O achizitie intracomunitara de bunuri determina, pe langa obligatiile fiscale de declarare, si alte implicatii pentru societatea beneficiara, cum ar fi trecerea la perioada fiscala „luna calendaristica”, prin prisma obligatiei de raportare a TVA prin D300. Ce se intampla, insa, daca furnizorul a stornat factura initiala de livrare intracomunitara, pe motiv ca nu a furnizat bunurile catre cumparator? Mai este obligata societatea beneficiara sa treaca la TVA lunara? Raspunsul il veti gasi parcurgand speta fiscala de mai jos.
Achizitie intracomunitara facturata eronat: studiu de caz
Intrebare: "O societatea comerciala platitoare de TVA trimestrial achizitioneaza bunuri de pe un site si constata, conform facturii primite, ca achizitia este dintr-un stat membru, factura fiind intocmita fara TVA. Nu a intrat in posesia bunurilor inca. Daca anuleaza comanda si primeste factura storno in aceeasi luna, tot va trebui sa se inregistreze ca platitor de tva lunar?"
Raspuns: Operatiunea este o achizitie intracomunitara de bunuri facturata eronat.
Pentru ca societatea din Romania a primit o factura fara tva de la un furnizor UE (care presupun ca se identifica printr-un cod valid de TVA emis de alt stat UE) ar fi o achizitie intracomunitara, in cazul se primeste si bunul respectiv.
Factura a fost intocmita de vanzator ca si cum clientul a comandat bunul respectiv si a comunicat un cod valid de tva; vanzatorul a considerat ca realizeaza o livrare intracomunitara cu plata tva la cumparator.
Cum nu ati intrat in posesia bunului, ba mai mult anulati comanda si primiti o factura storno, este clar ca in luna respectiva nu ati realizat o achizitie intracomunitara si nu trebuie sa va inregistrati ca platitor de tva.
Vanzatorul a corectat factura, societatea din Romania nu a realizat o achizitie intracomunitara de bunuri, asa cum este definita aceasta la art. 273 CF
(1) Se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
In concluzie, prin stornarea facturii de catre vanzatorul UE, operatiunea a fost anulata si nu ati realizat o achizitie intracomunitara.
Studiul de caz a fost preluat din editia lunii iunie a revistei Monitorul Contabil, o publicatie de specialitate unica care nu trece neobservata in mediul fiscal-contabil datorita continutului sau exceptional si care reuseste sa-ti ofere solutii pentru problemele frecvent generate de legislatia in continua schimbare.
Foto: pixabay.com