In cele ce urmeaza vom analiza procedurile, implicatiile si aspectele practice ale tratamentului contabil si fiscal al reevaluarilor mijloacelor fixe, atat pentru cele care au fost reevaluate anterior, cat si pentru cele care sunt la prima reevaluare.
Reevaluare mijloace fixe - aspecte contabile si fiscale
In ceea ce priveste reevaluarea imobilizarilor corporale, OMFP 1802/2014 prevede:
99.
(1) Prin derogare de la evaluarea pe baza principiului costului de achizitie sau al costului de productie, entitatile pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar, astfel incat acestea sa fie prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
(2) Amortizarea calculata pentru imobilizarile corporale astfel reevaluate se inregistreaza in contabilitate incepand cu exercitiul financiar urmator celui pentru care s-a efectuat reevaluarea.
107.
In cazul efectuarii reevaluarii imobilizarilor corporale, acest lucru trebuie prezentat in notele explicative, impreuna cu elementele supuse reevaluarii, metoda prin care s-au calculat valorile prezentate, precum si elementul afectat din contul de profit si pierdere.
108.
In cazul in care se efectueaza reevaluarea imobilizarilor corporale, diferenta dintre valoarea rezultata in urma evaluarii pe baza costului de achizitie sau a costului de productie si valoarea rezultata in urma reevaluarii trebuie prezentata in bilant la rezerva din reevaluare, ca un subelement distinct in "Capital si rezerve" (contul 105 "Rezerve din reevaluare").
109.
(1) Surplusul din reevaluare inclus in rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezultatul reportat (contul 1175 "Rezultatul reportat reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare"), atunci cand acest surplus reprezinta un castig realizat.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Cartea verde a contabilitatii
111.
(1) Daca rezultatul reevaluarii este o crestere fata de valoarea contabila neta, atunci aceasta se trateaza astfel: ca o crestere a rezervei din reevaluare prezentata in cadrul elementului "Capital si rezerve", daca nu a existat o descrestere anterioara recunoscuta ca o cheltuiala aferenta acelui activ; sau ca un venit care sa compenseze cheltuiala cu descresterea recunoscuta anterior la acel activ.
(2) Daca rezultatul reevaluarii este o descrestere a valorii contabile nete, aceasta se trateaza ca o cheltuiala cu intreaga valoare a deprecierii, atunci cand in rezerva din reevaluare nu este inregistrata o suma referitoare la acel activ (surplus din reevaluare) sau ca o scadere a rezervei din reevaluare prezentata in cadrul elementului "Capital si rezerve", cu minimul dintre valoarea acelei rezerve si valoarea descresterii, iar eventuala diferenta ramasa neacoperita se inregistreaza ca o cheltuiala
(3) Sumele reprezentand diferente de natura veniturilor si cheltuielilor rezultate din reevaluare trebuie prezentate separat in contul de profit si pierdere (contul 755 "Venituri din reevaluarea imobilizarilor corporale", respectiv contul 655 "Cheltuieli din reevaluarea imobilizarilor corporale", dupa caz
Asadar, daca rezultatul reevaluarii este o crestere fata de valoarea contabila neta, atunci aceasta se trateaza astfel:
- ca o crestere a rezervei din reevaluare prezentata in cadrul elementului "Capital si rezerve", daca nu a existat o descrestere anterioara recunoscuta ca o cheltuiala aferenta acelui activ; sau
- ca un venit care sa compenseze cheltuiala cu descresterea recunoscuta anterior la acel activ
Daca rezultatul reevaluarii este o descrestere, se evidentiaza o cheltuiala.
Din punct de vedere contabil pot fi intalnite mai multe situatii:
1. Reevaluare mijloc fix in plus cand anterior a mai existat o reevaluare in plus:
21X = 105
2. Reevaluare mijloc fix in minus cand anterior a mai existat o reevaluare in plus:
- daca minusul din reevaluare este mai mic decat rezerva consituita anterior:
105 = 21X
- daca minusul din reevaluare este mai mare decat rezerva consituita anterior:
% = 21X
105
655
3. Reevaluare mijloc fix in plus cand anterior a mai existat o reevaluare in minus:
- daca plusul din reevaluare este mai mic decat suma reevaluata in minus initial:
21X = 755
- daca plusul din reevaluare este mai mare decat suma reevaluata in minus initial:
21X = %
755 venit neimpozabil conform art.23, lit.g) din codul fiscal
105
4. Reevaluare mijloc fix in minus cand anterior a mai existat o reevaluare in minus:
655 = 21X cheltuiala nedeductibila dpdv fiscal conform art.24, lit.l) din codul fiscal
Trebuie reevaluata toata grupa de mijloace fixe si nu este obligatorie reevaluarea celorlalte imobilizari corporale.
5. Reevaluarea in plus mijloc fix cand anterior nu a mai existat nicio reevaluare
21X = 105
6. Reevaluare in minus a unui mijloc fix cand anterior nu a mai existat nicio reevaluare
665 = 21X cheltuiala nedeductibila dpdv fiscal
Mentionez ca pentru calculul diferentelor din reevaluare se va lua in calcul valoarea ramasa neamortizata a mijloacelor fixe pe care doriti sa le reevaluati.
Potrivit art. 26 alin. (6) din Codul Fiscal prin exceptie de la prevederile alin. (5), rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz.
Norme metodologice
"5. (1) In aplicarea art. 19 alin. (1) din Codul fiscal, pentru calculul rezultatului fiscal, veniturile si cheltuielile sunt cele inregistrate in contabilitate potrivit reglementarilor contabile date in baza Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si orice alte sume care, din punct de vedere fiscal, sunt elemente similare veniturilor si cheltuielilor.
(2) Exemple de elemente similare veniturilor:
b) rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe si a imobilizarilor necorporale, potrivit prevederilor art. 26 alin. (6) si (7) din Codul fiscal;"
Astfle, inregistrarea contabila a elementelor similare veniturilor este:
105 = 1175 cu diferenta de amortizare dintre valoarea de intrare si valoarea stabilita in urma reevaluari.
Informatii oferite in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com