email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Depunerea cu intarziere a declaratiilor fiscale: sanctiuni pentru nerespectarea termenelor

Depunerea cu intarziere a declaratiilor fiscale: sanctiuni pentru nerespectarea termenelor
nedepunere declaratii fiscaledeclaratii rectificativesanctiuni declaratii anaf

Depunerea cu intarziere a declaratiilor la ANAF reprezinta o problema serioasa cu consecinte semnificative asupra societatii si a sistemului fiscal in ansamblu. Acest aspect devine cu atat mai important cu cat nerespectarea termenelor de depunere atrage dupa sine o serie de sanctiuni contraventionale, menite sa asigure respectarea regulilor stabilite de autoritatile fiscale. 

Atentie la Legea prevenirii!

Potrivit Hotararii Guvernului nr. 937/2023 pentru modificarea anexei nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 33/2018 privind stabilirea contraventiilor care intra sub incidenta Legii prevenirii nr. 270/2017, precum si a modelului planului de remediere si pentru modificarea si completarea unor acte normative, intrata in vigoare la data de 05 noiembrie 2023, Legea prevenirii nu se mai poate aplica in multe din cazuri, organele fiscale putand trece direct la aplicarea amenzii, fara sa mai recurga in prealabil la avertisment.

Exemplu: NU se mai aplica legea prevenirii pentru contraventiile privind incalcarea prevederilor din:

- Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata (ex: neinstalarea terminalelor de plata – POS-urilor)
- OUG nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cum ar fi: emiterea bonului fiscal continand date eronate neinmanarea bonului fiscal de catre operatorul aparatului de marcat electronic fiscal
- Codul de procedura fiscala si Codul fiscala, pentru urmatoarele contraventii care se pot sanctiona direct cu amenda:
- nedepunerea de catre contribuabil/platitor la termenele prevazute de lege a declaratiilor de inregistrare fiscala, de radiere a inregistrarii fiscale sau de mentiuni; 
- neindeplinirea de catre contribuabil/platitor la termen a obligatiilor de declarare prevazute de lege, a bunurilor si veniturilor impozabile sau, dupa caz, a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume, precum si orice informatii in legatura cu impozitele, taxele, contributiile, bunurile si veniturile impozabile, daca legea prevede declararea acestora; 
- nerespectarea de catre contribuabil/platitor a obligatiei de a da o declaratie pe propria raspundere, la finalizarea inspectiei fiscale, din care sa rezulte ca au fost puse la dispozitie toate documentele si informatiile solicitate pentru inspectia fiscala. in declaratie se mentioneaza si faptul ca au fost restituite toate documentele solicitate si puse la dispozitie de contribuabil/platitor.
- nerespectarea de catre contribuabil/platitor a obligatiilor de intocmire a dosarului preturilor de transfer in conditiile si la termenele prevazute prin ordinul presedintelui A.N.A.F., precum si nerespectarea de catre contribuabil/platitor a obligatiei de a prezenta dosarul preturilor de transfer la solicitarea organului fiscal central; 
- nerespectarea de catre contribuabil/platitor a obligatiei de a pastra, precum si a obligatiei de a prezenta organului fiscal, a datelor arhivate in format electronic si a aplicatiilor informatice cu ajutorul carora le-a generat; 
- nefurnizarea la termen de catre contribuabil/platitor a informatiilor periodice solicitate de organul fiscal; 


- nerespectarea de catre persoana supusa verificarii situatiei fiscale personale a obligatiei de a depune declaratia de patrimoniu si de venituri; 
- nedepunerea in termen a Chestionarului pentru stabilirea rezidentei persoanei fizice la sosirea in Romania, respectiv a Chestionarului pentru stabilirea rezidentei persoanei fizice la plecarea din Romania, de catre persoanele obligate potrivit Codului fiscal, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 100 lei. 
- nedepunerea in termenul de 45 de zile a scrisorii de garantie/politei de asigurare de garantie de catre debitorul care a notificat organul fiscal pentru suspendarea executarii silite
- nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor recapitulative reglementate de normele din  Codul fiscal privind taxa pe valoarea adaugata; 
- depunerea de declaratii recapitulative incorecte ori incomplete. 

Depunerea cu intarziere a declaratiilor fiscale. Sanctiuni contraventionale

Intrebare: "Recent, am depus doua declaratii rectificative, D710, pentru lunile iunie si septembrie 2023 pentru o firma platitoare de impozit pe venituri micro.

