – contribuabil risca tot mai mult sa se transforme intr-un razboi psihologic in care insa, din pozitiile ocupate, Fiscul joaca cu detasare rolul favoritului.
Intre pozitia aparent excesiv de formalista a Fiscului, care parca se ascunde in spatele textelor de lege si interpretarea uneori fortata a acelorasi texte de lege, de catre contribuabil, se gasesc evident instantele de judecata, bulversate la randul lor de schimbarile legislative care par a fi intrat intr-un perpetuum mobile.
Controlul fiscal... si interpretarea textelor de lege
Originea litigiilor de care aminteam incepe de regula odata cu controlul de TVA pentru deconturile cu sume negative solicitate la rambursare sau in cazul unui control de fond, care intr-o proportie uneori prea mare, se finalizeaza prin respingerea la rambursare a sumelor solicitate, urmata de trecerea acestora in partea de TVA colectat – adica de plata – impreuna cu accesoriile aferente…
Pentru mai multe detalii apasati aici