Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Tratamentul fiscal al diferentelor din reevaluarea activelor. Cum impozitam?

Data aparitiei: 06 Iunie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
reevaluareinregistrari contabileimobilizari corporaleamortizarereevaluarea activelor

Supunem atentiei dumneavoastra urmatorul caz:

"La data de 31.12.2012 in urma reevaluarii a rezultat o descrestere care a fost inregistrata ca o cheltuiala nedeductibila respectiv a majorat profitul impozabil. La data de 31.12.2015 a rezultat un surplus din reevaluare care trebuie evidentiat drept un venit de aceasta data. Atat surplusul, cat si descresterea, sunt supuse impozitarii cu 16%?"

Iata raspunsul oferit de specialist:

Ca regula alternativa de evaluare, societatile pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar, astfel incat acestea sa fie prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu.

In cazul in care se efectueaza reevaluarea imobilizarilor corporale, iar rezultatul reevaluarii este o descrestere a valorii contabile nete, aceasta se trateaza astfel:
- ca o cheltuiala cu intreaga valoare a deprecierii, atunci cand in rezerva din reevaluare nu este inregistrata o suma referitoare la acel activ (surplus din reevaluare); sau
- ca o scadere a rezervei din reevaluare existente, cu minimul dintre valoarea acelei rezerve si valoarea descresterii, iar eventuala diferenta ramasa neacoperita se inregistreaza ca o cheltuiala

Pentru reflectarea in contabilitate a rezultatelor reevaluarii imobilizarilor corporale, determinate de informatiile prezentate in rapoartele de evaluare, se aplica doua metode si anume:
- recalcularea proportionala atat a valorii brute a activului, cat si a amortizarii;
- prezentarea activului la valoarea justa prin anularea amortizarii.

Ca urmare a reevaluarii in minus inregistrata la sfarsitul anului 2012, valoarea deprecierii a fost considerata cheltuiala nedeductibila (art. 21, alin. (4), lit. s) din Codul fiscal. Aceasta valoare trebuia recuperata incepand cu anul 2013, numai din punct de vedere fiscal, trimestrial pe perioada de utilizare ramasa.

Cheltuielile cu amortizarea contabila au fost mai mici decat cele cu amortizarea fiscala (art. 24, alin. (15) si pct. 715 din normele metodologice aprobate prin HG nr. 44/2004, cu modificarile ulterioare).

De asemenea sunt aplicabile si prevederile art. 7, pct. 33 din codul fiscal care definesc valoarea fiscala a mijloacelor fixe (amortizabile si neamortizabile). Noua valoare fiscala care trebuia amortizata incepand cu anul 2013 se prelua din Registrul de evidenta fiscala a carui completare este prevazuta de art. 19, alin. (6) din Codul fiscal.

Din punct de vedere contabil reevaluarea in minus s-a inregistrat pe seama cheltuielilor:

Inregistrarea in contabilitate ca urmare a scaderii valorii in urma reevaluarii, avand in vedere ca nu a existat o reevaluare anterioara, se efectueaza prin articolul contabil:
6811                          =                                 212
"Cheltuieli de exploatare                 "Constructii"
cu amortizarea imobilizarilor/analitic distinct reevaluare in minus"

In anul 2015 se procedeaza la reevaluarea in plus, dupa eliminarea amortizarii:
            212                 =                     105
"Constructii"                                      "Rezerve din reevaluare"

La acest moment surplusul din reevaluare nu este considerat un venit impozabil.

Acesta se impoziteaza pe masura amortizarii activului. Dar avand o descrestere initiala care trebuia recunoscuta, cresterea ulterioara se impoziteaza numai daca depaseste descresterea.

De ex. daca a fost o descrestere initiala de 1.200 lei si activul mai avea 10 ani perioada de utilizare, in fiecare din cei 3 ani au fost recunoscute ca si cheltuieli deductibile 360 lei/an (1.200:10x3).

In anul 2015 daca exista o crestere efectiva de 1.400 lei/7 ani ramasi din perioada de utilizare, incepand cu anul 2016 se va impozita numai diferenta de 80 de lei prin trecere in elemente similare veniturilor.

Din punct de vedere fiscal exista o amortizare fiscala de 120lei/an deductibila (diferenta in minus din reevaluare) si o amortizare nedeductibila de 200 lei/an din diferenta in plus.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X