O societate desfasoara activitate de transport de marfa intern si extern. De regula, facturarea se face la livrarea marfii, in baza datei de descarcare de pe CMR, insa exista clienti care solicita facturarea in momentul semnarii comenzii de transport, adica la inceputul cursei.
Cand este corect sa se faca facturarea transportului de marfa, ne lamureste specialistul nostru in analiza de astazi.
Citeste si: Factura fara codul unic al beneficiarului. In ce conditii poate fi considerata cheltuiala deductibila?
Facturarea transportului de marfa: raspunsul specialistului
Emiterea facturii este legata de faptul generator, in sensul ca art. 319 alin. 16 din Codul fiscal prevede ca persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.
Faptul generator intervine la data prestarii serviciilor conform art. 281 alin. 1 din Codul fiscal, cu exceptia prestarilor de servicii care determina decontari sau plati succesive, care sunt considerate efectuate la data la care sunt emise ori acceptate, in functie de prevederile contractuale, situatii de lucrari, rapoarte de lucru ori alte documente similare pe baza carora se stabilesc serviciile efectuate (art. 281 alin. 7 din Codul fiscal) sau a prestarilor de servicii care se efectueaza continuu, cand prestatiile sunt considerate a fi efectuate la fiecare data prevazuta in contract pentru plata serviciilor prestate sau, in lipsa unei astfel de prevederi contractuale, la data emiterii unei facturi, dar perioada de decontare nu poate depasi un an (art. 281 alin. 7 din Codul fiscal).
In cazul transportului, serviciile se considera prestate si faptul generator intervine la data efectuarii transportului, confirmat prin CMR-ul semnat la destinatar, ceea ce implica finalizarea cursei si facturarea ei. Faptul generator respectiv determina si momentul exigibilitatii TVA conform art. 282 alin. 1 din Codul fiscal, adica data la care autoritatea fiscala are dreptul sa solicite plata taxei de la persoana obligata la plata acesteia.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Aceasta nu exclude insa facturarea transportului la momentul semnarii comenzii de transport, inainte de a incepe propriu-zis cursa, deci o facturare in „avans” si pentru care exigibilitatea intervine la data emiterii facturii conform art. 282 alin. 2 lit. a din Codul fiscal.
In concluzie, ambele variante de facturare (la inceputul cursei sau la finalul cursei) sunt corecte.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist.