email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozit pe profit: ce modificari aduce OUG 115/2023

Impozit pe profit: ce modificari aduce OUG 115/2023
impozit pe profitOrdonanta 115/2023modificari impozit pe profit 2024modificari fiscale 2024

Ordonanta 115/2023 aduce reforme majore privind impozitul micro, impozitul pe profit si impozitul pe venit si taxele salariale. Asadar, cu privire la impozitul pe profit, consultantul fiscal Ionut Jinga sintetizeaza pentru PortalContabilitate.ro principalele modificari aduse de "Ordonanta Trenulet".

Impozit pe profit: TOATE modificarile ce intra in vigoare de la 1 ianuarie 2024

"1. Costurile de achizitie ale aparatelor de marcat electronice fiscale nu se mai scad din impozitul pe profit potrivit vechii proceduri, insa pot face obiectul facilitatii fiscale reprezentand scutirea de impozit pe profitul reinvestit.

2. Reprezinta cheltuieli deductibile limitat (de natura sociala), urmatoarele categorii:
cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor unitati aflate in administrarea contribuabililor, precum: crese, gradinite, scoli, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti si altele asemenea
sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajatilor in unitati de educatie timpurie, potrivit reglementarilor legale din domeniul educatiei nationale, dar nu mai mult de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil.

3. Se abroga prevederea privind scaderea din impozitul pe profit, potrivit vechii proceduri, a cheltuielilor cu educatia timpurie.

4. Sunt modificari/completari in ceea ce priveste deductibilitatea limitata a unor cheltuieli:

a) cheltuielile pentru functionarea, intretinerea si repararea locuintelor de serviciu, deductibile in limita corespunzatoare suprafetelor construite prevazute de Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

b) 50% din valoarea cheltuielilor de functionare, intretinere si reparatii aferente unui sediu aflat in locuinta proprietate personala a unei persoane fizice, folosita si in scop personal, corespunzatoare suprafetelor puse la dispozitia contribuabilului in baza contractelor incheiate intre parti, in acest scop;

c) 50% din valoarea cheltuielilor de functionare, intretinere si reparatii aferente unui sediu social achizitionat de catre contribuabil in cladiri de locuinte sau in cladiri individuale de locuit, din ansambluri rezidentiale definite potrivit prevederilor legale, care nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice. In cazul in care sediul social, aflat in patrimoniul contribuabilului, este utilizat in scop personal de catre actionari sau asociati, cheltuielile respective sunt considerate ca fiind efectuate in favoarea acestora, fiind nedeductibile la calculul rezultatului fiscal (prevedere noua).

5. Cheltuielile cu bursele private nu se mai deduc din impozitul pe profit. Pentru determinarea rezultatului fiscal, contribuabilii care efectueaza cheltuieli privind bursele private, insumeaza aceste cheltuieli in limita a 1.500 lei/fiecare bursa acordata, cu cele de natura sociala (prevazute la art. 25 alin. 3 lit. b CF), iar suma rezultata se deduce in limita a 5% din cheltuielile cu salariile.

6. Cheltuielile privind bunurile, mijloacele financiare si serviciile acordate Fondului Natiunilor Unite Pentru Copii - UNICEF, precum si altor organizatii internationale care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte se insumeaza cu cheltuielile de sponsorizare si diminueaza impozitul pe profit in cea mai mica dintre 0,75% din cifra de afaceri, fara a depasi 20% din Impozitul pe profit. Ambele cheltuieli sunt initial nedeductibile la calculul impozitului pe profit.

7. Pierderile fiscale anuale stabilite prin declaratia de impozit pe profit, incepand cu anul 2024/anul fiscal modificat care incepe in anul 2024, dupa caz, se recupereaza din profiturile impozabile realizate, in limita a 70% inclusiv, in urmatorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.

8. Contribuabilul are dreptul de a deduce, intr-o perioada fiscala, costurile excedentare ale indatorarii pana la plafonul deductibil reprezentat de echivalentul in lei al sumei de 1.000.000 euro.

Costurile excedentare ale indatorarii rezultate din tranzactii/operatiuni care nu finanteaza achizitia/productia imobilizarilor in curs de executie/activelor si care sunt efectuate cu persoane afiliate se deduc, intr-o perioada fiscala, pana la plafonul deductibil reprezentat de echivalentul in lei al sumei de 500.000 euro. Costurile totale excedentare ale indatorarii rezultate din tranzactii/operatiuni efectuate atat cu persoanele afiliate respective, cat si cu persoanele neafiliate, care pot fi deduse intr-o perioada fiscala, nu pot depasi plafonul deductibil reprezentat de echivalentul in lei al sumei de 1.000.000 euro.

9. In cazul platitorilor de impozit pe profit se mentine posibilitatea redirectionarii sumei reprezentand cheltuieli de sponsorizare sau mecenat, in limita plafoanelor stabilite, prin depunerea formularului de redirectionare. In cazul contribuabililor membri ai unui grup fiscal, redirectionarea poate fi dispusa numai de persoana juridica responsabila.

10. Ajustarile pentru deprecierea creantelor, inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, reprezentand sume datorate de clientii interni si externi pentru produse, semifabricate, materiale, marfuri vandute, lucrari executate si servicii prestate, se deduc in limita unui procent de 30% din valoarea acestor ajustari, daca creantele indeplinesc cumulativ conditiile prevazute de Codul fiscal.

Data intrarii in vigoare pentru prevederile de la pct. 1-10 cap. I: 1 ianuarie 2024."

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe profitOrdonanta 115/2023modificari impozit pe profit 2024modificari fiscale 2024


Data aparitiei: 20 Decembrie 2023

Votati articolul "Impozit pe profit: ce modificari aduce OUG 115/2023":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X