Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene a anuntat ca pregatirile in vederea finantarilor pentru mediul de afaceri vor fi conturate pana la finalul anului 2021. Pasii urmatori includ finalizarea documentelor si aprobarea acordurilor cu institutiile financiare internationale.
Instrumentele financiare pentru mediul de afaceri, la care vor avea acces companiile prin Planul National de Redresare si Rezilienta insumeaza 1,25 miliarde de euro si vor fi acordate prin intermediul bancilor si fondurilor de investitii/fondurilor cu capital de risc.
Secretarii de stat Csilla Hegedüs si Cristian Roman, alaturi de directorul general pentru PNRR, Ramona Moldovan, au discutat in 20 octombrie 2021 cu reprezentantii Ministerului de Finante despre documentele necesare pentru acordurile cu institutiile financiare internationale care vor fi implicate in gestionarea acestor instrumente – BEI, FEI si BERD.
Pasii urmatori includ finalizarea documentelor si aprobarea acordurilor cu aceste institutii, la nivelul Guvernului, pana la finalul anului 2021. In continuare, va fi lansata selectia pentru intermediarii financiari si lansarea liniilor de finantare.
Instrumentele financiare cuprinse in PNRR
Buget total: 1,25 miliarde euro
Instrumentele financiare vor fi implementate prin Banca Europeana de Investitii (BEI), Fondul European de Investitii (FEI) si Banca Europeana pentru reconstructie si Dezvoltare (BERD).
- Garantia de portofoliu pentru rezilienta (partener: FEI) – 300 milioane euro
Instrumentul va urmari imbunatatirea accesului la finantare si revitalizarea canalelor de imprumut blocate in timpul si dupa criza COVID-19, prin sprijinirea investitiilor pe termen lung si a nevoilor de capital de lucru ale intreprinderilor. Investitia va lua forma unei garantii de portofoliu, care urmeaza sa fie implementata ca o contributie la InvestEU din partea Fondului European de Investitii („FEI”)
- Garantia de portofoliu pentru actiune climatica (partener: FEI) – 200 milioane euro
Obiectiv: de a furniza finantare si investitii IMM-urilor (care au un numar de maximum 249 de angajati), intreprinderilor cu pana la 500 de angajati si persoanelor fizice prin intermediul capitalului circulant, al liniilor de credit, al imprumuturilor pentru investitii sau al leasingului, destinate investitiilor si finantarii pentru imbunatatirea eficientei energetice in intreprinderi si in sectorul rezidential si al cladirilor.
- Pentru IMM-uri si intreprinderile cu capitalizare medie (mid-caps): Fondul de fonduri de capital de risc pentru redresare (partener: FEI) – 400 milioane euro
Obiectiv: sprijin sub forma de capitaluri proprii IMM-urilor, intreprinderilor cu capitalizare medie, inclusiv intreprinderilor nou-infiintate, intreprinderilor aflate in stadii incipiente si avansate de dezvoltare, precum si proiectelor de infrastructura axate pe energia din surse regenerabile si eficienta energetica. Sprijinul va fi furnizat prin intermediul fondurilor cu capital de risc si al fondurilor de infrastructura, ca parte a unui fond de capital de risc, gestionat de FEI.
- Companii mari: Fond de Fonduri pentru digitalizare, actiune climatica si alte domenii de interes (partener BEI) – 300 milioane euro
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Obiectiv: sprijin intreprinderilor mari (cu peste 500 de angajati si/sau o cifra de afaceri anuala de peste 50 milioane euro si un bilant anual total de peste 43 milioane euro), entitatilor publice si vehiculelor cu scop special, prin investitii care contribuie la economia cu emisii scazute de dioxid de carbon, precum si investitii in digitalizare si in active fixe prin intermediul unui fond de fonduri.
- Instrumentul financiar pentru investitii in eficienta energetica in sectorul rezidential si al cladirilor (partener BERD) – 50 milioane euro
Instrumentul financiar va lua forma unei garantii de portofoliu, implementate de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Obiectivul acestei investitii este de a furniza finantare si investitii pentru eficienta energetica si energia din surse regenerabile in sectorul rezidential si al cladirilor. Investitia va lua forma unei garantii de portofoliu.