In cazul urmator, discutam despre o societate inregistrata in scopuri de TVA intracomunitar, cu cod special de TVA pentru AIC, care achizitioneaza bunuri din UE, nu masini noi, nu accizabile, combustibil, piese auto, taxe drum, iar factura se inregistreaza in contabilitate cu taxare inversa si se declara in D390 si in D301.
Vom stabili daca e corect ca in D301 sa apara TVA de plata, in conditiile in care societatea nu a mai avut pana in prezent AIC de bunuri sau servicii si nu a depasit plafonul de 34.000 lei. S-a inregistrat in scopuri de TVA intracomunitar din proprie intiativa, pentru a putea factura servicii de transport in UE.
In plus, stabilim daca se declara in D 301 si facturile din UE, pe codul fiscal pentru AIC.
- Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
In situatia in care nu a depasit plafonul de 34.000 lei reprezentand achizitii intracomunitare de bunuri, societatea din Romania nu este obligata sa se inregistreze in Romania in conformitate cu prevederile art. 153^1, dar poate solicita inregistrarea prin optiune, caz in care optiunea este valabila timp de 2 ani.
In acest context, trebuie retinut faptul ca nu reprezinta achizitie intracomunitara de bunuri impozabila in Romania, achizitia de bunuri efectuata direct pe teritoriul comunitar, de exemplu, achizitia de combustibil de la benzinarii situate pe teritoriul comunitar, achizitia de piese auto de la magazine stabilite pe teritoriul comunitar, etc. Aceste achizitii de bunuri si servicii sunt impozabile in Comunitate din punctul de vedere al TVA, fara a fi taxabile in Romania, indiferent de faptul ca beneficiarul este persoana impozabila inregistrata in regim special conform prevederilor art. 153^1 Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau in regim normal, conform prevederilor art. 153 (a depasit cifra de afaceri de 220.000 lei).
Operatiunile respective sunt impozabile pe teritoriului statului membru de unde au fost achizitionate si pentru care furnizorul a aplicat regimul normal de taxare deoarece a considerat ca efectueaza o livrare pe teritoriul national, fara a considera ca efectueaza o livrare intracomunitara de bunuri, scutita de TVA la vanzator, dar impozabila la cumparatorul din Romania.
Sunt impozabile in Romania doar achizitiile intracomunitare de bunuri definite prin 130^1, alin. (1) din Codul fiscal. conform caruia achizitiile intracomunitare se refera la bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor. De asemenea, prin art. 132^1 alin. (1) se reglementeaza in mod expres faptul ca locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor. Astfel, in cazul achizitiilor efectuate de pe teritoriul comunitar, vanzarea bunurilor pe numele societatii din Romania incepe si se incheie pe teritoriul comunitar, motiv pentru care valoarea achizitiilor de bunuri enumerate de dvs. nu se raporteaza prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES. Prin aceasta declaratie se raporteaza doar achizitiile intracomunitare de bunuri si servicii impozabile in Romania.
Astfel, nu este corect daca in decontul special de TVA cod 301 si declaratia informativa cod 390 VIES se raporteaza achizitii de bunuri si servicii taxate de partenerii intracomunitari (au inscris TVA colectata pe facturile emise). Prin acest decont special se raporteaza doar achizitiile intracomunitare de bunuri si achizitiile intracomunitare de servicii, impozabile in Romania, la cumparatorul din Romania, dar numai in situatia in care furnizorul prestatorul intracomunitar a luat in considerare codul de TVA comunicat de catre cumparatorul din Romania. Nu este taxabila in Romania taxa de drum achitata pe teritoriul comunitar pentru autostrazi din afara teritoriului Romanie deoarece operatiunea nu reprezinta o achizitie intracomunitara de servicii pentru care sunt aplicabile prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal conform carora locul prestarii este locul unde este stabilit beneficiarul. Taxa de drum aferenta autostrazilor care nu sunt situate pe teritoriul Romaniei este impozabila pe teritoriul statului membru respectiv conform exceptie de la regula generala de taxare de la art. 133 alin. (2), exceptie reglementata prin art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, armonizata cu prevederile Directivei CEE nr. 112/2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata.
In concluzie, daca bunurile respective s-au achizitionat direct de pe teritoriul comunitar, fara a fi expediate pe teritoriul Romaniei conform unui CMR si taxa de drum este aferenta autostrazilor de pe teritoriul comunitar, operatiunea nu este taxabila in Romania, caz in care cumparatorul din Romania nu trebuie sa plateasca TVA in Romania, dar nici sa raporteze operatiunea prin:
- decontul special de TVA cod 301;
- declaratia informativa cod 390 VIES.
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Inregistrarea pentru prestari intracomunitare de servicii reprezentand transport de marfa este corecta, indiferent de valoarea acestora, obligatie reglementata prin art. 153^1. Inregistrarea s-a efectuat prin formularul cod 091 "Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii (091)", concomitent cu inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari in baza formularului denumit "Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari", cod 095.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras, consultant fiscal