Legea contabilitatii vine cu noi dispozitii in ceea ce priveste depunerea situatiilor financiare semestriale. Astfel, ordonanta specifica noi conditii care privesc atat cifra de afaceri, cat si activele. Trebuie astfel stabilit daca in prezent o societate trebuie sa indeplineasca simultan aceste conditii, dat fiind faptul ca exista si active a caror valoare depaseste 35.000 euro fara ca cifra de afaceri sa depaseasca acest prag.
Pentru ca orice nelamurire sa fie clarificata, se stabileste prin art. 5 alin. (11) din Legea contabilitatii 82/1991, astfel cum a fost modificata prin OUG 37/2011, ca persoanele care in exercitiul financiar precedent au inregistrat cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro pot opta pentru un sistem simplificat de contabilitate, aprobat prin ordin al ministrului finantelor publice.
Prin urmare, pot opta pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate persoanele care indeplinesc cumulativ cele doua criterii mentionate anterior si anume, o cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si im total al activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro.
In ceea ce priveste raportarile semestriale, potrivit art. 28 din Legea contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, societatile comerciale au obligatia sa intocmeasca situatii financiare anuale, inclusiv in situatia fuziunii, divizarii sau lichidarii acestora, in conditiile legii. Ministerul Economiei si Finantelor poate stabili intocmirea si depunerea la unitatile teritoriale ale Ministerului Economiei si Finantelor a situatiilor financiare sau a unor raportari contabile si la alte perioade decat anual, in cadrul exercitiului financiar.
Astfel, raportarile contabile semestriale sunt reglementate prin ordin al Ministerului Finantelor Publice. Aceastea stabilesc persoanele care au obligatia intocmirii si depunerii acestor raportari la organele fiscale competente.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea verde a contabilitatii
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
In plus, potrivit art. IV al OMFP 2869/2010 pentru modificarea si completarea unor reglementari contabile, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, entitatile care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro nu vor mai depune la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice raportari contabile in cursul exercitiului financiar. Pentru determinarea plafonului cifrei de afaceri se utilizeaza cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii exercitiului financiar precedent.