email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Balanta contabila: tipuri, structura si cum sa o interpretezi corect

Balanta contabila: tipuri, structura si cum sa o interpretezi corect
balanta contabilabalanta de verificarebalanta cu 4 serii de egalitati

Balanta de verificare este un element fundamental in contabilitatea si administrarea afacerii, avand rolul de a oferi o imagine de ansamblu asupra situatiei financiare a unei companii. Este mult mai mult decat un simplu document; in esenta, balanta contabila serveste ca un instrument de control intern, avand rolul de a verifica daca toate inregistrarile contabile sunt corecte si complete. Putem sa spunem astfel ca, balanta de verificare este imaginea unei firme la un moment dat. Practic, daca stim sa o interpretam, ea ne spune situatia firmei respective. Daca avem cunostinte mai solide de a o interpreta, ne poate spune "povestea" respectivei companii. 

Ce este balanta contabila? 

Balanta contabila, denumita si balanta de verificare, este documentul contabil utilizat pentru verificarea inregistrarii corecte in contabilitate a operatiunilor efectuate si controlul concordantei dintre contabilitatea sintetica si cea analitica, precum si principalul instrument pe baza caruia se intocmesc situatiile financiare anuale si raportarile contabile stabilite potrivit legii.

Managerii si decidentii interni utilizeaza balanta contabila pentru a monitoriza performanta financiara a companiei si pentru a lua decizii strategice. Acestia pot evalua profitabilitatea, solvabilitatea si eficienta operationala a afacerii pe baza datelor furnizate in balanta.

Tipuri de balante contabile

Cate tipuri de balante de verificare exista? OMFP nr. 2.634/2015 privind documentele financiar-contabile prezinta formele standard pentru o balanta de verificare.

a) In functie de tipul conturilor pentru care se intocmesc, pot fi:

– balante de verificare ale conturilor sintetice si
– balante de verificare ale conturilor analitice;

b) In functie de  complexitatea informatiilor pe care le contin, pot fi:
– balante de verificare cu o singura egalitate;
– balante de verificare cu doua egalitati;
– balante de verificare cu trei egalitati;


– balante de verificare cu patru egalitati. 

c) Cu privire la prezentarea grafica, avem forma tabelara si forma matriciala sau balanta de verificare-sah.

Formatul unei balante contabile

O balanta contabila trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii minime pentru a fi utila si comprehensibila:

Numele si data: Balanta ar trebui sa contina numele intreprinderii sau al entitatii pentru care se intocmeste si data la care este pregatita sau la care se refera.

Lista conturilor: Balanta ar trebui sa includa o lista a conturilor contabile relevante pentru perioada respectiva. Aceasta poate include conturi de active, pasive, venituri, cheltuieli si capitaluri proprii, in functie de natura intreprinderii si de cerintele contabile.

Soldurile conturilor: Pentru fiecare cont, balanta ar trebui sa prezinte soldurile debitoare si creditoare corespunzatoare. Soldul debitului ar trebui sa fie inscris sub coloana „Debit”, iar soldul creditului sub coloana „Credit”.

Totaluri: Balanta ar trebui sa includa totaluri pentru soldurile debitelor si creditelor, pentru a facilita verificarea echilibrului si pentru a asigura ca suma soldurilor debitului este egala cu suma soldurilor creditului.

Echilibrul general: Cel mai important aspect al unei balante contabile este sa respecte principiul dublei inregistrari. Acest lucru inseamna ca suma totala a soldurilor debitelor trebuie sa fie egala cu suma totala a soldurilor creditoare.

Aceste informatii minime sunt esentiale pentru a furniza o imagine de ansamblu asupra situatiei financiare a unei intreprinderi si pentru a facilita intelegerea si analiza datelor contabile.

Totusi, in practica, balanta contabila poate fi mai detaliata si poate include informatii suplimentare, cum ar fi detalii despre tranzactiile individuale sau soldurile in subdiviziuni temporale.

Balanta cu patru serii de egalitati: care este structura?

In continuare vorbim despre balanta cu patru serii de egalitati, una dintre cele mai complete si complexe forme a unei balante contabile. Structura balantei de verificare cu patru serii de egalitati se prezinta astfel:

1. Pe linii avem toate conturile folosite de o societate in activitatea sa economica intr-o anumita perioada;
2. Pe coloane avem:

  •  „Conturi contabile” - simbolul numeric si denumirea conturilor conform Planului general de conturi;
  • „Rulaje precedente” - contine rulajele lunilor precedente insumate;
  •  „Rulaje luna curenta” - contine totalitatea miscarilor intr-o luna, respectiv totalul sumelor intrate si iesite pentru fiecare cont, adica sumele rulate in luna. Practic, arata daca societatea are sau nu activitate in luna respectiva.
  •  „Total sume curente” - contine sumele rulate prin fiecare cont de la inceputul anului si pana in luna analizata inclusiv;
  •  „Solduri finale” reprezinta diferenta dintre ce a intrat si ce a iesit in cont, adica diferenta dintre sumele totale rulate in luna.

Fiecare dintre aceste coloane este divizata la randul ei in cate doua coloane debit si credit. Daca nu sunt erori de calcul sau de preluare a sumelor din fisele de cont, balanta de verificare cu 4 egalitati va avea totalurile coloanelor egale doua cate doua:

  • Total Rulaje Precedente Debitoare = Total Rulaje Precedente Creditoare;
  •  Total Rulaje luna curenta Debitoare = Total Rulaje luna curenta Creditoare;
  •  Total Sume curente Debitoare = Total Sume curente Creditoare;
  •  Total Solduri finale Debitoare = Total Solduri finale Creditoare.


Cum se calculeaza soldul final


Soldul final se calculeaza astfel:

 Sold final debitor:

  •  pentru conturile de pasiv → 0
  •  pentru conturile de activ → Total sume curente D - Total sume curente C
  •  pentru conturile bifunctionale:

--> daca Total sume curente D > Total sume curente C → Total sume curente D - Total sume curente C
--> daca Total sume curente D < Total sume curente C → 0

Sold final creditor:

  • pentru conturile de pasiv → Total sume curente C - Total sume curente D
  • pentru conturile de activ → 0
  • pentru conturile bifunctionale

--> daca Total sume curente C > Total sume curente D → Total sume curente C - Total sume curente D
--> daca Total sume curente C < Total sume curente D → 0

Coloana „Total sume curente” reprezinta totalurile rulajelor pentru fiecare cont, la sfarsitul perioadei (lunii) analizate si trebuie sa respecte urmatoarele formule de calcul:

Rulaje precedente debitoare + Rulaje luna curenta debitoare = Total Sume curente debitoare

Rulaje precedente creditoare + Rulaje luna curenta creditoare = Total Sume curente creditoare.


Atentie! Acestea constituie verificarile in ansamblu ce trebuie efectuate lunar asupra balantei de conturi. Aceste tehnici ofera posibilitatea ca depistarea eventualelor erori sa se realizeze in timp util, iar consecintele sa fie minime.

Cum sa interpretezi corect balanta contabila - TOP 3 secrete

Ce fel de firma este. Aici vorbim de domeniul/obiectul de activitate al firmei care poate fi comert, productie sau servicii. Bineinteles, o firma poate activa in mai multe domenii. Ca sa ne dam seama de specificul firmei, ne uitam la clasa de venituri, conturile care incep cu cifra 7. De
regula, obiectul principal de activitate este indicat de contul cu rulajul cel mai mare. O firma care face productie va avea rulaje pe contul 701. O firma de comert va avea rulaje pe contul 707. O firma de prestari servicii va avea rulaje ale contului 704.

Daca firma e platitoare de TVA sau nu (Daca firma aplica TVA la incasare sau nu) Daca societatea este platitoare de TVA, aceasta are TVA de plata (sold creditor cont 4423) sau de recuperat (sold debitor cont 4424).

