Un subiect de interes major in contextul modificarilor legislative de la 1 ianuarie 2024 este extinderea obligatiei de a raporta facturile in sistemul RO e-Factura pentru toate tranzactiile din relatia B2B. Va reamintim ca vor avea aceasta obligatie toate persoanele impozabile stabilite in Romania, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de TVA, pentru toate operatiunile care au locul livrarii sau prestarii pe teritoriul national. Astfel „se propune instituirea unui sistem de raportate a facturilor in perioada 1 ianuarie – 31 iunie 2024, fara aplicarea de sanctiuni in primele trei luni si trecerea la transmiterea obligatorie a facturilor prin Sistemul RO e-factura in relatia B2B (business to business) incepand cu 1 iulie 2024.”
RO e-Factura: cum se face corectia unei facturi electronice
Pornim de la urmatorul studiu de caz: s-a transmis catre o institutie publica o factura in sistemul E-factura. Clientul nu a fost de acord cu suma facturata pe o linie din factura si doreste refacerea acesteia. Ce solutie avem in conditiile in care am utilizat sistemul E-factura? Putem sa refacem factura (acelasi numar dar suma diferita) si sa o retransmitem in SPV? Ce impact in sistemul ANAF are aceasta operatie, pentru ca in sistem vor aparea 2 facturi (transmiteri cu sume diferite si indicative diferite de transmitere) sau trebuie anulata factura initiala (cum transmitem anularea ei in SPV si sa primim confirmare de la client) si sa trimitem o noua factura in sistem?
- Dec 0818 locuri disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, Poiana Brasov
2023, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Ian 18100 locuri disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 142
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Ian 1832 locuri disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 142
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere
Raspuns: Trebuie avute in vedere, urmatoarele prevederi legale:
Art. 4 - OUG nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea
(3) Factura electronica se transmite de catre emitent in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.
(4) In situatia in care factura electronica transmisa respecta structura prevazuta la alin. (1), se aplica sigiliul electronic al Ministerului Finantelor si se comunica de indata destinatarului. Aplicarea sigiliului electronic al Ministerului Finantelor atesta primirea acesteia in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.
(5) In situatia in care factura electronica transmisa nu respecta structura prevazuta la alin. (1), emitentul primeste mesaj cu erorile identificate. Dupa corectarea erorilor identificate, factura electronica se transmite in cadrul aceluiasi sistem national privind factura electronica RO e-Factura.
(6) Exemplarul original al facturii electronice se considera fisierul de tip XML insotit de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor.
(7) Data comunicarii facturii electronice catre destinatar se considera data la care factura electronica este disponibila acestuia pentru descarcare din sistemul national privind factura electronica RO e-Factura. Destinatarul este notificat cu privire la facturile electronice primite in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura conform procedurii prevazute la art. 3 alin. (4). Data comunicarii este accesibila in sistem si emitentului facturii electronice.
(8) Factura electronica comunicata destinatarului nu se poate returna in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.

Cartea Verde a PFA Contabilitatea si obligatiile fiscale 2023

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
(9) In situatia unei facturi electronice asupra careia destinatarul are obiectii, acesta instiinteaza emitentul facturii electronice, inclusiv in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, prin inscrierea unui mesaj in acest sens.
(10) Corectia facturii electronice comunicata destinatarului in sistemul RO e-Factura se efectueaza conform art. 330 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Factura electronica corectata se transmite in cadrul aceluiasi sistem national privind factura electronica RO e-Factura.
Art. 330. din Codul fiscal - Corectarea facturilor
(1) Corectarea informatiilor inscrise in facturi sau in alte documente care tin loc de factura se efectueaza astfel:
a) in cazul in care factura nu a fost transmisa catre beneficiar, aceasta se anuleaza si se emite o noua factura;
b) in cazul in care factura a fost transmisa beneficiarului, fie se emite o noua factura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din factura initiala, numarul si data facturii corectate, valorile cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, iar, pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie se emite o noua factura continand informatiile si valorile corecte si concomitent se emite o factura cu valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, in care se inscriu numarul si data facturii corectate.
Conform prevederilor legislative de mai sus, factura noua emisa (inclusiv factura cu valori negative daca alegeti a doua modalitate de corectare a facturii) se transmite prin sistemul Ro e-Factura.
Raspuns oferit in luna octombrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com