Contabilitatea sintetica a activelor fixe corporale se tine pe categorii, iar contabilitatea analitica se tine pe fiecare obiect de evidenta.
Definitie
Obiectul de evidenta este reprezentat de un obiect singular sau un complex de obiecte cu toate dispozitivele si accesoriile acestuia, destinat sa indeplineasca in mod independent o functie distincta.
Exemplu
Spre exemplu, cladirea este un obiect independent, care indeplineste o functie distincta, si anume, aceea de a asigura desfasurarea normala a activitatii specifice institutiei.
Spre deosebire de acesta, computerul este un complex de obiecte care are accesorii fara de care acesta nu-si poate realiza functia pentru care a fost creat.
Obiectele ce sunt folosite in loturi, seturi sau care formeaza un singur corp, pentru incadrarea ca mijloacelor fixe se va tine seama de valoarea intregului set sau lot.
In categoria activelor fixe corporale alaturi de terenuri si amenajari la terenuri sunt incluse urmatoarele:
- constructii;
- instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii;
- mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale;
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Manual de politici contabile - Stick USB
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
- avansuri si active fixe corporale in curs de executie;
- alte active ale statului.
Primele trei categorii de active fixe corporale sunt active de natura mijloacelor fixe si sunt evidentiate in contabilitate pe grupe, subgrupe, clase si subclase, potrivit Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe aprobat prin hotarre a Guvernului nr. 2.139/2004 modificata prin H.G. nr. 1.496/2008).
Activele fixe corporale in curs sunt active fixe care nu au parcurs toate etapele procesului de productie pna la finele perioadei si care se recunosc in contabilitate la nivelul costului de productie determinat pna la acea data. Sunt recunoscute ca active fixe corporale in momentul finalizarii investitiei si punerii lor in functiune, respectiv in momentul efectuarii receptiei.
Sunt incluse in Alte active ale statului:
- Zacamintele; reprezinta rezerve descoperite de minerale, att de suprafata ct si subterane, care sunt exploatabile economic cu tehnologia actuala, tinnd seama de nivelul relativ al preturilor. In categoria zacamintelor sunt cuprinse:
- rezervele de carbune,
- rezervele de petrol,
- rezervele gaze naturale,
- rezervele de minereuri metalifere,
- minereuri nemetalifere.
- Resursele biologice necultivate sunt reprezentate de animalele si vegetalele de productie unica sau permanenta. Asupra acestora se exercita dreptul de proprietate, insa crestere naturala si/sau regenerare nu este plasata sub controlul direct si responsabilitatea unitatilor institutionale si nu este gestionata de acestea. Aici trebuie incluse doar resursele care sunt deja exploatabile cu scop economic sau sunt susceptibile de a fi intr-un viitor apropiat.
Exemplu
In aceasta categorie sunt incluse padurile virgine si resursele piscicole neexploatate, care fac parte din teritoriul national.
- Rezervele de apa sunt intinderi de apa si alte rezerve subterane in masura in care, prin exercitarea dreptului de proprietate, le sunt date o valoare de piata.
Conform H.G. nr. 2.139/2004, fondurile bibliotecilor, muzeelor si arhivelor care au statut de bunuri culturale, nu mai sunt considerate mijloace fixe.
Nu sunt considerate active fixe corporale conform O.G. nr.81/2003:
- motoarele, aparatele si alte subansambluri ale activelor fixe corporale procurate in scopul inlocuirii unor componente uzate ale acestora, care nu le modifica parametrii tehnici initiali;
- sculele, dispozitivele si instrumentele speciale indiferent de valoarea acestora si de durata de viata;
-constructiile si instalatiile provizorii;
- animalele care nu indeplinesc conditiile de animale adulte, animalele de ingrasat, coloniile de albine, pasarile, cu exceptia celor pentru reproducere;
- padurile;
- prototipurile care servesc ca model pentru executarea productiei de serie, inclusiv seria zero, sau cele care sunt supuse incercarilor in vederea omologarii la producator;
- echipamentul de protectie si de lucru, imbracamintea speciala si accesoriile de pat, indiferent de valoarea si de durata de utilizare a acestora.
Evaluarea initiala a activelor fixe corporale
Activele fixe corporale sunt recunoscute la intrarea in patrimoniu la valoarea de intrare, care mai poarta denumirea de valoare contabila.
In functie de modul de intrare in patrimoniul institutiei, valoarea contabila poate fi:
- costul de productie, pentru activele fixe obtinute de institutie in regie proprie. Costul de productie este format din suma cheltuielilor efectuate de institutie pentru realizarea investitiilor. Acesta cuprinde de fapt costul investitiilor, inclusiv cheltuielile efectuate pna la punerea in functiune.
