email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noile tarife pentru informatiile si documentele eliberate de Registrul Comertului

Noile tarife pentru informatiile si documentele eliberate de Registrul Comertului
documente registrul comertuluieliberare certificat constatatoract constitutivdocumente insolventa
Update 20 februarie 2024: Prin intermediul a 3 proiecte de ordine, Ministerul Justitiei a propus anul trecut noi taxe pentru accesul la informatii si documente, precum si pentru serviciile de asistenta oferite de Registrul Comertului. Aceste modificari erau prevazute sa intre in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2024, insa ordinele au fost publicate abia in data de 19 februarie in Monitorul Oficial.

Atentie! Aceste ordine vor intra in vigoare in termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, prin urmare vor fi aplicabile incepand cu data de 20 martie.

Informatii si documente eliberate de Registrul comertului - tarife noi din 20 martie

Primul act normativ este Ordinul MJ nr. 380/C/2024, care se refera la tarifele pentru informatiile si documentele eliberate din Registrul comertului.
 
In scopul asigurarii accesului persoanelor interesate la informatiile inregistrate in registrul comertului si la documentele cuprinse in dosarul profesionistilor inregistrati in registrul comertului,ORC elibereaza, la cererea si pe cheltuiala persoanei interesate, in limba romana, cu respectarea legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal, informatii, precum si copii si copii certificate de pe toate actele inregistrate sau prezentate ori ale oricarei parti a acestora, in forma in care au fost depuse in sustinerea cererilor de inregistrare.
 
Cererea de eliberare de informatii si documente poate fi depusa la ghiseu, poate fi transmisa prin posta sau prin servicii de curierat ori prin mijloace electronice, fiind insotita, cu exceptia cererii semnate cu semnatura electronica calificata, de o copie a actului de identitate.

Asa cum arata Ordinul MJ nr. 380/C/2024 publicat in Monitorul Oficial, noile tarife sunt:
 
- eliberare certificat constatator: 30 lei;
- eliberarea raport istoric despre o firma va avea acelasi tarif, respectiv 250lei/firma;
- eliberarea date statistice si informatii pentru serii de firme grupate in functie de un criteriu va avea acelasi tarif, respectiv 9lei/criteriu/firma;
- eliberarea de copii certificate va avea un nou tarif, respectiv 10lei+1,50lei/pagina certificata;
- cererea de copii va avea un nou tarif, respectiv 1,50lei/pagina copie.

Proceduri de insolventa - tarife

Al doilea act normativ este Ordinul MJ nr. 381/C/2024, care se refera la tarifele pentru informatiile si documentele eliberate din Buletinul procedurilor de insolventa.
 
Astfel, tarifele propuse prin prezentul proiect de ordin al ministrului justitiei sunt:
- eliberare certificat constatator daca un act de procedura este sau nu este inregistrat si publicat in Buletinul procedurilor de insolventa – 30 lei; 
- eliberare raport istoric despre un debitor (de la deschiderea procedurii de insolventa pana la data solicitarii raportului sau pe anumite perioade) – 30 de lei; 
- eliberare date statistice si informatii pentru serii de debitori grupate in functie de un criteriu – 3 lei/criteriu/debitor; Nivelul de tarifare se reduce in functie de numarul de debitori despre care se solicita informatii.
- eliberare copii de pe Buletinul procedurilor de insolventa - 1,50 lei/pagina;
- eliberare copii certificate de pe actele publicate - 10 lei/debitor + 1,50 lei/pagina.
 

Tarife pentru serviciile de asistenta prestate de oficiile registrului comertului

Al treilea act normativ este Ordinul MJ nr. 379/C/2024, care cuprinde tarifele pentru serviciile de asistenta prestate de oficiile registrului comertului:
 
- Redactarea actului constitutiv initial/ completarea formularului-tip de act  constitutiv sau in forma actualizata al persoanelor juridice supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului, redactarea statutului pentru societatile cu raspundere limitata cu asociat unic initial ori in forma actualizata, a statutului si/sau a contractului de societate initial sau in forma actualizata pentru persoane juridice, daca sunt inscrisuri separate, a acordului de constituire a intreprinderilor familiale, ce include procura speciala pentru reprezentantul intreprinderii familiale - 136,13/act 
 
- Redactarea actului modificator, a actului aditional ori, dupa caz, a hotararii adunarii generale a membrilor sau asociatilor ori actionarilor, a deciziei consiliului de administratie/asociatului unic privind modificari ale actului constitutiv/statutului/contractului/acordului de constituire referitoare la: sediul social/profesional; denumirea firmei; durata de functionare; forma juridica; domeniul principal de activitate si activitatea principala; obiectul de activitate sau codificarea ori recodificarea acestuia in conformitate  cu clasificarea activitatilor din economia nationala - CAEN; administratori, imputerniciti, directori, reprezentanti si/sau cenzori; primirea, retragerea de membri sau asociati; majorarea sau reducerea capitalului social ori declararea/modificarea patrimoniului de afectatiune; infiintarea sau desfiintarea de puncte de lucru ori alte sedii secundare; divizare sau fuziune; dizolvare ori lichidare; alte elemente ale actului constitutiv/statutului/contractului de societate/acordului de constituire (date de identificare, participare la profit/beneficii si pierderi, suspendarea sau reluarea activitatii etc.); actul aditional la acordul de constituire a intreprinderilor familiale - 41,60 + 10%/ element suplimentar
 
- Darea de data certa pentru actele redactate de serviciile de asistenta; - 9,08/act
 
 
Foto: pexels.com

de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
documente registrul comertuluieliberare certificat constatatoract constitutivdocumente insolventa


Data aparitiei: 07 Decembrie 2023
Ultima actualizare: 20 Februarie 2024

Votati articolul "Noile tarife pentru informatiile si documentele eliberate de Registrul Comertului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X