Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Declaratii si formulare

SAF-T: Sanctiuni in legatura cu fisierul standard de control operativ

Data actualizarii: 25 Februarie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
SAF-T: Sanctiuni in legatura cu fisierul standard de control operativ
saf-td406declaratia informativa d406

Incepand cu anul 2025, declaratia SAF-T (D406) a devenit obligatorie si pentru societatile incadrate in categoria contribuabililor mici, acestia urmand sa depuna la organul fiscal central o declaratie cuprinzand informatii din evidenta contabila si fiscala (fisierul standard de control fiscal).

Prima Declaratie informativa D406 validata, depusa pentru o luna sau un trimestru de catre un contribuabil este considerata declaratie initiala. Declaratiile ulterioare depuse pentru aceeasi perioada (luna/trimestru) sunt automat considerate declaratii rectificative.

Dupa incarcarea Declaratiei informative D406 - Fisierul standard de control fiscal (SAF-T) se afiseaza indexul de incarcare, pe baza caruia contribuabilul/platitorul sau imputernicitul/reprezentantul acestuia se poate informa despre stadiul procesarii declaratiilor si formularelor depuse si despre rezultatele procesarii acestora.
 
Rezultatele procesarii cuprind eventualele erori si avertismente detectate la incarcare si procesare si un fisier recipisa care confirma ca declaratia depusa a fost depusa la termen si ca a fost corect procesata.

Declaratiile rectificative care se depun pentru corectarea unei erori materiale, omisiuni etc. trebuie sa cuprinda toate informatiile din declaratia initiala, plus cele asupra carora s-au efectuat corectii.

De retinut sunt contraventiile pentru  incalcarea dispozitiilor referitoare la fisierul standard de control fiscal, prevazute in Codul de procedura fiscala.

Astfel, nedepunerea la termenele prevazute de lege a fisierului standard de control fiscal se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei, in timp ce depunerea incorecta ori incompleta a fisierului standard de control fiscal se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.500 lei.



Legiuitorul a prevazut si o masura buna pentru contribuabilii care au depus incorect aceasta declaratie, acestia avand posibilitatea sa o corecteze pana la termenul legal de depunere a urmatorului fisier, fara sa fie supusi sanctiunilor contraventionale.
De asemenea, pentru erori in continutul declaratiei, neimputabile respectivei companii, dar remediate prin depunerea unei declaratii rectificative, indiferent de data efecturarii corectiei, nu se aplica nicio sanctiune contraventionala.
 

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X