email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Mijloc fix casat anterior: aspecte esentiale de luat in considerare

Mijloc fix casat anterior: aspecte esentiale de luat in considerare
mijloc fix casatcasare mijloace fixeinregistrari contabile casare

Casarea unui mijloc fix presupune scoaterea acestuia din evidenta contabila a societatii, ceea ce inseamna ca mijlocul fix nu mai face parte din activele societatii. Daca un mijloc fix a fost casat anterior, acesta nu mai poate fi reintrodus in evidenta contabila a societatii ca mijloc fix. In continuare, specialistii PortalCodulFiscal.ro explica etapele principale ale procedurii de casare si alte informatii utile de avut in vedere.

Procedura de casare - etape principale

Procedura de casare include urmatoarele etape principale:

1. Evaluarea si decizia de casare: Este evaluata necesitatea casarii mijlocului fix si se ia decizia de casare.

2. Proces-Verbal de scoatere din functiune: Se intocmeste un proces-verbal de scoatere din functiune conform reglementarilor contabile, care consemneaza scoaterea efectiva din functiune a mijlocului fix.

3. Inregistrari contabile la casare: La casare, se fac inregistrari contabile specifice pentru a scoate mijlocul fix din evidenta contabila. Acestea pot include inregistrarea valorii reziduale si a eventualelor pierderi pe scoaterea din gestiune a mijlocului fix.

4. Valorificarea sau eliminarea: Elementele rezultate din casare pot fi valorificate (de exemplu, vandute ca deseuri, recuperate prin transformare in mateii prime/materiale, etc) sau eliminate/distruse.

Dar, daca un mijloc fix casat este ulterior recuperat (prin piese componente) sau reconditionat, acesta trebuie tratat ca un nou activ (alta denumire/alt numar de inventar) inregistrat conform regulilor aplicabile pentru achizitia unui mijloc fix nou sau second-hand. Acesta va fi supus unui nou proces de evaluare si inregistrare in contabilitate, cu respectarea regulilor de amortizare si evaluare aplicabile.

Daca piesele din mijlocul fix casat sunt folosite pentru a crea un nou mijloc fix (de exemplu dintr-un cuptor electric defect se obtine un dulap/raft de depozitare) acest nou obiect/mijloc fix, trebuie evaluat si inregistrat ca un mijloc fix nou in contabilitate. Aceasta include stabilirea valorii contabile a noului mijloc fix si inceperea procesului de amortizare. Politica contabila a societatii va ghida modul in care aceste costuri sunt recunoscute si tratate in contabilitate.

Tratamentul contabil al pieselor de schimb si reparatiilor la mijloace fixe recuperare/reconditionate, se bazeaza pe politica interna contabila a societatii. De exemplu, cheltuielile cu lucrarile de reparatii care imbunatatesc parametrii tehnici ai mijlocului fix recuperat din casari, pot fi capitalizate si adaugate la valoarea noului mijloc fix.

Este important sa respectati politicile contabile ale societatii si legislatia fiscala aplicabila in cazul refolosirii pieselor din mijloace fixe casate pentru a crea un nou mijloc fix.

Evitati incalcarea legislatiei curente privind mijloacele fixe! Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Detalii complete aici >>


In plus, este obligatoriu ca orice mijloc fix creat din piese obtinute din mijloace fixe casate, sa indeplineasca anumite criterii esentiale pentru a fi considerat un activ valid si utilizabil in cadrul unei organizatii. Aceste criterii includ:

Parametrii de functionare: Mijlocul fix nou creat trebuie sa functioneze eficient si sa indeplineasca standardele necesare pentru scopul sau prevazut. Acest lucru inseamna ca trebuie sa fie capabil sa indeplineasca sarcinile pentru care a fost proiectat.

Omologare si conformitate: Este important ca mijlocul fix (confectionat din piese uzate) sa fie omologat si sa respecte toate standardele si reglementarile aplicabile. Aceasta poate include conformitatea cu standardele tehnice, de mediu si de securitate.

Sanatatea si Securitatea la locul de munca: Mijlocul fix trebuie sa fie sigur pentru utilizare si sa nu puna in pericol sanatatea si securitatea angajatilor. Acest aspect este important si poate implica evaluari de risc, precum si asigurarea ca echipamentul este adecvat pentru mediu si pentru utilizatorii sai.

Pentru a asigura conformitatea cu aceste criterii, este recomandat sa lucrati indeaproape cu departamentele de inginerie, sanatate si securitate in munca, precum si cu departamentul contabil si juridic. De asemenea, poate fi necesar sa consultati experti externi sau organismele de certificare pentru a obtine omologarile si aprobarile necesare.

Atentie! Este important sa retineti ca orice esec in indeplinirea acestor criterii poate duce la riscuri semnificative, atat din punct de vedere al sigurantei, cat si al conformitatii legale si fiscale.

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
mijloc fix casatcasare mijloace fixeinregistrari contabile casare


Data aparitiei: 19 Ianuarie 2024

Votati articolul "Mijloc fix casat anterior: aspecte esentiale de luat in considerare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X