Masurile de reducere cu 25% a salariilor din sistemul bugetar si cu 15% a pensiilor au un caracter temporar, pna la 31 decembrie 2010, a declarat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de guvern desfasurata la Palatul Victoria.
Premierul Emil Boc a precizat ca temeiul constitutional al aplicarii acestor masuri cu caracter temporar, de reducere a salariilor din sistemul bugetar si a pensiilor, este art.53 din Constitutie, temei care a mai fost folosit si n luna noiembrie 2009, cnd s-a aplicat masura concediului fara plata, de trei zile pe luna, pentru bugetari.
Acest lucru a fost confirmat de Curtea Constitutionala, prin decizia nr. 1414 din 4.11.2009, n care a spus ca o asemenea masura de restrngere nu vizeaza substanta dreptului, ci este determinata de o situatie de criza financiara mondiala care ar putea afecta, n lipsa unor masuri adecvate, stabilitatea economica a tarii si implicit securitatea nationala, a explicat premierul Emil Boc.
Premierul a contrazis afirmatiile, pe care le-a calificat drept excesive, conform carora implicatiile aplicarii articolului 53 din Constitutie ar deschide calea instituirii starii de asediu sau de urgenta. Nu are nici o legatura cu acestea si vreau sa fiu bine nteles. Pentru asemenea situatii avem articolul 93 din Constitutie.
Aici este vorba, punctual, pe o perioada determinata, de restrngere a exercitiului unor drepturi. Conceptul de securitatea nationala n sensul Legii 51/1991 este definit ca fiind starea de legalitate, de echilibru si de stabilitate sociala, economica si politica. ntr-o asemenea situatie suntem n momentul de fata cnd avem nevoie temporar pentru a asigura securitatea economica a tarii sa luam aceste masuri de austeritate. Nu pentru alte motive. Si sunt masuri cu caracter temporar, a precizat premierul.
De asemenea, n practica europeana, CEDO a statuat, ntr-o speta din anul 2009 - Andreeva mpotriva Letoniei - faptul ca legea garanteaza dreptul la pensie, dar nu si ntinderea acestui drept, cuantumul.
Cuantumul difera n functie de ct poate sa-si permita sistemul respectiv la un moment dat - si spune aici Curtea Europeana: cuantumul pensiei poate fi modificat printr-un act subsecvent cu valoare egala si numai pentru viitor, adica prin lege. Deci, din acest punct de vedere, si practica europeana consacra faptul ca n anumite situatii pentru corectarea deficitului bugetar ai nevoie de asemenea masuri, a comentat premierul Emil Boc. PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari Registrul de Evidenta Fiscala PFA Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Sursa:
Guvernul Romaniei Biroul de presa
Data: 31.05.2010