Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Casare imobil neamortizat integral: care este tratamentul fiscal?

Data aparitiei: 20 Februarie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Casare imobil neamortizat integral: care este tratamentul fiscal?
casare mijloc fixCasare imobil neamortizat integralimobilizari corporalescoatere functiune mijloc fix

O imobilizare corporala trebuie scoasa din evidenta la cedare sau casare, atunci cand niciun beneficiu economic viitor nu mai este asteptat din utilizarea sa ulterioara.

Casare mijloc fix - ce trebuie sa stiti

Scoaterea din functiune a mijloacelor fixe se face cu aprobarea consiliului de administratie al agentului economic. Prin casarea unui mijloc fix se intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia si valorificarea partilor componente rezultate, prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a contribuabilului. Pentru casarea unui mijloc fix trebuie efectuate urmatoarele formalitati:
- incheierea unui proces verbal de constatare a deprecierii activului si formularea propunerii de casare cu motivarea acesteia.

De regula, o astfel de constatare se efectueaza in cadrul inventarierii anuale a patrimoniului prin procesul-verbal privind rezultatele inventarierii:
- aprobarea propunerii de casare de catre conducatorul entitatii;
- desemnarea unei comisii de casare pe baza deciziei emise de catre conducatorul firmei;
- casarea efectiva si incheierea unui Proces-verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe.

Iata o lucrare complexa si completa care lamureste toate problemele care pot aparea la un moment dat, pe nisa acestui domeniu fiscal-contabil: Manualul mijloacelor fixe! Acesta ofera solutii si indrumare corecta in aplicarea legii, usurand munca oricarui specialist care se confrunta cu legea.

Casare imobil neamortizat integral - studiu de caz

Intrebare: "Care este regimul TVA aplicat in cazul scoaterii din evidenta a unor imobile in urma demolarii lor, imobile achizitionate de catre societatea noastra in anul 2008 care au un grad ridicat de uzura, in vederea vanzarii terenului pe care sunt construite? La achizitia imobilelor societatea a dedus TVA. Societatea este obligata sa ajusteze aceasta TVA care a fost initial dedusa in momentul scoaterii din evidenta a imobilelor? Cheltuiala cu scoaterea din evidenta a cladirilor demolate neamortizate integral este deductibila/nedeductibila? In urma demolarii nu au fost recuperate materiale de catre societate. In cazul in care o parte din imobile au fost achizitionate in anul 2006, exista obligatia de ajustare de TVA?"

Raspunsul specialistului: Din punct de vedere fiscal, prin casarea unui mijloc fix se intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia si valorificarea partilor componente rezultate, prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a contribuabilului. Mijlocul fix reprezinta orice imobilizare corporala, care este detinuta pentru a fi utilizata in productia sau livrarea de bunuri ori in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriata tertilor sau in scopuri administrative, daca are o durata normala de utilizare mai mare de un an si o valoare egala sau mai mare decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului (2.500 lei).

In ceea ce priveste deducerea cheltuielii aferente valorii fiscale neamortizate la calculul impozitului pe profit, potrivit art. 28 din Codul fiscal castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea ori din scoaterea din functiuni a acestor mijloace fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, diminuata cu amortizarea fiscala. Prin urmare, in cazul in care amortizarea fiscala este diferita de cea contabila, atunci valoarea fiscala ramasa neamortizata va fi diferita de valoarea neta contabila, astfel ca la calculul impozitului pe profit se va deduce doar valoarea fiscala ramasa neamortizata si nu cheltuiala inregistrata in contul contabil 6583.

In normele metodologice date in aplicarea art. 28 alin. (17) din Codul fiscal se precizeaza ca cheltuielile inregistrate ca urmare a casarii unui mijloc fix cu valoarea fiscala incomplet amortizata sunt cheltuieli efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice.

Prin casarea unui mijloc fix se intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia si valorificarea partilor componente rezultate, prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a contribuabilului.

Prin urmare, cheltuiala aferenta partii neamortizate (fiscal) este o cheltuiala integral deductibila daca produsele rezultate in urma casarii sunt valorificate (vanzare sau utilizarea componentelor rezultate in activitatea economica).

