Ordinul pentru aprobarea Sistemului simplificat de contabilitate a fost supus dezbaterii publice si are ca principal obiectiv aplicarea OUG 37/2011 pentru modificarea si completarea Legii contabilitatii prin intermediul careia se doreste simplificarea raportarilor situatiilor financiare pentru o noua categorie de intreprinderi mici, cu cifra de afaceri neta care sa nu depaseasca echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sa se afle sub echivalentul in lei al aceleiasi sume.
In acest moment, societatile comerciale functioneaza in continuare dupa Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3055/2009. Datorita noilor modificari si completarii Legii contabilitatii, in cadrul OUG nr. 37/2011, se va putea opta pentru o raportare simplificata in cazul persoanelor care indeplinesc cumulativ criteriile de marime referitoare la cifra de afaceri neta si total active.
Noul proiect de ordin reglementeaza urmatoarele:
- regulile de recunoastere, evaluare si prezentare a elementelor in situatiile - financiare anuale simplificate;
- regulile de intocmire a situatiilor financiare anuale simplificate;
- formatul si continutul situatiilor financiare anuale simplificate;
- planul de conturi simplificat;
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
- continutul si functiunea conturilor contabile.
Criteriile de marime a firmei pentru raportarea simplificata urmeaza sa fie verificate in baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale, respectiv a balantei de verificare, incheiate la finele exercitiului financiar precedent, fiind utilizat cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii exercitiului financiar.
Cele mai importante reglementari in acest sens se refera la eliminarea conturilor contabile de la 400 la 100, aceasta modificare determinand restrangerea situatiilor financiare. Astfel, societatile care vor aplica noile reglementari simplificate, vor putea elimina anexele la situatiile financiare, notele explicative aferente situatiilor financiare, raportarile semestriale, precum si certificarea situatiilor financiare anuale.
In cazul in care proiectul va intra in vigoare, prevederile ordinului MFP se vor aplica incepand cu situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar al anului 2011.