email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

RO e-Factura: 2 posibilitati de transmitere a facturilor pentru operatiunile derulate cu o institutie publica

RO e-Factura: 2 posibilitati de transmitere a facturilor pentru operatiunile derulate cu o institutie publica
e-Factura 2024ro e-facturainstitutie publica e-facturaregistru e-factura

Stim deja ca de la 1 ianuarie 2024 exista obligativitatea generalizata de folosire a sistemului e-Factura in relatia B2B. Cum procedam daca avem un client institutie guvernamentala si nu suntem inscrisi in registrul e-Factura?

RO e-Factura: operatiuni derulate cu o institutie publica

Sa analizam urmatorul studiu de caz: "Avand in vedere ca am un client institutie guvernamentala pot transmite e-facturi fara sa fiu inscris in registru e-factura? Inteleg ca de la 01.01.2024 conform modificarilor legislative daca sunt inrolat in sistemul e-factura si clientul meu persoana juridica este si el inrolat in efactura sunt obligat sa ii transmit factura prin e-factura nemaiputand beneficia de termenul de gratie de pana la 30.06.2024, termen in care se pot inca transmite facturile si in format clasic (PDF pe e-mail)."

Incepand cu data de 1 ianuarie 2024, pentru operatiunile realizate intre persoane impozabile stabilite in Romania sunt considerate facturi numai cele care indeplinesc conditiile prevazute de OUG 120/2021.

Potrivit art. LXIII. din PROIECTUL de Lege privind unele masuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung:

(2) Operatorii economici persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform art. 275, 278 279 din Legea nr. 227/2015, efectuate in relatia cu institutii publice, astfel cum sunt definite la art. 5 lit. w) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 555 din 5 iulie 2019, altele decat cele efectuate in relatia B2G, astfel cum este definita la art. 2 alin. (1) lit. m) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, si altele decat cele prevazute la art. 6 din acelasi act normativ, au obligatia in perioada 1 ianuarie 2024 30 iunie 2024 sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, prevazut in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.

Prin urmare, in relatia cu o institutie publica, prevederile din proiectul de lege privind emiterea facturii electronice se aplica pentru alte operatiuni decat cele efectuate in relatia B2G, astfel cum este definita la art. 2 alin. (1) lit. m) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021.

Conform art 2 alin 1 lit m din OUG 120/2021, relatia dintre un operator economic si autoritati contractante, respectiv entitati contractante - B2G reprezinta tranzactia dintre un operator economic care are calitatea de contractant sau subcontractant/subantreprenor in temeiul Legiinr. 98/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, Legiinr. 99/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, Legiinr. 100/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, si al Ordonantei de urgenta a Guvernuluinr. 114/2011privind atribuirea anumitor contracte de achizitii publice in domeniile apararii si securitatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 195/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, si autoritati contractante sau entitati contractante care primesc si prelucreaza facturi electronice.

RO e-Factura: 2 posibilitati de transmitere a facturilor pentru operatiunile derulate cu o institutie publica

Asadar, dupa data de 01.01.2024, pot fi doua posibilitati de transmitere a facturilor pentru operatiunile derulate cu o institutie publica (guvernamentala):

- operatiunile derulate pot sa fie de tipul B2G (adica se deruleaza in baza unor contracte incheiate in temeiul unuia din actele normative mentionate mai sus, cum ar fi Legea achizitiilor publice nr 98/2016), caz in care transmiterea facturii in mod electronic este deja obligatorie iar inrolarea in sistem s-a efectuat;

- operatiunile derulate pot sa nu fie de tipul B2G conform cerintelor OUG 120/2021,situatie in care se incadreaza la art. LXIII. alin 2 din PROIECTUL de Lege (,,altele decat cele derulate in relatia B2G ) si au obligatia, in perioada 1 ianuarie 2024 30 iunie 2024, sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, prevazut in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.

Recomand sa asteptam publicarea legii in M.O - presupun ca daca nu mai conteaza inregistrarea in Registrul RO-e-factura, nu ar mai fi necesara nici depunerea formularului (084), prin care operatorul economic dobandeste calitate atat de emitent, cat si de destinatar.
 

Raspuns oferit in luna octombrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
e-Factura 2024ro e-facturainstitutie publica e-facturaregistru e-factura


Data aparitiei: 23 Octombrie 2023
Ultima actualizare: 24 Octombrie 2023

Votati articolul "RO e-Factura: 2 posibilitati de transmitere a facturilor pentru operatiunile derulate cu o institutie publica":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X