email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conturile din clasa 5 Conturi de trezorerie - baza de date utilizata pentru intocmirea Situatiei fluxurilor de trezorerie

conturi de trezoreriefluxuri de trezoreriecontabilitate


expert contabil Mariana Dragoi

Conturile din clasa 5 „Conturi de trezorerie” – baza de date utilizata pentru intocmirea „Situatiei  fluxurilor de trezorerie”


Potrivit Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, parte componenta a Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, entitatile care depasesc limitele a doua din criteriile de marime prevazute la pct. 3 alin. (1) din reglementarile mentionate intocmesc situatii financiare anuale din componenta carora face parte „Situatia fluxurilor de trezorerie”.

Entitatile care nu depasesc limitele a doua din criteriile de marime prevazute la pct. 3 alin. (2) din aceste reglementari intocmesc situatii financiare simplificate, la care pot adauga optional si „Situatia fluxurilor de trezorerie”.
Obiectivul „Situatiei fluxurilor de trezorerie” este de a prezenta informatii cu privire la miscarile de numerar si de echivalente de numerar ale unei entitati, care clasifica fluxurile de trezorerie in timpul perioadei pe activitati de exploatare, investitie si finantare.

Entitatea care hotaraste ca aceasta situatie sa constituie componenta a situatiilor financiare anuale, trebuie sa prezinte informatiile continute de situatia fluxurilor de trezorerie pentru doua perioade succesive. Aceasta pentru ca informatiile cuprinse in toate componentele situatiilor financiare anuale sa poata fi comparabile.

Fluxurile de trezorerie cuprinse in situatie trebuie sa exprime doar fluxuri reale, ramanand in afara situatiei toate acele informatii care exprima compensari sau alte informatii de stingere a creantelor si datoriilor. De asemenea, nu se vor lua in considerare transferurile intre elemente de trezorerie, acestea reprezentand fluxuri reale de incasari sau plati si facand parte din gestiunea trezoreriei.

Pentru ilustrarea modului de intocmire a „Situatiei fluxurilor de trezorerie” se considera un exemplu succint care se refera doar la perioada curenta.

EXEMPLU

In anul curent, in vederea intocmirii fluxului de trezorerie la data bilantului, entitatea „X” dispune de urmatoarele informatii:

  • Incasarea contravalorii unui activ imobilizat vandut este de 10.000.000 lei.
  • Incasarea unui client din vanzari de marfuri este de 40.000.000 lei.
  • S-au efectuat plati de salarii 25.000.000 lei si contributii sociale in suma de 8.000.000 lei.
  • Plata T.V.A. catre bugetul statului s-a efectuat in suma de 7.000.000 lei.
  • Vanzari de produse cu plata in rate s-au efectuat in suma de 14.000.000 lei, din care s-au incasat 3.000.000 lei.
  • Cumparari de imobilizari corporale s-au efectuat intr-o valoare toatala de 40.000.000 lei. Din acestea, 15.000.000 lei reprezinta leasing financiar, restul achitandu-se imediat...

 


Ti se pare interesant subiectul pe care l-ai urmarit?
Este primul pas – acesta in care realizezi ca poti elimina bataile de cap! Fa-l pe urmatorul: alege macar una din Monografiile Contabile propuse pe www.monografiicontabile.monografii.ro! Te va face diferit de toti ceilalti colegi din departamentul Contabilitate. Garantam inlaturarea totala a starii tale de stres si inlocuirea ei cu o stare de spirit de invingator!

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro. In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
 
 

NOUTATI Contabile 2024

Atentie! S-a modificat legislatia privind impozitul minim pe cifra de afaceri


Important!
Incepand cu 1 ianuarie 2024, firmele cu o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro in anul precedent si care in anul de calcul determina un impozit pe profit mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) sunt obligate sa plateasca un impozit minim pe cifra de afaceri de 1%.

Problema e ca aceasta modificare, introdusa prin Legea nr. 296/2023, lasa loc de interpretari.

Explicatii complete si solutiile optime, in lucrarea Impozitul minim pe cifra de afaceri. Fiscalitate aplicata. 

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
conturi de trezoreriefluxuri de trezoreriecontabilitate


Data aparitiei: 07 Aprilie 2009

Votati articolul "Conturile din clasa 5 Conturi de trezorerie - baza de date utilizata pentru intocmirea Situatiei fluxurilor de trezorerie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

X