Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Studii de caz

Servicii transport aferent exportului de bunuri si regim TVA. Cum se declara facturile emise de client?

Data aparitiei: 27 Aprilie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
servicii transportcasa de expeditiifacturastornaresumedecont390 viesbunuri

Cazul urmator face referire la o casa de expeditii care a efectuat un transport de marfa pe ruta RO-ELVETIA. Beneficiarul transportului este din Italia si a furnizat cod valid de TVA, iar prestatorul efectiv al transportului este din Romania.

Casa de expeditii a facturat catre client fara TVA, insa trasportatorul a emis societatii romane factura cu TVA.

1. In ce masura are casa de exoeditii dreptul de deducere a TVA-ului din factura care i s-a emis de catre transportator?

2. Va include in D390 factura emisa de noi catre clientul italian?

Se mentioneaza ca exista declaratie vamala care ar justifica scutirea de TVA,  dar transportatorul refuza sa refaca factura.

3. Care este baza legala pentru solutionarea problemei?


In situatia prezentata, desi transportul s-a  efectuat in afara Romaniei, transportatorul din Romania a procedat corect prin emiterea facturii cu TVA colectata  24% deoarece a aplicat prevederile regulii generale de taxare de la art. 133 alin. (2). Conform acestei reguli, locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul. In acest caz, beneficiar al serviciului de transport este casa de expeditie stabilita in  Romania deoarece relatia contractuala este intre transportator si casa de expeditie. Asa cum se poate constata, beneficiar al transportului nu se considera a fi societatea din Italia.

        Spre deosebire de transportator, in relatia cu beneficiarul din Italia, casa de expeditie considera serviciul de transport o operatiune scutita cu drept de deducere conform prevederilor art. 143 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal  "(1) Sunt scutite de taxa: ….. c) prestarile de servicii, inclusiv transportul si serviciile accesorii transportului, altele decat cele prevazute la art. 141, legate direct de exportul de bunuri;".

Astfel, casa de expeditie este indreptatita sa deduca suma TVA deductibila inscrisa in factura transportatorului din Romania, fiind indeplinita conditia de la art. 145 alin. (2) lit. c) conform careia orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA poate exercita dreptul de deducere daca achizitiile efectuate sunt destinate realizarii de operatiuni scutite cu drept de deducere.
Justificarea aplicarii corecte a regimului de scutire  cu drept de deducere pentru exportul de bunuri efectuat in Elvetia se efectueaza  pe baza urmatoarelor documente enumerate la art. 4 din anexa nr. 1 – instructiuni din cadrul  O.M.F.P. nr. 2222/2006 cu ultima modificare efectuata prin O.M.F.P. nr. 518 din 13 aprilie 2012:  

-    factura  sau  documentul specific de transport, care indeplineste conditiile prevazute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal;


-    contractul incheiat cu exportatorul sau cu beneficiarul;
-    documentele specifice de transport in functie de tipul transportului  sau, dupa caz, copii de pe aceste documente. Avand in vedere ca transportul a fost efectuat de alta persoana, casa de expeditie va justifica scutirea prin copia C.M.R.
-    documente din care sa rezulte ca bunurile transportate au fost exportate. Casa de expeditie trebuie sa solicite beneficiarului din Italia copia declaratiei vamale de export a bunurilor in Elvetia, operatiune efectuata conform prevederilor art. 143 alin. (1) lit.

     Avand in vedere faptul ca transportul s-a efectuat in legatura directa cu un export de bunuri, nu este relevant faptul ca beneficiarul comunica un cod valid de TVA emis de autoritatea fiscala din Italia. Practic, serviciul de transport efectua de catre casa de exepeditie nu se reprezinta o prestare intracomunitara de servicii, motiv pentru care valoarea acestuia nu se raporteaza prin declaratia cod 390 VIES. Valoarea operatiunii se raporteaza doar  la randul 14 din decontul de TVA cod 300.

         In concluzie, transportatorul din Romania nu trebuie sa storneze factura deoarece a aplicat corect transtamentul fiscal aferent operatiunii prezentate de dvs.

 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras, consultant fiscal


 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X