- costul de achizitie, pentru mijloacele fixe noi, achizitionate de la terti; Costul de achizitie cuprinde pretul de cumparare al bunului, la care se adauga costul transportului, alte taxe nedeductibile si cheltuielile efectuate pna la punerea in functiune a bunului.
- valoarea justa se utilizeaza pentru:
- activele fixe corporale intrate in institutie prin donatii, cu titlu gratuit;
- pentru activele fixe corporale intrate prin plusurile de inventar;
- pentru mijloacele fixe obtinute din dezmembrarea altor mijloacelor fixe;
- pentru activele fixe constate lipsa la inventar.
Valoarea justa se determina pe baza unor evaluari efectuate de evaluatorii autorizati si trebuie aprobata de catre ordonatorul de credite.
Cu valoarea de inregistrare din contabilitate stabilita in momentul intrarii, activul fix corporal ramne inregistrat pna la scoaterea din folosinta, cu exceptia urmatoarelor situatii:
- cu ocazia reevaluarii mijloacelor fixe (in conditiile existentei unui act normativ care sa prevada reevaluarea activelor fixe corporale la institutiile publice);
- efectuarea unor completari, imbunatatiri sau modernizari, care duc la cresterea eficientei acestora.
Nu sunt incluse in valoarea activelor fixe corporale cheltuielile de intretinere efectuate pentru acele active fixe ce apartin institutiei. Aceste cheltuieli sunt recunoscute drept cheltuieli ale perioadei si se inregistreaza in perioada in care acestea au fost efectuate.
In cazul in care institutia efectueaza o investitie in regie proprie, care nu se finalizeaza pana la finele exercitiului bugetar, valoarea acestei investitii este recunoscuta ca activ fix in curs.
Activele fixe corporale se regasesc in planul de conturi in grupa 20 Active fixe corporale si sunt reprezentate de urmatoarele conturi sintetice de gradul I si II:
- 212 Constructii
- 213 Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii; acest cont se desfasoara pe urmatoarele sintetice de gradul II:
- 2131 Echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru)
- 2132 Aparate si instalatii de masurare, control si reglare
- 2133 Mijloace de transport
- 2134 Animale si plantatii
-214 Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active fixe corporale. In cadrul acestor conturi, contabilitatea analitica se efectueaza pe categorii si locuri de folosinta, pe categorii de proprietate publica si privata precum si pe surse de finantare. Pentru contul 214, evidenta analitica se tine pe trei categorii, si anume:
- unelte, accesorii de productie, inventar gospodaresc si aparatura birotica;
- fondul bibliotecar;
- valorile de muzeu, obiectele de arta si de expozitie.
- 215 Alte active ale statului.
Conturile sintetice de gradul I 212 Constructii, 213 Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii, 214 Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active fixe corporale sunt conturi de activ.
In debit se reflecta intrarile de active fixe corporale de natura mijloacelor fixe provenite din:
achizitionari,
dotari,
transferuri,
investitii,
preluari in contul creantelor,
dezmembrari,
confectionari in ateliere proprii.
In credit se reflecta iesirile de active fixe corporale prin
scoatere din functiune,
transfer sau
alte cai prevazute de legislatie.
Activele fixe corporale de natura activelor fixe pot fi de doua feluri:
neamortizabile;
amortizabile.
Important
Potrivit Legii 213/1998, bunurile ce intra in domeniul statului se impart in bunuri ce alcatuiesc domeniul public al statului si bunuri ce alcatuiesc domeniul privat al acestuia.
Bunurile din domeniul public al statului sunt bunurile de interes si de uz public si asupra carora statul isi exercita posesia, folosinta si dispozitia. Bunurile din aceasta grupa pot fi dobndite de stat pe urmatoarele cai:
- pe cale naturala;
- prin achizitii publice;
- prin expropriere pentru cauze de utilitate;
- acte de donatie sau legate acceptate de Guvern, de consiliul judetean sau de consiliul local;
- prin trecerea unor bunuri din domeniul privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale in domeniul public al acestora, pentru cauza de utilitate publica;
- alte moduri stabilite de lege.
Bunurile din domeniul privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale cuprind bunuri ce se afla in proprietatea acestora si care nu fac parte din domeniul public.
Din domeniul public si privat al statului fac parte bunurile dobndite in perioada 6 martie 1948 22 decembrie 1989 ce nu au fost rechizitionate in mod abuziv.
Activele active fixe corporale de natura mijloacelor fixe pot intra in institutiile publice prin mai multe cai:
- prin achizitie;
- transfer, plusuri de inventar, dezmembrari, donatii, dotare;
- prin investitii;
- prin leasing;
- prin inchiriere;
- schimb de active.
Inregistrarea in contabilitatea institutiilor publice a intrarilor de active fixe corporale se face diferit, in functie de modul de intrare al acestora, precum si de faptul daca sunt sau nu amortizabile.