Procedura de casare a mijloacelor fixe si a scaderii din evidenta a obiectelor de inventar reprezinta aspecte fundamentale in gestionarea patrimoniului unei companii. De asemenea, respectarea acestei proceduri este importanta pentru auditurile externe si pentru mentinerea unei evidente contabile transparente si conforme cu standardele contabile in vigoare.
O societate comerciala este platitoare de TVA. Doreste sa caseze obiecte de inventar complet uzate si sa scoata din functiune mijloace fixe complet amortizate care nu se mai afla in folosinta (atat obiectele de inventar, cat si mijloacele fixe).
- Ian 28100 locuri
disponibileWebinarul Concedierea colectiva. Decizie, procedura, consecinte
2025, www.videoseminarii.roVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 151, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, editia 76, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Feb 1147 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 49
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Feb 11100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0465 locuri
disponibileConferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate, BUCURESTI
2025, Hotel Courtyard by Marriott Bucharest Floreasca****Vezi detaliiInscriere - Mar 04120 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - CU INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 04120 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - FARA INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Care sunt etapele de urmat pentru soaterea lor din gestiune? Daca nu facem dovada distrugerii lor la un centru de colectare si reciclare trebuie sa ajustam tva dedusa la achizitionarea lor daca obiectele de inventar sunt complet uzate si mijloace fixe complet amortizate si nu se mai afla in folosinta?
Procedura de casare a mijloacelor fixe si a scaderii din evidenta a obiectelor de inventar
Ca si procedura de casare atat a mijloacelor fixe cat si a scaderii din evidenta a obiectelor de inventar, va propun:
- la data inventarierii se intocmesc liste separate cu aceste bunuri pentru care comisia constata ca acestea nu mai pot fi utilizate si propune casarea acestora in Procesul verbal de inventariere intocmit cu ocazia inventarierii, astfel cum se prezizeaza in OMF 2861/2009, respectiv rezultatele inventarierii se inscriu de catre comisia de inventariere intr-un proces-verbal.
Procesul-verbal privind rezultatele inventarierii trebuie sa contina, in principal, urmatoarele elemente ( ) propuneri de scoatere din functiune a imobilizarilor corporale, respectiv din evidenta a imobilizarilor necorporale, propuneri de scoatere din uz a materialelor de natura obiectelor de inventar si declasare sau casare a unor stocuri, constatari privind pastrarea, depozitarea, conservarea, asigurarea integritatii bunurilor din gestiune, precum si alte aspecte legate de activitatea gestiunii inventariate.
Procesul verbal va fi aprobat de catre administratorul societatii si urmare deciziei acestuia se va intocmi Proces-Verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe/de declasare a unor bunuri materiale (Cod 14-2-3/aA), al carui model se regaseste in Anexa la OMFP nr. 2634/2015 privind documentele financiar-contabile.
Scaderea din evidenta a obiectelor de inventar se va inregistra si in Fisa obiectelor de inventar in folosinta cod 14-3-9.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
In situatia in care acestea vor fi predate catre o unitate specializata ca si deseuri se va intocmi si Aviz de expeditie;
Nu se ajusteaza TVA, daca sunt respectate urmatoarele dispozitii legale:
a) pentru mijloace fixe
Potrivit art. 305 alin. (4) lit. d) punctul 4 din Codul fiscal, ajustarea taxei deductibile se efectueaza in situatia in care bunul de capital isi inceteaza existenta,cu exceptia cazului in care bunul de capital este casat.
Casarea activelor corporale fixe care sunt bunuri de capital in conformitate cu prevederile art. 305 alin.(1) lit. a) din Codul fiscal nu implica efectuarea de ajustari ale taxei deduse.
Potrivit prevederilor de la pct. 79(17) din NM, casarea activelor corporale fixe care sunt bunuri de capital in conformitate cu prevederile art. 305 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal nu implica efectuarea de ajustari ale taxei deduse.
Prin casare, in sensul TVA, se intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia, indiferent daca partile componente rezultate sunt sau nu sunt valorificate.
In acest caz nu se precizeaza ca este nevoie de o dovada privind distrugerea lor si in orice alta situatie ajustarea se poate efectua doar in perioada de ajustare de 5 ani, astfel ca avand in vedere ca nu mai sunteti in aceasta perioada nu se impune ajustarea TVA.
b) pentru obiecte de inventar scoase din evidenta
Conform prevederilor de la pct 78 alin (10) lit d din normele metodologice date in aplicarea art 304 din Codul fiscal ,,persoana impozabila nu are obligatia ajustarii taxei deductibile in cazul bunurilor de natura celor prevazute la alin. (1) distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator, in situatii cum ar fi, de exemplu, urmatoarele, dar fara a se limita la acestea:
d) bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate si pentru care se face dovada distrugerii .
Asadar, daca se face dovada distrugerii prin predare la un centru de colectare deseuri, pentru obiectele de inventar scoase din folosinta (casate), nu se impune ajustarea TVA deduse intial.
Raspuns oferit in luna septembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com