Prevederile in cazul intreprinderilor individuale ating o gama diversa de norme care vor trebui respectate. Va trebui o astfel de intreprindere (cod CAEN 0111) sa tina evidenta cheltuielilor pe culturi si sa aiba raport de productie? In plus, care sunt documentele financiar-contabile de care va fi nevoie in aceasta situatie? In cazul in care contabilitatea se tine in partida simpla, se vor intocmi bonuri de consum si NIR in cazul achizitiei de materiale auxiliare?
In ceea ce priveste evidenta cheltuielilor pe culturi (obiecte de calculatie) si intocmirea raportului de productie, trebuie mentionat ca acestea sunt activitati specifice contabilitatii de gestiune, care se organizeaza in temeiul Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata.
Conform modificarilor aduse prin OUG 37/2011 prezinta obligatia de a organiza si de a conduce contabilitate de gestiune, potrivit reglementarilor elaborate in acest sens, doar societatile comerciale, institutiile publice, asociatiile si celelalte persoane juridice cu si fara scop patrimonial, subunitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, organismele de plasament colectiv, precum si alte entitati de acest gen, care sunt obligate sa organizeze si sa conduca contabilitatea financiara (art. 1 alin. 1-4 si alin. 6 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, astfel cum a fost modificata prin OUG 37/2011).
In cazul persoanelor fizice care desfasoara activitati producatoare de venituri, acestea au obligatia sa conduca contabilitate simplificata, bazata pe regulile contabilitatii in partida simpla si sa intocmeasca Registrul-jurnal de incasari si plati si Registrul-inventar (art. 1 alin. 5 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, astfel cum a fost modificata prin OUG 37/2011).
Prin urmare, intreprinderea individuala supusa impusa impozitului pe venit prevazut de Titlul III din Codul fiscal, este obligata sa respecte doar Normele metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin OMFP 1.040/2004.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Documentele financiar-contabile obligatorii sunt Registrul-jurnal de incasari si plati (cod 14-1-1/b) si Registrul-inventar (cod 14-1-2/a), care au un regim special de inregistrare la organele fiscale (pct. 20 din Normele metodologice). Este prevazut, prin aceleasi Norme metodologice, faptul ca, in functie de necesitati, contribuabilii pot utiliza si alte formulare stabilite prin norme metodologice de intocmire si utilizare a formularelor tipizate, comune pe economie, care nu au regim special, privind activitatea financiara si contabila (pct. 6 din Norme).
In concluzie, intreprinderea individuala obligata sa tina contabilitatea in partida simpla va utiliza si urmatoarele documente:
- Nota de receptie si constatare de diferente (cod 14-3-1/A), in cazul achizitiilor de bunuri de la persoane fizice (pct. 16 din Normele metodologice aprobate prin OMFP 1.040/2004) sau in cazul bunurilor materiale cuprinse intr-o factura sau aviz de insotire a marfii, care fac parte din gestiuni diferite, bunurilor materiale primite spre prelucrare, in custodie sau in pastrare, bunurilor materiale care sosesc neinsotite de documente de livrare si bunurilor materiale care prezinta diferente la receptie (Normele specifice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobate prin OMEF 3.512/2008);
- Bon de consum (cod 14-3-4A), in cazul eliberarii de materiale din magazie pentru consum, ca document justificativ de scadere din gestiune si de inregistrare in evidenta magaziei si in evidenta contabila in partida simpla (pct. III din Normele metodologice aprobate prin OMFP 1.040/2004).