Conform art. 25, alin. (4), lit. c) din Codul fiscal, cheltuielile privind bunurile de natura mijloacelor fixe amortizabile constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, precum si taxa pe valoarea adaugata aferenta, daca aceasta este datorata potrivit prevederilor titlului VII reprezinta cheltuieli nedeductibile. Aceste cheltuieli sunt deductibile DOAR in urmatoarele situatii/conditii:
- mijloacele fixe amortizabile distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forta majora;
- mijloacele fixe amortizabile pentru care au fost incheiate contracte de asigurare;
- mijloacele fixe amortizabile degradate calitativ, daca se face dovada distrugerii.

In sensul art. 25 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal, conditia referitoare la distrugerea mijloacelor fixe amortizabile se considera indeplinita atat in situatia in care distrugerea se efectueaza prin mijloace proprii, cat si in cazul in care mijloacele fixe amortizabile sunt predate catre unitati specializate.

Prin urmare, societatea poate sa-si deduca cheltuiala cu valoarea fiscala ramasa neamortizata pentru mijloacele fixe degradate calitativ, dar trebuie sa justifice distrugerea prin mijloace proprii sau predarea catre unitati specializate. In cazul in care se opteaza pentru distrugerea prin mijloace proprii, atunci entitatea trebuie sa obtina diverse componente, piese si/sau deseuri.

Atentie! Conform art. 11 din Codul fiscal la stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic sau pot reincadra forma unei tranzactii pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei. Astfel, la un eventual control fiscal, se poate aprecia ca bunurile casate din care nu a rezultat piese/componente/materiale, sunt de fapt lipsa in gestiune, ceea ce ar atrage tratamentul fiscal corespunzator pentru bunurile lipsa in gestiune.

In concluzie, daca in urma casarii:

- au fost valorificate partile componente rezultate, atunci cheltuiala este deductibila daca scoaterea din functiune a activului este urmata de dezmembrarea acestuia si valorificarea partilor componente rezultate, prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a contribuabilului.
- nu au fost valorificate partile componente rezultate, atunci cheltuiala nu este deductibila daca nu se valorifica partile componente rezultate in urma dezmembrarii prin vanzare sau in activitatea curenta a entitatii.

In ceea ce priveste TVA, taxa deductibila aferenta bunurilor de capital, se ajusteaza pe o perioada de 20 ani, pentru imobile. Perioada de ajustare incepe de la data de 1 ianuarie a anului in care bunurile au fost achizitionate sau fabricate si nu include anul in care se modifica destinatia.

La art. 305 alin. (4), lit. d) din Codul fiscal se precizeaza ca in cazul casarii unui bun de capital NU se realizeaza nicio ajustare de TVA.

Casarea activelor corporale fixe care sunt bunuri de capital in conformitate cu prevederile art. 305 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal nu implica efectuarea de ajustari ale taxei deduse. Prin casare, in sensul TVA, se intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia, indiferent daca partile componente rezultate sunt sau nu sunt valorificate. Prin urmare, nu va exista obligatia de ajustare a TVA in cazul casarii unor mijloace fixe daca ca urmare a dezmembrarii se obtin componente care sunt utilizate in activitatea economica sau sunt valorificate catre terte persoane.

Trebuie mentionat ca nu exista obligatia de ajustare a taxei deductibile nici in situatia in care sunt aplicabile prevederile art. 270 alin. (4) lit. a) si b) din Codul fiscal referitoare la livrarea catre sine si anume:
- preluarea bunurilor mobile achizitionate sau produse pentru a fi utilizate in scopuri care nu au legatura cu activitatea economica desfasurata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial;
preluarea bunurilor mobile achizitionate sau produse de catre aceasta pentru a fi puse la dispozitia altor persoane in mod gratuit, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial;

In cele doua cazuri de mai sus persoana impozabila va avea obligatia de a colecta TVA si nu va efectua nicio ajustare de TVA.


Raspuns oferit in luna februarie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X