Anul 2024 vine cu o modificare importanta privind TVA-ul pentru locuinte. Astfel, potrivit proiectului de lege privind masurile fiscale pus marti in dezbatere publica, TVA pentru locuintele cu o valoare sub 600.000 lei se va majora de la 5% la 9% incepand cu 1 ianuarie 2024. Desigur, cota redusa de 5% se va mentine pana la finalul acestui an pentru cei care incheie un contract si platesc un avans pentru achizitionarea unei locuinte.
TVA la locuinte: din 2024, cota creste la 9%
Prin urmare, cota de TVA de 9% se va aplica numai pentru achizitiile de locuinte cu o suprafata utila de maxim 120 mp, excluzand anexele gospodaresti, ale caror cost total, inclusiv terenul pe care sunt construite, nu depaseste suma de 600.000 lei, fara a lua in considerare TVA, efectuate de catre persoane fizice in mod individual sau impreuna cu alte persoane fizice.
"Livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice. Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare."
Atentie! Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul livrarii pot fi locuite ca atare.
Orice persoana fizica poate achizitiona, incepand cu data de 1 ianuarie 2024, in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice, o singura locuinta a carei valoare nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusa de 9%.
Ce conditii trebuie indeplinite?
Se propune revizuirea semnificatiei expresiei "locuinte care in momentul livrarii pot fi locuite ca atare", in sensul introducerii si a unor conditii cu privire la gradul de finisare a locuintelor si la dotarile necesare. Mai exact, trebuie sa se indeplineasca cumulativ conditiile de mai jos:
a) acces liber individual la spatiul locuibil, fara tulburarea posesiei si a folosintei exclusive a spatiului detinut de catre o alta persoana sau familie;
b) acces la energia electrica si apa potabila, evacuarea controlata a apelor uzate si a reziduurilor menajere;
c) sunt formate cel putin dintr-un spatiu pentru odihna, un spatiu pentru pregatirea hranei si un grup sanitar;
d) finisajele exterioare includ cel putin: acoperis daca, in functie de tipul constructiei, este prevazut acest element constructiv, geamuri, usa de/la intrare;
e) finisajele interioare includ cel putin: pereti finisati cu vopsea, tapet, faianta sau alte elemente utilizate pentru finisare, podele finisate cu gresie, parchet sau alte elemente utilizate pentru finisare, usi interioare, in functie de proiect;
Examen Consultant Fiscal 2024
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
f) instalatii sanitare si obiecte sanitare, respectiv vas WC, lavoar si spalator cu cuva, cu bateriile aferente;
g) instalatii electrice, inclusiv tablou, doze, intrerupatoare/comutatoare si prize.
Important! Daca nu se indeplinesc conditiile mentionate mai sus, se va aplica cota standard de TVA de 19%.
Foto: pexels.com