Doua spete ANAF fac subiectul materialului urmator, prima dintre acestea facand referire la posibilitatea de a inregistra in Registrul-Jurnal de incasari si plati de catre o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA incasarile, inclusiv cu TVA.
Iata raspunsul ANAF:
Potrivit prevederilor Capitolului V - Registrele si documentele financiar-contabile utilizate in scopul conducerii contabilitatii in partida simpla, Sectiunea a 2-a din Reglementarile contabile privind contabilitatea in partida simpla aprobate prin O.M.F.P. nr. 170/2015, registrul-jurnal de incasari si plati este documentul contabil care serveste la inregistrarea incasarilor si platilor aferente activitatii persoanelor care conduc evidenta contabila pe baza regulilor contabilitatii in partida simpla.
Registrul-jurnal de incasari si plati se intocmeste intr-un exemplar, inregistrarea operatiunilor pe baza documentelor justificative facandu-se distinct, pe fiecare operatiune de incasare/plata.
In Registrul-jurnal de incasari si plati se inregistreaza atat operatiunile in numerar, cat si cele efectuate prin contul curent de la banca, la valoarea prevazuta in documentele justificative, inclusiv taxa pe valoarea adaugata.
Incasarile din Registrul-jurnal de incasari si plati cuprind:
- sumele incasate din desfasurarea activitatii; Manual de politici contabile - Stick USB Cartea verde a contabilitatii Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
- aporturile in numerar si prin conturi bancare aduse la inceperea activitatii ori in cursul desfasurarii acesteia;
- sumele primite sub forma de credite bancare sau de alte imprumuturi;
- sumele primite ca despagubiri;
- sumele primite sub forma de sponsorizari, mecenat sau donatii;
- sumele primite reprezentand forme de sprijin cu destinatie speciala din fonduri nerambursabile (subventii);
- alte sume incasate (de exemplu: restituiri de impozite, taxe, penalitati).
Ca urmare, in Registrul-Jurnal de incasari si plati se inregistreaza de catre un platitor de TVA incasarile inclusiv cu TVA.
Baza legala: Ordinul ministrului finantelor publice nr 170 / 2015 articolul Capitolul V, Sectiunea a 2-a
In al doilea rand, vom vedea cum inregistreaza in contabilitate o societate un contract de sponsorizare pentru care a emis un bilet la ordin.
Iata raspunsul ANAF:
Potrivit Legii nr. 82/1991 orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ.
Potrivit Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, in cadrul cheltuielilor de exploatare sunt cuprinse si cheltuielile de sponsorizare.
Referiror la achitarea unei sponsorizari prin bilet la ordin, intrucat efectuarea cheltuielilor ce decurg dintr-un contract de sponsorizare nu presupune prestarea unui serviciu, inregistrarea in contabilitate a acestora se realizeaza in momentul platii sponsorizarii pe seama contului 6582 ,, Donatii acordate,,. In aceasta situatie pana la scadenta biletului la ordin aceasta reprezinta angajament extrabilantier.
Baza legala:
Legea nr 82 / 1991 articolul 6
Ordinul ministrului finantelor publice nr 1802 / 2014 articolul pct. 450 alin. (1)