Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Factura primita dupa depunerea situatiilor financiare: ce declaratii rectificative trebuie depuse in acest caz?

Data aparitiei: 20 Martie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Factura primita dupa depunerea situatiilor financiare: ce declaratii rectificative trebuie depuse in acest caz?
situatii financiarefactura primita cu intarzieredeclaratii rectificative

Analizam situatia unei societati platitoare de impozit pe profit care primeste in februarie 2024 o factura de la un furnizor cu o data din decembrie 2023, in valoare de 367.710 lei. Avand in vedere ca situatiile financiare ale anului anterior au fost deja depuse, vom stabili care este monografia contabila pentru inregistrarea acestui document (factura de servicii). Mentionam ca profitul impozabil al anului 2023 este de 3.118.487 lei, iar profitul net 2.007.697 lei, CA: 25.551.588 lei. De asemenea, vom afla si ce declaratii rectificative ar trebui depuse in acest caz.

Inregistrare factura primita cu intarziere - raspunsul specialistului

Avand in vedere ca deja ati depus situatiile financiare, apreciez ca inregistrarea cu intarziere a acestei facturi poate fi asimilata unei erori contabile, avand in vedere ca la pct. 66 din Reglementarile contabile se arata ca erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:
a)erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
b)ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anual

In intelesul prezentelor reglementari, erorile din perioadele anterioare se refera inclusiv la prezentarea eronata a informatiilor in situatiile financiare anuale.

La pct 67 se arata ca corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere.

Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat (contul 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile").

Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, potrivit politicilor contabile aprobate, erorile nesemnificative pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere.

Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile. Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale.

Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala ori cumulata a elementelor.

Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii.

In situatia in care in politicile contabile ati stabilit un prag de valoare pentru care se considera ca eroarea este semnificativa, atunci factura se inregistreaza in corelatie cu contul 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile":
%=401
1174
4426

Daca ati depus si D101 se depune rectificativa, avand in vedere prevederile de la art. 19 (3) din Codul fiscal, dispozitii care prevad ca pentru determinarea rezultatului fiscal, erorile inregistrate in contabilitate se corecteaza astfel:
a)erorile care se corecteaza potrivit reglementarilor contabile pe seama rezultatului reportat, prin ajustarea rezultatului fiscal al anului la care se refera acestea si depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala;
b)erorile care se corecteaza potrivit reglementarilor contabile pe seama contului de profit si pierdere sunt luate in calcul pentru determinarea rezultatului fiscal in anul in care se efectueaza corectarea acestora.

In situatia in care detineti dovada ca factura a fost transmisa cu intarziere (e-mail, posta etc.), atunci nu trebuie sa redepuneti D394 pentru luna decembrie, aceasta va fi declarata in D394 aferenta lunii februarie.

In D300 se declara pe randul de regularizari.
 

Raspuns oferit in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X