email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

e-Factura si e-Transport: ce obligatii aveti, ce erori puteti comite si cum sa evitati amenzile

e-Factura si e-Transport: ce obligatii aveti, ce erori puteti comite si cum sa evitati amenzile
e-factura 2024e-transportamenzi e-factura

ANAF are la dispozitie doua instrumente de control si urmarire, destinate sa stopeze evaziunea fiscala si sa creasca gradul de colectare a TVA: e-Factura si e-Transport!
 
Este vorba despre doua sisteme informatice care permit monitorizarea si verificarea in timp real atat a tranzactiilor realizate de companii (B2B si B2G), cat si a transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat.
 
Aceste sisteme aduc, practic, o resetare a modului de lucru al firmelor si impun obligatii foarte stricte, a caror nerespectare se sanctioneaza cu amenzi drastice, de la 20.000 la 100.000 de lei! Suplimentar ANAF poate dispune si confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate (in cazul transporturilor rutiere de bunuri), iar in unele cazuri faptele sunt considerate infractiuni! ...detalii click aici >>

Ce aveti de facut pentru a respecta legea?

Raspunsurile exacte va sunt oferite de reputatul consultant fiscal Ionut Jinga. Acesta va explica in detaliu procedurile de urmat si toate subtilitatile utilizarii celor 2 instrumente intr-o lucrare “fierbinte” in contextul actual - e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni.

Important!
Lucrarea ii intereseaza pe absolut toti contribuabilii, intrucat incepand cu 1 ianuarie 2024 sistemul RO e-factura a devenit obligatoriu pentru toate tranzactiile efectuate intre persoanele impozabile stabilite pe teritoriul Romaniei!

Lucrarea contine raspunsuri pentru nelamuriri des intalnite in practica!
 
Intr-adevar, in lucrarea  e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni sunt prezentate cele mai delicate intrebari ale contribuabililor privind sistemele e-Factura si e-Transport, inclusiv intrebari din sectiunea specializata de pe site-ul ANAF. Iata cateva exemple:
 
Intrebare:
„O societate face achizitii intracomunitare de bunuri, nu dintre cele cu risc fiscal ridicat. Transportul este asigurat de furnizorul extern. Aceste achizitii trebuie raportate in RO e-Transport de catre beneficiarul bunurilor? Trebuie facuta vreo declaratie? In OUG 115/2023 se face referire la raportarea in RO e-Transport si am inteles ca beneficiarul bunurilor trebuie sa declare aceste achizitii.”
 
Intrebare:
"Ce elemente obligatorii trebuie sa apara in xml-ul de la a-factura? Capitalul social, la ce rand din xml, ce alte elemente sunt obligatorii pentru platitorii de tva la incasare? Dar daca emitem facturi si catre neplatitori de tva?"
 
Intrebare:
"O societate are mai multe puncte de lucru de unde se livreaza bunuri si se presteaza servicii. In e-factura este obligatoriu sa apata si adresa sediului social cu codul de TVA, cat si adresa punctului de lucru de unde s-a prestat serviciul / livrat bunul? Unde ar trebui sa apara in fisierul xml punctul de lucru?"
 
Intrebare:
"De la 1 ianuarie 2024 o societate trebuie sa fie inregistrata in registrul RO e-Factura (prin formularul 084) sau poate in continuare sa transmita prin SPV facturile electronice fara a fi inregistrata in registrul RO e-Factura?"
 
Intrebare:
O societate are angajati contabili trebuie sa trimita in SPV e-factura. Cum pot avea acces in SPV, cu token propriu? Trebuie procura notariala ca pentru declaratii? In formularul 084 electonic din SPV nu am optiunea de a completa numele altei persoane?
 
Intrebare:
"O societate cu CAEN 2562 "Operatiuni de mecanica generala" este obligata de la 1 ianuarie 2024 sa utilizeze sistemul de facturare RO e-Factura?"
 
Intrebare:
„In RO e-Transport trebuie declarate livrarile/achizitiile intracomunitare, respectiv import si export, la nivel de linie de factura, fiecare produs separat sau centralizat la nivel de cod tarifar - valoare, greutate, cantitate? In ce act normativ sunt precizate normele de raportare in RO e-Transport?”
 
Intrebare:
„O societate care efectueaza achizitii intracomunitare de marfa cu transport externalizat catre firme specializate de transport, ce obligatii are conform OUG 115/2023? Societatea, fiind beneficiarul transportului, este obligata sa raporteze in RO e-Transport? Care ar fi obligatiile si modul de raportare?”
 
Intrebare:
„O societate produce structuri metalice industriale. De la 1 ianuarie 2024, cum vor fi emise facturile catre clientii nostri?”

...Click aici pentru detalii complete >>

Atentie, primirea si inregistrarea de catre destinatari - persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal - a unei facturi emise de operatori economici stabiliti in Romania, in relatia B2B, fara a fi transmisa prin sistemul national RO e-Factura, constituie contraventie si se sanctioneaza cu o amenda egala cu 15% din valoarea totala a facturii. Cu aceeasi amenda se sanctioneaza si emitentul facturii.

Detalii gasiti in lucrare >>


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Atentie! S-a modificat legislatia privind impozitul minim pe cifra de afaceri


Important!
Incepand cu 1 ianuarie 2024, firmele cu o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro in anul precedent si care in anul de calcul determina un impozit pe profit mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) sunt obligate sa plateasca un impozit minim pe cifra de afaceri de 1%.

Problema e ca aceasta modificare, introdusa prin Legea nr. 296/2023, lasa loc de interpretari.

Explicatii complete si solutiile optime, in lucrarea Impozitul minim pe cifra de afaceri. Fiscalitate aplicata. 

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
e-factura 2024e-transportamenzi e-factura


Data aparitiei: 10 Ianuarie 2024

Votati articolul "e-Factura si e-Transport: ce obligatii aveti, ce erori puteti comite si cum sa evitati amenzile":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici