Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Contractul de colaborare: ce este bine sa stii despre acest tip de acord intre parti

Data aparitiei: 01 Octombrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Contractul de colaborare: ce este bine sa stii despre acest tip de acord intre parti

Un contract de colaborare este un acord intre doua sau mai multe parti, care vizeaza un proiect reciproc avantajos. Si, desi termenul de contact iti suna cunoscut, exista cateva particularitati ale acestui tip specific de acord intre parti la care este bine sa fii atent in calitate de beneficiar sau prestator.

 

Iata ce este bine sa stii despre contractul de colaborare.

Ce este contractul de colaborare

Spre deosebire de contractul individual de munca, acordul de colaborare se axeaza pe un proiect specific, nu pe o relatie continua, ceea ce il face ideal pentru colaborari punctuale. Este reglementat de Codul Civil si este varianta pentru care opteaza in general persoanele care obtin venituri din activitati independente, drepturi de autor sau cei cu profesii liberale.

 

De exemplu, daca oferi servicii de creatie grafica, ai putea incheia contracte de colaborare cu diferiti beneficiari care au nevoie punctual de serviciile tale. Sau, de asemenea, daca te ocupi de aranjamente florale, poti incheia contracte de colaborare cu saloane de evenimente.

 

Insa, in cazul in care un beneficiar are nevoie de serviciile tale in mod continuu si exista o relatie de subordonare, o astfel de dinamica intra sub incidenta unui contract individual de munca.

Termenii contractului de colaborare

Desi proiectele pot avea obiective diferite, contractul de colaborare trebuie sa detalieze cateva informatii esentiale.

 

  • obiectul proiectului;
  • modul in care partile vor colabora; 
  • beneficiile colaborarii;
  • responsabilitatile si obligatiile partilor;
  • procedurile de solutionare a litigiilor;
  • modalitatea de reziliere a contractului.

 

Un contract de  colaborare ar trebui sa se alinieze la nevoile specifice ale colaboratorilor si la ceea ce fiecare dintre parti doreste sa obtina in urma colaborarii. 

Cand ai putea avea nevoie de un acord de colaborare

Fie ca este vorba de un proiect pe termen scurt sau o colaborare punctuala pe o perioada mai lunga, este important sa documentezi aceasta relatie printr-un contract. 

 

Un acord de colaborare nu stabileste doar rolurile, ci si drepturile de proprietate. De exemplu, in cazul in care proiectul are ca rezultat o noua proprietate intelectuala, acesta specifica care parte o detine. Prin definirea acestor aspecte nu ar trebui sa existe confuzii sau conflicte cu privire la modul de remunerare sau plata taxelor catre stat.

 

Fara un acord de colaborare, ar trebui sa te bazezi pe asigurari verbale, care ar putea sa se clatine in cazul aparitiei unor dispute. Un acord de colaborare scris protejeaza ambele parti impotriva neintelegerilor care ar putea duce la un litigiu juridic, reducand riscul pentru ambele parti. 

Obligativitatea contractului de colaborare

Acordurile de colaborare nu sunt obligatorii, dar sunt recomandate. Desi poate fi mai simplu sa te bazezi pe asigurari verbale, este naiv sa faci acest lucru atunci cand firma ta, de exemplu, investeste timp si bani intr-un proiect de colaborare si doreste sa vada rezultate. 

 

Intocmirea unui contract scris este o modalitate de a te asigura ca exista o cale de atac in cazul in care colaborarea nu decurge conform planului. In lipsa unui acord scris, este mai greu sa dovedesti intentia partilor la momentul incheierii clauzelor.  

 

Este important, de asemenea, sa te asiguri ca acordul este personalizat in functie de nevoile afacerii si adaptat la domeniul de activitate, tinand cont de orice reglementari specifice domeniului.

Plata taxelor catre stat

Daca avem in vedere un contract de colaborare pentru drepturi de autor, impozitarea se face prin retinerea la sursa de catre beneficiar, care va plati 10% impozit pe venit. In plus, in anumite situatii poate fi necesara si plata CAS si CASS, conform plafoanelor stabilite de lege.

 

In cazul unui SRL, prestatorul va plati impozit pe venit 3% sau 1%, iar daca este vorba despre o persoana fizica, PFA, II, IF, prestatorul plateste 10% impozit pe venit si contributiile la CAS si CASS, daca venitul anual depaseste plafonul stabilit de lege.

 

Asadar, exista multe motive pentru care ai putea dori sa inchei un acord de colaborare. Prin documentarea formala a proiectului la care intentionezi sa colaborezi va deveni mai clar cum vor fi impartite responsabilitatile si obligatiile, pentru a te asigura ca sunt acoperite toate situatiile ce ar putea surveni in cadrul colaborarii.

 

Sursa foto: shutterstock.com

 






Articole Similare