1. As dori sa stiu daca va fi aplicata amenda avand in vedere noile modificari legislative, privind legea prevenirii, care nu mai este in vigoare.

2. Pentru ce declaratii depuse cu intarziere se ia amenda incepand cu luna noiembrie 2023? As dori un centralizator cu amenzile pentru ce tip de declaratii fiscale se aplica si pentru rectificativele lor si la ce termene sa fim atenti."

Tinand cont de cele de mai sus, neindeplinirea la termen a obligatiei de declarare a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume, POATE fi sanctionata direct cu amenda.

Poate fi sanctionata direct cu amenda, depunerea cu intarziere a declaratiilor de inregistrare fiscala, de radiere a inregistrarii fiscale sau de mentiuni (D700), precum si a tuturor declaratiilor fiscale (D100, D112. D300, D301 etc), a declaratiilor recapitulative D390 si a declaratiilor informative D394 (nefurnizarea la termen de catre contribuabil/platitor a informatiilor periodice solicitate de organul fiscal).

Pentru depunerea eronata sau cu intarziere a D 406 (fisiserului standard de control operativ) se aplica prevederile art  3371 din Codul de procedura fiscala:

Contraventii aplicabile pentru incalcarea dispozitiilor referitoare la fisierul standard de control fiscal
(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte:
a) nedepunerea la termenele prevazute de lege a fisierului standard de control fiscal;
b) depunerea incorecta ori incompleta a fisierului standard de control fiscal.

(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza astfel:
a) cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei in cazul savarsirii faptei prevazute la lit. a);
b) cu amenda de la 500 lei la 1.500 lei in cazul savarsirii faptei prevazute la lit. b).

(3) Nu se sanctioneaza contraventional:
a) persoanele care corecteaza fisierul standard de control fiscal pana la termenul legal de depunere a urmatorului fisier;
b) persoanele care, ulterior termenului legal de depunere, corecteaza fisierul standard de control fiscal ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile.
 
Va mai informam ca potrivit art . LVIII. din Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung

Prin derogare de la prevederile art. 16 alin. (1) si art. 28 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 22 alin. (2) din Legea nr. 203/2018 privind masuri de eficientizare a achitarii amenzilor contraventionale, cu modificarile si completarile ulterioare, contravenientii sanctionati in baza prevederilor prezentului capitol, sectiunea 1 si sectiunea a 2-a, art. LVII si LXV, ale Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Legii nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Legii nr. 207/2015 privind  Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, a Legii nr. 227/2015 privind  Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport si de abrogare a art. XXVIII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare, nu beneficiaza de posibilitatea achitarii, in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal, a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ.

Conform art. LXIX. din lege: ,,Plata amenzilor contraventionale aplicate anterior intrarii in vigoare a prezentei legi in temeiul actelor normative prevazute la art. LVIII se realizeaza potrivit prevederilor legale in vigoare la momentul intocmirii actului de constatare si sanctionare’’.

Prin urmare, incepand cu 11 noiembrie 2023 (15 zile de la data publicarii Legii 296 in Monitorul oficial), nu mai pot beneficia de posibilitatea achitarii, in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal, a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, contravenientii sanctionati pentru nerespectarea prevederilor referitoare la :

- Masuri pentru asigurarea conformarii fiscale
- Masuri privind sistemul RO E sigiliu
- Masuri privind sistemul  RO e Factura;
- Legea contabilitatii nr 82/1991
- Legea nr.70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata
- Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale
- Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala
- Legea 227/2015 privind Codul fiscal
- OUG 41/2022 privind sistemul RO e Transport

Nedepunerea sau depunerea cu intarziere a declaratiilor fiscale - concluzie

Asadar, in cazul in care o societate este sanctionata contraventional pentru nedepunerea sau depunerea cu intarziere a declaratiilor fiscale, va fi sanctionata direct cu amenda si nu va mai putea beneficia de plata in 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal, a jumatate din minimul amenzii prevazute de Codul de procedura fiscala.

Raspuns oferit in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
nedepunere declaratii fiscaledeclaratii rectificativesanctiuni declaratii anaf


Data aparitiei: 11 Decembrie 2023

Votati articolul "Depunerea cu intarziere a declaratiilor fiscale: sanctiuni pentru nerespectarea termenelor":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X