Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Plafonare adaos comercial la o brutarie. Pentru ce produse se aplica?

Data aparitiei: 28 Iulie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Plafonare adaos comercial la o brutarie. Pentru ce produse se aplica?

Produsele ce intra in sfera plafonarii adaosului comercial sunt cele prevazute in anexa OUG 67/2023. Astfel, in cazul unei brutarii, vom stabili care sunt produsele pentru care se aplica plafonarea adaosului comercial. De asemenea, vom afla care este adaosul comercial pe care trebuie sa il aplice in cazul vanzarii produselor catre alte persoane juridice, dar si in cazul vanzarii in magazinul propriu.

In cazul procesatorilor din domeniul panificatiei, singurul produs este painea alba simpla cu gramaj cuprins intre 300-500 grame. Specialitatile sunt exluse.

In ceea ce priveste adaosul maxim pe care operatorii din intreg lantul economic il pot practica, sunt:
- 20% in cazul procesatorilor, aplicat la costul de productie;
- 5%, in cazul distribuitorilor, indiferent de numarul lor, care se aplica la pretul de achizitie a produsului, la care se adauga si cheltuielile operationale;
- 20%, in cazul comerciantilor cu amanuntul inclusiv vanzarea "cash and carry", aplicat la pretul de achizitie, la care se adauga si cheltuielile directe si indirecte ale operatorilor;

Daca livrarea catre alte persoane juridice se face la poarta fabricii, adaosul practicat este doar cel prevazut pentru procesator.

In cazul in care livrarea se face la sediul cumparatorului cu masinile de transport proprii, asimiland distributia, adaosul comercial practicat este cel al procesatorului la care se adauga si cel al distribuitorului.

Daca procesatorul detine si spatii de vanzare cu amanuntul, atunci adaosul comercial este cel de procesator la care se adauga cel de distribuitor si de comercializare cu amanuntul.

CADRUL LEGAL
OUG 67 / 2023
Anexa


LISTA
de produse agricole si alimentare
1. Paine alba simpla cu gramaj cuprins intre 300-500 grame, fara specialitati

Articolul 3
(1) Masura cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor consta in limitarea adaosurilor comerciale practicate pentru produsele prevazute in anexa, dupa cum urmeaza:

a) cota de adaos comercial practicata de procesator este de maximum 20% fata de costul de productie al produsului, calculat potrivit reglementarilor contabile in vigoare, respectiv Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in care sunt incluse cheltuielile directe si indirecte;
b) cota de adaos comercial practicata in mod cumulat pe intreg lantul de distributie, indiferent de numarul distribuitorilor de pe lant, este de maximum 5% fata de pretul de achizitie la care se adauga cheltuielile operationale;
c) cota de adaos comercial practicata de comerciant la vanzarea cu amanuntul si cash carry este de maximum 20% fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile directe si indirecte ale comerciantului; in cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse si remizele si risturnele, prevazute in art. 3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre intreprinderi in cadrul lantului de aprovizionare agricol si alimentar.

(2) Procedura de formare a pretului la raft pentru produsele prevazute in anexa trebuie sa fie unitara atat pentru produsele marca privata ale producatorilor, cat si pentru produsele marca proprie ale comerciantului.

(3) Comercializarea produselor din anexa, pe perioada de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, se face doar cu prezentarea dovezilor de catre operatorii economici prevazuti la art. 2 cu privire la valoarea adaosului comercial aplicat produselor vandute. In cazul vanzarilor succesive intre operatorii economici prevazuti la alin. (1) lit. b), comercializarea produselor din anexa se face doar cu prezentarea dovezilor valorii adaosului comercial cumulat.

(4) Dovezile prevazute la alin. (3) constau in declaratii pe propria raspundere semnate de reprezentantii legali ai operatorilor economici prevazuti la art. 2 sau de alte persoane imputernicite in acest scop.

 

Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X