email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificari fiscale 2024: TVA-ul va creste de la 9% la 19% pentru livrarea de bere fara alcool si alimente cu zahar adaugat

Modificari fiscale 2024: TVA-ul va creste de la 9% la 19% pentru livrarea de bere fara alcool si alimente cu zahar adaugat
bere fara alcoolzahar adaugataccize alcoolaccize tutun

De la 1 ianuarie 2024, alimentele cu zahar adaugat si berea fara alcool vor fi mai scumpe, potrivit proiectului de Lege privind unele masuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung. Asadar, TVA pentru aceste produse va creste de la 9% la 19%. 

TVA mai mare pentru berea fara alcool si alimente cu zahar adaugat

Inceputul anului 2024 aduce TVA mai mare pentru berea fara alcool si alimentele cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10g/100g produs.

Ce se intelege prin zahar adaugat?

Astfel, prin zahar adaugat se intelege zahar din trestie, zahar brun, zaharoza cristalina, zahar invertit, dextroza, melasa, zaharuri din miere, melasa si siropuri, cum ar fi sirop de malt, sirop de fructe, sirop de malt e orez, sirop de porumb, sirop de porumb bogat in fructoza, sirop de artar, sirop de glucoza, glucoza-fructoza, fructoza, zaharoza, glucoza, lactoza, lactoza hidrolizata si galactoza adaugate ca ingrediente, zaharuri in nectaruri, cum ar fi nectarul de flori de cocos, nectarul de curmale, nectarul de agave, zaharuri din sucurile de fructe neindulcite, concentrat de suc de fructe, zaharuri din piureuri de fructe si dulceata.

Aceste masuri deriva din recomandarile din raportul Bancii Mondiale cu privire la eliminarea cotelor reduse de TVA distributive (eliminare amanata sau etapizata) si nedistributive (eliminare imediata).

"In Uniunea Europeana, populatia adulta este in prezent supraponderala, iar multi sufera de obezitate. Epidemia de obezitate constituie o povara imensa asupra sistemelor de sanatate, obezitatea reprezentand, in prezent, unul din principalii factori responsabili de morbiditate la nivel mondial.

De asemenea, se releva cifre ingrijoratoare si in cazul obezitatii infantile, cu repercursiuni importante asupra sanatatii viitorului adult. Planul de Actiune pentru Preventia si Controlul Bolilor netransmisibile al Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata faptul ca supraponderea si obezitatea la copii si tineri inregistreaza un trend ascendent.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recunoaste contributia alimentelor cu exces de ingrediente daunatoare in etiopatogenia bolilor cronice netransmisibile, inclusiv a obezitatii si a bolilor cardiovasculare. In aria larga a masurilor care au ca scop modificarea consumului de alimente nesanatoase exista si posibilitatea suprataxarii unor produse care contin un nivel exagerat din nutrienti considerati daunatori (zahar, sare, grasimi saturate) cu scopul de descuraja consumul de alimente nesanatoase.", se arata in Nota de Fundamentare.

De asemenea, proiectul de lege cu care Executivul va merge in Parlament propune majorarea nivelului accizelor pentru alcool si tutun incepand cu 1 ianuarie 2024. In plus, tot de la ianuarie 2024, cota de TVA creste la 9% pentru achizitia unei locuinte noi.

Citeste si: 

Ce cote de TVA se vor modifica de la 1 ianuarie 2024 >>

Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
bere fara alcoolzahar adaugataccize alcoolaccize tutun


Data aparitiei: 25 Septembrie 2023

Votati articolul "Modificari fiscale 2024: TVA-ul va creste de la 9% la 19% pentru livrarea de bere fara alcool si alimente cu zahar adaugat":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X