email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procedura de casare a mijloacelor fixe si a scaderii din evidenta a obiectelor de inventar

Procedura de casare a mijloacelor fixe si a scaderii din evidenta a obiectelor de inventar
casare mijloace fixescadere evidenta obiecte de inventarproces verbal scoatere din functiune

Procedura de casare a mijloacelor fixe si a scaderii din evidenta a obiectelor de inventar reprezinta aspecte fundamentale in gestionarea patrimoniului unei companii. De asemenea, respectarea acestei proceduri este importanta pentru auditurile externe si pentru mentinerea unei evidente contabile transparente si conforme cu standardele contabile in vigoare.

O societate comerciala este platitoare de TVA. Doreste sa caseze obiecte de inventar complet uzate si sa scoata din functiune mijloace fixe complet amortizate care nu se mai afla in folosinta (atat obiectele de inventar, cat si mijloacele fixe).

Care sunt etapele de urmat pentru soaterea lor din gestiune? Daca nu facem dovada distrugerii lor la un centru de colectare si reciclare trebuie sa ajustam tva dedusa la achizitionarea lor daca obiectele de inventar sunt complet uzate si mijloace fixe complet amortizate si nu se mai afla in folosinta?

Procedura de casare a mijloacelor fixe si a scaderii din evidenta a obiectelor de inventar

Ca si procedura de casare atat a mijloacelor fixe cat si a scaderii din evidenta a obiectelor de inventar, va propun:

- la data inventarierii se intocmesc liste separate cu aceste bunuri pentru care comisia constata ca acestea nu mai pot fi utilizate si propune casarea acestora in Procesul verbal de inventariere intocmit cu ocazia inventarierii, astfel cum se prezizeaza in OMF 2861/2009, respectiv rezultatele inventarierii se inscriu de catre comisia de inventariere intr-un proces-verbal.

Procesul-verbal privind rezultatele inventarierii trebuie sa contina, in principal, urmatoarele elemente ( ) propuneri de scoatere din functiune a imobilizarilor corporale, respectiv din evidenta a imobilizarilor necorporale, propuneri de scoatere din uz a materialelor de natura obiectelor de inventar si declasare sau casare a unor stocuri, constatari privind pastrarea, depozitarea, conservarea, asigurarea integritatii bunurilor din gestiune, precum si alte aspecte legate de activitatea gestiunii inventariate.

Procesul verbal va fi aprobat de catre administratorul societatii si urmare deciziei acestuia se va intocmi Proces-Verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe/de declasare a unor bunuri materiale (Cod 14-2-3/aA), al carui model se regaseste in Anexa la OMFP nr. 2634/2015 privind documentele financiar-contabile.

Scaderea din evidenta a obiectelor de inventar se va inregistra si in Fisa obiectelor de inventar in folosinta cod 14-3-9.
In situatia in care acestea vor fi predate catre o unitate specializata ca si deseuri se va intocmi si Aviz de expeditie;

Nu se ajusteaza TVA, daca sunt respectate urmatoarele dispozitii legale:
a) pentru mijloace fixe

Potrivit art. 305 alin. (4) lit. d) punctul 4 din Codul fiscal, ajustarea taxei deductibile se efectueaza in situatia in care bunul de capital isi inceteaza existenta,cu exceptia cazului in care bunul de capital este casat.

Casarea activelor corporale fixe care sunt bunuri de capital in conformitate cu prevederile art. 305 alin.(1) lit. a) din Codul fiscal nu implica efectuarea de ajustari ale taxei deduse.

Potrivit prevederilor de la pct. 79(17) din NM, casarea activelor corporale fixe care sunt bunuri de capital in conformitate cu prevederile art. 305 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal nu implica efectuarea de ajustari ale taxei deduse.

Prin casare, in sensul TVA, se intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia, indiferent daca partile componente rezultate sunt sau nu sunt valorificate.

In acest caz nu se precizeaza ca este nevoie de o dovada privind distrugerea lor si in orice alta situatie ajustarea se poate efectua doar in perioada de ajustare de 5 ani, astfel ca avand in vedere ca nu mai sunteti in aceasta perioada nu se impune ajustarea TVA.

b) pentru obiecte de inventar scoase din evidenta

Conform prevederilor de la pct 78 alin (10) lit d din normele metodologice date in aplicarea art 304 din Codul fiscal ,,persoana impozabila nu are obligatia ajustarii taxei deductibile in cazul bunurilor de natura celor prevazute la alin. (1) distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator, in situatii cum ar fi, de exemplu, urmatoarele, dar fara a se limita la acestea:

d) bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate si pentru care se face dovada distrugerii .

Asadar, daca se face dovada distrugerii prin predare la un centru de colectare deseuri, pentru obiectele de inventar scoase din folosinta (casate), nu se impune ajustarea TVA deduse intial.


Raspuns oferit in luna septembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
casare mijloace fixescadere evidenta obiecte de inventarproces verbal scoatere din functiune


Data aparitiei: 11 Septembrie 2023
Ultima actualizare: 12 Septembrie 2023

Votati articolul "Procedura de casare a mijloacelor fixe si a scaderii din evidenta a obiectelor de inventar":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X