De la 1 ianuarie 2024, alimentele cu zahar adaugat si berea fara alcool vor fi mai scumpe, potrivit proiectului de Lege privind unele masuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung. Asadar, TVA pentru aceste produse va creste de la 9% la 19%.
TVA mai mare pentru berea fara alcool si alimente cu zahar adaugat
Inceputul anului 2024 aduce TVA mai mare pentru berea fara alcool si alimentele cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10g/100g produs.
Ce se intelege prin zahar adaugat?
Astfel, prin zahar adaugat se intelege zahar din trestie, zahar brun, zaharoza cristalina, zahar invertit, dextroza, melasa, zaharuri din miere, melasa si siropuri, cum ar fi sirop de malt, sirop de fructe, sirop de malt e orez, sirop de porumb, sirop de porumb bogat in fructoza, sirop de artar, sirop de glucoza, glucoza-fructoza, fructoza, zaharoza, glucoza, lactoza, lactoza hidrolizata si galactoza adaugate ca ingrediente, zaharuri in nectaruri, cum ar fi nectarul de flori de cocos, nectarul de curmale, nectarul de agave, zaharuri din sucurile de fructe neindulcite, concentrat de suc de fructe, zaharuri din piureuri de fructe si dulceata.
Aceste masuri deriva din recomandarile din raportul Bancii Mondiale cu privire la eliminarea cotelor reduse de TVA distributive (eliminare amanata sau etapizata) si nedistributive (eliminare imediata).
"In Uniunea Europeana, populatia adulta este in prezent supraponderala, iar multi sufera de obezitate. Epidemia de obezitate constituie o povara imensa asupra sistemelor de sanatate, obezitatea reprezentand, in prezent, unul din principalii factori responsabili de morbiditate la nivel mondial.
De asemenea, se releva cifre ingrijoratoare si in cazul obezitatii infantile, cu repercursiuni importante asupra sanatatii viitorului adult. Planul de Actiune pentru Preventia si Controlul Bolilor netransmisibile al Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata faptul ca supraponderea si obezitatea la copii si tineri inregistreaza un trend ascendent.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recunoaste contributia alimentelor cu exces de ingrediente daunatoare in etiopatogenia bolilor cronice netransmisibile, inclusiv a obezitatii si a bolilor cardiovasculare. In aria larga a masurilor care au ca scop modificarea consumului de alimente nesanatoase exista si posibilitatea suprataxarii unor produse care contin un nivel exagerat din nutrienti considerati daunatori (zahar, sare, grasimi saturate) cu scopul de descuraja consumul de alimente nesanatoase.", se arata in Nota de Fundamentare.
De asemenea, proiectul de lege cu care Executivul va merge in Parlament propune majorarea nivelului accizelor pentru alcool si tutun incepand cu 1 ianuarie 2024. In plus, tot de la ianuarie 2024, cota de TVA creste la 9% pentru achizitia unei locuinte noi. Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024 Cartea Verde a Contabilitatii Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Citeste si:
Foto: pixabay.com