Daca firma este platitoare de impozit pe profit sau pe venitul microintreprinderilor – verificam in balanta existenta conturilor 691 – „Cheltuieli cu impozitul pe profit” si 441 – „Impozitul pe profit” - in cazul platitorilor de impozit pe profit sau 698 – „Cheltuieli cu impozitul pe venit” si 448 – „Impozit pe venit”. In anumite situatii, pot exista rulaje atat pe conturile 691, cat si 698, daca societatea a schimbat regimul fiscal pe parcursul anului.

Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Inlatura definitiv toate neajunsurile de care ne izbim odata aflati in fata acestui vital document al firmei - balanta contabila:

  • erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control;
  • lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe;
  • lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
  • incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim;
  • riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Daca te confrunti cu aceleasi probleme, actioneaza! Nu mai sta pe ganduri!

Comanda acum exemplarul tau din Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz! Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Cine are obligatia efectuarii inventarierii patrimoniului? AMENDA ajunge pana la 5.000 lei!


Scapati de orice grija privind inventarierea!
Urmati pas cu pas instructiunile prezentate pe lucrarea “Manualul de Inventariere”!


Gasiti:

  •     noile proceduri de inventariere, pas cu pas
  •     setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti
  •     exemple de inventariere pentru productie, agricultura, turism, constructii etc.
  •     modul in care se realizeaza procedura de inventariere in SAGA
  •     modul in care se face inventarierea pentru situatiile financiare interimare
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
balanta contabilabalanta de verificarebalanta cu 4 serii de egalitati


Data aparitiei: 05 August 2024
Ultima actualizare: 06 August 2024

Votati articolul "Balanta contabila: tipuri, structura si cum sa o interpretezi corect":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Contabilitatea in domeniul agriculturii: noutati fiscal-contabile si monografii contabile specifice

    • Cu siguranta stiti deja ca modificarile privind legislatia in domeniul agriculturii sunt multe si nisate pe fiecare subdomeniu al acestei arii de activitate. De asemenea, este evident cat de important este sa aveti inregistrari contabile ireprosabile, astfel incat atat dvs., cat si persoana pe care o reprezentati, sa incheiati fiecare an fiscal in mod profitabil!  Ghidul practic ...» citeste mai departe aici

  • Manualul de Politici Contabile: 3 argumente pentru necesitatea sa

    • Obligativitatea existentei unui manual de politici contabile este prevazuta de Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin precizarea obligatiei dezvoltarii politicilor si procedurilor contabile prevazute de reglementarile contabile date in aplicarea Legii contabilitatii. In aplicarea reglementarilor contabile, societatile trebuie sa dezvolte politici contabile proprii care se aproba de administratori, potrivit leg...» citeste mai departe aici

  • Fisa Postului pentru Referent de specialitate financiar-contabilitate [Model]

    • Fisa postului pentru Referent de Specialitate Financiar-Contabilitate defineste in detaliu atributiile si responsabilitatile acestuia, stipuland cerintele necesare pentru ocuparea acestui rol, precum si conditiile de lucru si obligatiile specifice. In cadrul acestei fise, se ofera o imagine clara asupra sarcinilor zilnice si a competentelor personale necesare pentru a excela pe acest post.   In Fisa Postului pentru Referent de specialit...» citeste mai departe aici

  • Societate cu cod de TVA anulat din oficiu: ce implicatii are asupra deducerii TVA

    • De la inceput precizam ca nu deduceti TVA in perioada in care codul de TVA este anulat. Aceasta optiune este posibila doar ulterior, daca reactivati codul de TVA. Intrebare: "Societate cu cod TVA anulat din oficiu (nedepunere deconturi TVA): se poate deduce TVA-ul din facturile receptie marfa pe perioada in care codul a fost anulat? Exista vreo situatie cand TVA-ul poate fi dedus in aceasta perioada?" Raspuns:...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X