email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce documente sunt necesare pentru transportul de marfa

Ce documente sunt necesare pentru transportul de marfa
transport de marfae-transportdocumente transport marfa

Atunci cand o societate transporta marfa catre sediul clientului sau, aceasta implica nu doar manipularea fizica a bunurilor, ci si o serie de documente esentiale care atesta conformitatea si detaliile tranzactiei. Aceste documente sunt esentiale pentru asigurarea legalitatii transportului de marfa si pentru evitarea sanctiunilor. Operatorii economici trebuie sa respecte prevederile sistemului RO e-Transport si sa detina documentele necesare atat pentru vehicul, cat si pentru marfurile transportate.

Asadar, atunci cand o societate transporta la sediul clientului marfa achizitionata de acesta, cu masini de 3.50 tone, ce documente trebuie sa insoteasca marfa?

Pentru transportul de marfa in Romania sunt necesare diverse documente pentru a asigura conformitatea cu legislatia actuala, inclusiv aspecte legate de sistemul electronic RO e-Transport.

1. Sistemul RO e-Transport:

- Intrucat intrebarea a fost adresata la sectiunea E-Transport, trebuie sa aveti in vedere prevederile art. 1 alin (4) din Ordinul comun al presedintelui ANAF si al presedintelui Autoritatii Vamale Romane nr. 2545/6316/2022, care prevede ca prin sistemul RO e-Transport sunt monitorizate categoriile de vehicule rutiere care au o masa maxima tehnica admisibila de minimum2,5 tone, incarcate cu bunuri cu risc fiscal ridicat cu o masa bruta totala mai mare de 500 Kg sau o valoare totala mai mare de 10.000 lei, aferente cel putin unei partide de bunuri care face obiectul transportului. Astfel, raportat la prevederile art. 12 din OUG nr. 41/2022, in sistemul RO e-Transport vor fi declarate numai partidele de bunuri care includ transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat ce indeplinesc conditiile din procedura de utilizare si functionare a sistemului RO e-Transport
- RO e-Transport este un sistem electronic integrat de monitorizare a mijloacelor de transport marfa, cu scopul de a monitoriza in timp real deplasarea bunurilor cu risc fiscal ridicat pe teritoriul Romaniei.
- Operatorii economici trebuie sa fie inregistrati in Spatiul privat virtual (SPV) pentru a utiliza sistemul.
- Notificarile e-Transport trebuie emise si trimise in SPV, primind un cod UIT.

2. Documente necesare pentru transportul de marfuri sau colete:

- CMR-ul, factura, avizul de insotire sau alte documente considerate ca documente justificative.
- Pentru masina: copia conforma a licentei de transport acordate de ARR, contract de leasing sau inchiriere (daca este cazul), cartea de identitate a masinii, talonul cu atestarea inspectiei tehnice periodice, asigurarea obligatorie, diagrama tahograf si foaia de parcurs, autorizatia de la RAAND pentru autovehicule cu greutate sau gabarit depasit, rovigneta.

Autorizatia de la RAAND se refera la autorizatia acordata de Regia Autonoma "Administratia Nationala a Drumurilor" (RAAND) din Romania. Aceasta autorizatie este necesara pentru autovehiculele care depasesc greutatea sau gabaritul standard admis pe drumurile publice. RAAND se ocupa de administrarea si intretinerea drumurilor nationale in Romania, iar obtinerea unei autorizatii de la aceasta autoritate este obligatorie pentru transporturile care implica vehicule cu caracteristici speciale (greutate sau dimensiuni mari) pentru a asigura siguranta si integritatea infrastructurii rutiere.


 

Raspuns oferit in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
transport de marfae-transportdocumente transport marfa


Data aparitiei: 24 Noiembrie 2023

Votati articolul "Ce documente sunt necesare pentru transportul de marfa":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X