Consultantul fiscal Ionut Jinga a explicat pentru PortalContabilitate.ro care sunt principalele modificari aduse impozitului pe veniturile microintreprinderilor de OUG 115/2023, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1139 din 15 decembrie 2023.
Noi modificari fiscale privind impozitul micro
Asadar, cu privire la regimul impozitului pe veniturile microintreprinderilor, consultantul fiscal Ionut Jinga sintetizeaza principalele modificari aduse de "Ordonanta Trenulet":
"1. Se modifica una dintre conditiile de aplicare pentru impozit pe veniturile microintreprinderilor, in sensul ca la conditia privind asociatii se iau in calcul si detinerile indirecte. De asemenea, o singura persoana juridica ai caror asociati detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, poate aplica pentru acest sistem de impozitare.
Astfel, pentru a plati impozit micro, societatea trebuie sa aiba asociati/actionari care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si este singura persoana juridica stabilita de catre asociati/actionari sa aplice prevederile prezentului titlu.
2. Limita privind veniturile realizate (plafonul de 500.000 euro – conditie de impozit micro) se verifica luand in calcul veniturile realizate de persoana juridica romana, cumulate cu veniturile intreprinderilor legate cu aceasta, astfel cum sunt definite potrivit prevederilor Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare.
3. Nu poate aplica pentru acest sistem de impozitare, persoana juridica romana care desfasoara activitati in domeniul asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, precum si persoana juridica romana care desfasoara activitati de intermediere/distributie in aceste domenii, cu exceptia intermediarilor secundari de asigurari si/sau reasigurari, definiti potrivit legii, care au realizat venituri din activitatea de distributie de asigurari/reasigurari in proportie de pana la 15% inclusiv din veniturile totale.
4. Asociatii/actionarii persoanei juridice romane care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, atat la persoana juridica romana analizata, cat si la alte persoane juridice romane care indeplinesc conditiile pentru sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, trebuie sa stabileasca, pana la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal urmator, o singura persoana juridica romana care aplica prevederile prezentului titlu.
Atentie! Persoanele juridice romane care nu au fost stabilite de catre asociati/actionari, pana la termenul de 31 martie, intra sub incidenta prevederilor impozitului pe profit.
5. Se introduce o conditie noua privind posibilitatea aplicarii pentru sistemul micro, si anume aceea de a depune in termen situatiile financiare anuale, daca are aceasta obligatie potrivit legii.
6. Se abroga prevederea potrivit careia firmele din domeniul HORECA pot opta pentru acest sistem de impozitare, indiferent de indeplinirea conditiilor (plafon venituri, salariat etc). De asemenea, si aceste firme pot iesi din sistem in situatia in care nu mai sunt indeplinite respectivele conditii.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Examen Consultant Fiscal 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
7. Persoanele juridice romane pot opta sa aplice impozitul pe veniturile microintreprinderilor incepand cu anul fiscal urmator celui in care indeplinesc conditiile de microintreprindere si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor ulterior datei de 1 ianuarie 2023.
De retinut: Microintreprinderile care au desfasurat, pana la data de 31 decembrie 2023 inclusiv, activitati corespunzatoare codurilor CAEN: 5510 - Hoteluri si alte facilitati de cazare similare, 5520 - Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata, 5530 - Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere, 5590 - Alte servicii de cazare, 5610 - Restaurante, 5621 - Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente, 5629 - Alte servicii de alimentatie n.c.a., 5630 - Baruri si alte activitati de servire a bauturilor aplica conditia de a nu mai fi fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, incepand cu anul fiscal 2024.
8. Microintreprinderea care se afla in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului, potrivit prevederilor legale, continua sa fie platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor pentru intreaga perioada in care inregistreaza aceasta situatie de inactivitate.
O microintreprindere care s-a aflat in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului, potrivit prevederilor legale, continua sa fie platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor de la data inscrierii in registrul comertului a mentiunii de reluare a activitatii, daca angajeaza un salariat cu norma intreaga in termen de 30 de zile inclusiv de la data inregistrarii mentiunii in Registrul Comertului si daca indeplineste si celelate conditii.
9. In cazul in care, in cursul unui an fiscal, o microintreprindere nu mai indeplineste conditia privind salariatul si/sau nu a depus in termen situatiile financiare anuale pentru exercitiul financiar precedent anului fiscal respectiv, daca avea aceasta obligatie potrivit legii, microintreprinderea datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care nu mai este indeplinita oricare dintre aceste conditii.
10. In situatia intreprinderilor legate, in ceea ce priveste iesirea din sistem a unei microintreprinderi , limita fiscala privitoare la plafonul de 500.000 euro se verifica luand in calcul veniturile acesteia cumulate cu veniturile intreprinderilor legate.
11. In situatia in care, in cursul anului fiscal, oricare dintre asociatii/actionarii unei microintreprinderi detine, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si la alte microintreprinderi,asociatii/actionarii trebuie sa stabileasca microintreprinderea/microintreprinderile care iese/ies de sub incidenta prezentului titlu si care urmeaza sa aplice prevederile impozitului pe profit incepand cu trimestrul in care se inregistreaza situatia respectiva, astfel incat conditia de detinere a unei singure microintreprinderi sa fie indeplinita.
12. Pentru aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii in anul fiscal 2024, conditia privind depunerea in termen a situatiilor financiare anuale se considera indeplinita daca situatiile financiare anuale sunt depuse pana la data de 31 martie 2024 inclusiv.
13. Impozitul pe veniturile microintreprinderilor aferent anului 2023 se redirectioneaza potrivit prevederilor in vigoare pana la data de 31 decembrie 2023.
Important! Ultimul an fiscal in care sumele reprezentand sponsorizari/burse si sumele reprezentand achizitia de aparate de marcat electronice fiscale, ramase de reportat, potrivit legii, se scad din impozitul pe veniturile microintreprinderilor este anul fiscal 2023.
Data intrarii in vigoare a prevederilor de la pct. 1-13 cap. II: 1 ianuarie 2014.
De retinut: Prin ordin ANAF se va reglementa conditia privind detinerile indirecte ale asociatilor, precum si celelalte conditii nou introduse, privind impozitul micro."
Foto: pixabay.com