Asistenta reciproca in recuperarea creantelor intracomunitare
Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, la data de 1 ianuarie 2007, a generat un important val de modificari in ceea ce priveste reglementarea cadrului fiscal general din tara noastra.
Acest fapt este demonstrat si de introducerea unei noi sectiuni, Capitolul XIII referitor la „Aspecte internationale“ in cadrul Codului de procedura fiscala. Aceasta completare a Codului de procedura fiscala reglementeaza in mod riguros raporturile dintre administratia fiscala romana si autoritatile fiscale din statele membre ale Uniunii Europene.
Inainte de aderarea Romaniei la UE, singurele relatii cu administratiile fiscale straine erau consemnate in conventiile de evitare a dublei impuneri si accidental in cadrul unor proceduri de schimburi de informatii. In numai cateva conventii internationale privind evitarea dublei impozitari au fost strecurate prevederi privind asistenta in domeniul colectarii creantelor fiscale, lipsind cu desavarsire conventii speciale in acest domeniu. Insa alinierea Romaniei la normele europene a atras obligativitatea reglementarii si implementarii normelor de asistenta reciproca in domeniul colectarii.
Astfel, Codul preia integral substanta a doua Directive comunitare care privesc cooperarea si asistenta reciproca, respectiv Directiva Consiliului nr. 76/308/CEE si Directiva Comisiei nr. 2002/94/CE. Asistenta reciproca in domeniul colectarii vizeaza atat schimbul de informatii si notificarea actelor procedurale referitoare la colectare, cat si masurile efective de recuperare a creantelor...
Pentru mai multe detalii apasati aici
Raportul juridic fiscal. Platitorul de impozit
In notiunea de asezare a impunerii se includ toate operatiunile necesare pentru stabilirea sumei de plata cu titlu de venit public, adica pentru determinarea in concret a obligatiei fiscale.
Asezarea impunerii implica identificarea subiectului impunerii, determinarea obiectului venitului public si a bazei impozabile, a cotei legale de impunere, a inlesnirilor legale si, cand este vorba de impozite, constituirea titlului de creanta fiscala al statului.

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Manual de politici contabile - Stick USB

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
2. Elemente pentru stabilirea impunerii
Vom examina urmatoarele elemente pentru stabilirea impunerii: raportul juridic fiscal; obiectul veniturilor publice; cota de impunere si inlesnirile...
Pentru mai multe detalii apasati aici
Consilierul Contabilitate te
tine
la curent cu toate modificarile
aparute
in
legislatie! Garantie 30 de zile!
TVA asupra vanzarilor de constructii noi realizate de catre persoanele fizice
Un subiect mult discutat in ultimii ani si mai ales din 2008 se refera la necesitatea impozitarii cu TVA a operatiunilor de vanzare de imobile (de regula, blocuri) construite de catre persoane fizice fara a se sti cu certitudine daca acele persoane au facut din aceasta activitate una obisnuita, exercitata cu oarecare repetitivitate.
Orientarea autoritatii noastre fiscale este de a incerca impozitarea cu TVA a acestor operatiuni utilizand actualele texte ale Codului fiscal printr-o noua interpretare. Aceasta noua interpretare are ca baza textul art. 127 alin. (2) din Codul fiscal, asa cum se arata in raspunsul adresat Camerei Notarilor Publici de catre M.E.F.P., si din care citam urmatoarele:
„In intelesul art. 127 alin. (1) din Codul fiscal, este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice. Potrivit alin. (2) al art. 127 sus-mentionat, este considerata activitate economica si exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate“.
Referitor la notiunile de persoana impozabila si activitate economica, la punctul 3 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin H.G. nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se precizeaza ca obtinerea de venituri de catre persoanele fizice din vanzarea locuintelor proprietate personala sau a altor bunuri care sunt folosite de catre acestea pentru scopuri personale nu va fi considerata activitate economica, cu exceptia situatiilor in care se constata ca activitatea respectiva este desfasurata in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate in sensul art. 127 alin. (2) din Codul fiscal.
Pentru mai multe detalii apasati aici
Ce ne costa sa facem facturi electronice?
Legiuitorul a emis recent o reglementare care stabileste conditiile in care putem recurge la facturarea electronica. Din pacate, aceasta modalitate moderna de facturare nu reprezinta o optiune la indemana oricarui agent economic.
Obligatia de omologare
In cazul in care dorim sa emitem facturi in forma electronica avem obligatia sa folosim un sistem informatic omologat de Autoritatea Nationala pentru Comunicatii. In acest sens, vom inainta Autoritatii Nationale pentru Comunicatii o cerere scrisa prin care vom solicita inceperea procedurii de omologare a sistemului informatic.
Pentru a omologa sistemul informatic trebuie sa transmitem Autoritatii Nationale pentru Comunicatii urmatoarele documente:
- cererea;
- raportul de audit...
Pentru mai multe detalii apasati aici
Monografiile Contabile „croite” special pentru cazuri limita va
ajuta
Â
acum
sa
evitati
profesionist capcanele intinse de Fisc!