Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | TVA

Declararea si plata TVA in cazul transferului de active

Data aparitiei: 25 Noiembrie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
declarare TVAplata TVA

Informam contribuabilii neinregistrati in scopuri de TVA, beneficiari ai transferului de active definite la art. 128 alin. (7) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si pct. 6 alin. (8)-(9) din normele metodologice date in aplicarea acestui articol, ca a fost aprobat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.691/2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 307 „Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata, in situatia in care beneficiarul transferului de active nu este persoana inregistrata in scopuri de taxa pe valoarea adaugata”, precum si pentru stabilirea modalitatii de plata a acestor sume.

Generalitati, definitie

Transferul de active este reglementat de art. 128 alin. (7) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si punctul 6 alin. (8)-(9) din normele metodologice date in aplicarea acestui articol.

Transferul de active este un transfer universal de bunuri si/sau servicii, acestea nemaifiind tratate individual, ci ca un tot unitar la persoana impozabila cedenta, indiferent daca este un transfer total sau partial de active. Se considera transfer partial de active, in sensul art. 128 alin. (7) din CF, transferul tuturor activelor sau al unei parti din activele investite intr-o anumita ramura a activitatii economice, daca acestea constituie din punct de vedere tehnic o structura independenta, capabila sa efectueze activitati economice separate, indiferent daca este realizat ca urmare a vanzarii sau ca urmare a unor operatiuni precum divizarea, fuziunea ori ca aport in natura la capitalul unei societati.

Important! Transferul tuturor activelor sau al unei parti a acestora, efectuat cu ocazia transferului de active sau, dupa caz, si de pasive, indiferent daca este realizat ca urmare a vanzarii sau ca urmare a unor operatiuni precum divizarea, fuziunea ori ca aport in natura la capitalul unei societati, nu constituie livrare de bunuri daca primitorul activelor este o persoana impozabila. 

Pentru ca o operatiune sa poata fi considerata transfer de active, in sensul art. 128 alin. (7) din CF, primitorul activelor trebuie sa intentioneze sa desfasoare activitatea economica sau partea din activitatea economica care i-a fost transferata, si nu sa lichideze imediat activitatea respectiva si, dupa caz, sa vanda eventualele stocuri.

Persoana impozabila care este beneficiarul transferului de active este considerata ca fiind succesorul cedentului, indiferent daca este inregistrata in scopuri de TVA sau nu. Beneficiarul va prelua toate drepturile si obligatiile cedentului, inclusiv cele privind livrarile catre sine prevazute la art. 128 alin. (4) din CF, ajustarile deducerii prevazute la art. 148 si 149 din CF.

Completarea si depunerea formularului 307

Persoanele impozabile, beneficiare ale transferului de active, care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din CF si nu se vor inregistra in scopuri de TVA ca urmare a transferului, au obligatia depunerii formularului 307 „Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata, in situatia in care beneficiarul transferului de active nu este persoana inregistrata in scopuri de taxa pe valoarea adaugata” - pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare celei in care are loc transferul de active.

Formularul se depune in doua exemplare, la unitatea fiscala in a carei raza teritoriala persoana impozabila beneficiara a transferului de active isi are domiciliul fiscal sau in a carei evidenta aceasta se afla inregistrata ca platitor de impozite si taxe, la registratura, direct, prin imputernicit sau la posta prin scrisoare recomandata.

In formular se declara TVA de plata la bugetul de stat, rezultata ca urmare a ajustarilor conform art. 128 alin. (4), art. 148, 149 sau 161, dupa caz.

Atentie! Persoanele impozabile beneficiare ale transferului de active, neinregistrate in scopuri de TVA,  pot fi: persoane juridice, asociatii sau alte entitati fara personalitate juridica, contribuabili persoane fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, persoane fizice. 

In cazul in care exista mai multi cedenti, formularul se completeaza  cu TVA-ul de plata rezultat in urma ajustarii transferului de active de la toti cedentii.

Plata TVA-ului

TVA-ul de plata va fi achitat de beneficiarul transferului de active la bugetul de stat, pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare lunii in care are loc transferul, in contul 20.10.01.01.05 - TVA de plata la bugetul de stat, rezultata ca urmare a ajustarilor, prin: numerar, decontare bancara sau mandat postal.

Baza legala : Ordinul presedintelui ANAF nr. 2.691/2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 307 „Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata, in situatia in care beneficiarul transferului de active nu este persoana inregistrata in scopuri de taxa pe valoarea adaugata”, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 786/24.11.2010.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X