Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

e-TVA: Atentie la amenzile contraventionale in 2025!

Data aparitiei: 12 Mai 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
e-TVA: Atentie la amenzile contraventionale in 2025!
e-tvaamenzi e-tvanotificare de conformare ro e-tvadiferente semnificative e-tva

Referitor la sistemul e-TVA, va reamintim ca, incepand cu 1 iulie 2025, intervine obligatia persoanelor impozabile de a raspunde la Notificarile de conformare transmise de ANAF, in cazul in care se identifica diferente semnificative intre valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA si valorile completate de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, prin decontul de TVA. Tot incepand cu aceasta data, notificarea de conformare RO e-TVA se ia in considerare la stabilirea indicatorilor de risc fiscal, in functie de care se poate lua decizia de a fi inspectata fiscal o anumita societate.

Contribuabilii care aplica sistemul TVA la incasare vor primi notificari de conformare, la care vor trebui sa dea raspuns, incepand cu data de 1 august 2025.

Regimul amenzilor in sistemul RO e-TVA

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Regimul amenzilor in sistemul RO e-TVA

Modificarile aduse Ordonantei nr. 70/2024 vizeaza si regimul sanctiunilor contraventionale, in sensul ca amenzile se vor aplica in functie de categoria in care se incadreaza contribuabilul (contribuabili mici, mijlocii sau mari), care nu raspunde la notificarile ANAF, mai exact contribuabilul care nu-si indeplineste obligatia de a transmite rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin „Notificarea de conformare RO e-TVA“.

Pana la aparitia O.U.G. nr. 87/2024, constituia contraventie si se sanctiona cu amenda de la 2.000 lei la 10.000 lei, daca, potrivit legii, nu era savarsita in astfel de conditii incat sa constituie infractiune, neindeplinirea obligatiilor persoanei impozabile privind transmiterea notei justificative, deci fara a se tine cont de categoria de contribuabil. In aceste conditii, exista riscul ca un contribuabil mic sa fie supus la plata unei amenzi de pana la 10.000 lei, fapt care ar fi condus in mod inevitabil la aparitia unor dificultati financiare pentru acest operator economic cu resurse financiare limitate.

In contextul prorogarii pana la data de 1 iulie 2025 a termenului in care contribuabilii sunt obligati sa justifice diferentele constatate de organul fiscal intre datele din decont si cele din decontul precompletat, tot pana la aceasta data se vor proroga si masurile de sanctionare contraventionala, care insa se vor aplica diferentiat, dupa cum urmeaza:
– amenda intre 5.000 lei si 10.000 lei pentru marii contribuabili;
– amenda de la 2.500 lei si pana la 5.000 lei pentru contribuabilii mijlocii;
– amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru celelalte persoane juridice (contribuabili mijlocii, asociatii etc) si pentru persoanele fizice (II, IF, PFA).

Important! Tuturor contraventiilor prevazute mai sus le sunt aplicabile dispozitiile Legii prevenirii nr. 270/2017.

Pentru contabili, anul 2025 este un an dificil din punct de vedere al raportarilor si lucrarilor care trebuie efectuate, stiut fiind faptul ca incepand cu 01.01.2025 a intrat in vigoare obligatia transmiterii fisierului standard de control operativ (SAF-T) si pentru societatile mici, precum si obligatia transmiterii prin SPV a facturilor emise in relatia B2C. Mai multe detalii despre sanctiunile contraventionale care pot fi aplicate de catre inspectorii fiscali gasiti pe domeniulfiscal.ro >>

Sa ne reamintim avantajele pentru contribuabilii sanctionati sub incidenta Legii prevenirii:

In cazul constatarii savarsirii unei contraventii pentru care se poate aplica Legea prevenirii, agentul constatator incheie un proces-verbal de constatare a contraventiei prin care se aplica sanctiunea avertismentului si la care anexeaza un plan de remediere, cu respectarea prevederilor prezentei legi. In aceasta situatie,
nu se aplica sanctiuni contraventionale complementare.

Agentul constatator nu intocmeste un plan de remediere, caz in care se aplica doar sanctiunea avertismentului, in urmatoarele situatii:
– in cazul in care, in cursul derularii controlului, contravenientul isi indeplineste obligatia legala;
– in cazul in care contraventia savarsita nu este continua.

Responsabilitatea indeplinirii masurilor de remediere revine persoanei care, potrivit legii, poarta raspunderea contraventionala pentru faptele constatate.

Daca o persoana savarseste mai multe contraventii care intra sub incidenta Legii prevenirii, constatate in acelasi timp de acelasi agent constatator, se incheie un singur proces-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii, la care se anexeaza, dupa caz, un plan de remediere.

In termen de maximum 10 zile lucratoare de la data expirarii termenului de remediere, autoritatea/institutia publica cu atributii de control are obligatia sa reia controlul si sa completeze partea a II-a a planului de remediere anexat la procesul-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii si, daca este cazul, registrul unic de control, cu mentiuni privind modalitatea de respectare a masurilor de remediere dispuse.

In situatia in care, cu ocazia reluarii controlului, se constata neindeplinirea de catre contravenient a obligatiilor legale conform masurilor de remediere stabilite, in termenul acordat, agentul constatator incheie un alt proces-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii, prin care se constata savarsirea de contraventii si se aplica sanctiunea/sanctiunile contraventionale, altele decat avertisment.

In cazul in care, in termen de 3 ani de la data incheierii procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii in conditiile avertismentului, contravenientul savarseste din nou aceeasi contraventie, sunt direct aplicabile prevederile legale in vigoare privind constatarea si sanctionarea contraventiilor.

Sistemul e-TVA explicat impecabil! Solutii clare pentru toate neclaritatile contabililor! Informatii la zi! Parcurgeti lucrarea e-TVA. Totul despre decontul precompletat de TVA! Contine procedura completa si exemple practice pentru implementarea si utilizarea eficienta a sistemului e-TVA in 2025! Detalii aici >>

Concluzie

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Concluzie

Chiar daca transmiterea de raspunsuri la notificarile ANAF este optionala in prezent, specialistii PortalCodulFiscal.ro va recomanda sa raspundeti, demonstrand ca faceti verificari interne pentru a intelege de unde provin diferentele (atat in situatia in care diferentele provin din erorile dumneavoastra de raportare, cat si in situatia de erori de interpretare ale ANAF).






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X