Ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal, care extinde baza de impozitare prin introducerea, de la 1 iulie 2010, a mai multor taxe si impozite, a fost adoptata de Guvern in sedinta de miercuri, au declarat agentiei MEDIAFAX surse ministeriale.
Conform proiectului, tichetele de masa, cadou, cresa si de vacanta, precum si platile compensatorii vor fi impozitate incepand cu drepturile aferente lunii iulie 2010. De la aceeasi data, cota de cheltuieli deductibile calculata la drepturile de proprietate intelectuala va fi redusa la 20% din venitul brut, fata de 40% in prezent. In cazul veniturilor provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala, cota de cheltuieli deductibile va fi redusa la 25% din venitul brut, fata de 50% in prezent.
Tot de la 1 iulie, veniturile din jocuri de noroc vor fi impozitate cu o cota de 25%aplicata asupra venitului net calculat la nivelul castigurilor realizate intr-o zi de la acelasi organizator sau platitor.
In prezent, veniturile din jocuri de noroc se impun, prin retinerea la sursa, cu o cota de 20% aplicata asupra venitului net care nu depaseste cuantumul de 10.000 lei si cu o cota de 25% aplicata asupra venitului net care depaseste cuantumul de 10.000 lei inclusiv.
Incepand cu luna iulie vor fi abrogate si prevederile Legii educatiei fizice si sportului privind optiunea acordata sportivului profesionist, care a incheiat o conventie civila cu o structura sportiva, de a i se asigura la cerere participarea si plata contributiei la un sistem de pensii public si/sau privat.
Proprietarii de mai multe locuinte neinchiriate vor fi obligati sa achite, pana la 30 septembrie, "o taxa de solidaritate" la bugetul local, suplimentar impozitului pe proprietate, in cuantum cuprins intre 50% si 200% din impozit, taxare prin care statul vrea sa obtina 31 milioane lei in 2010.
Persoanele care au venituri din activitati independente vor raspunde in solidar cu firmele cu care lucreaza pentru contributiile sociale si impozitele datorate daca banii incasati vor fi asimilati castigurilor salariale.
Astfel, in cazul firme platitoare aflata in insolventa sau care nu achita contributiile si al carei patrimoniu nu acopera sumele datorate, beneficiarul veniturilor din activitati independente, in care sunt incluse si drepturile de proprietate intelectuala, reconsiderate ca venituri salariale, este pasibil de plata tuturor contributiilor, care pot ajunge la aproximativ 80% din veniturile incasate.
La un venit anual de 30.000 de lei, un un beneficiar ar putea datora statului in jur de 25.000 de lei.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Manual de politici contabile - Stick USB
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Proiectul de act normativ include o noua prevedere, prin care Fiscul va avea posibilitatea sa reconsidere o activitate ca fiind dependenta si veniturile asimilate salariilor in functie de "orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii", definitie care ofera o marja de manevra extrem de larga inspectorilor fiscali.
In acelasi timp, persoanele fizice care au constituit depozite bancare la termen anterior datei de 1 iulie, vor plati impozit de 16% doar pe dobanda calculata de la aceasta data pana la scadenta.
Incepand cu 1 iulie, toate veniturile sub forma de dobanzi din conturile si depozitele bancare, indiferent daca sunt la vedere sau la termen, vor fi impozitate cu 16%.