Erorile care se produc in ceea ce priveste inregistrarea veniturilor sau calculul salariilor pot produce efecte cu raza lunga in momentul in care greseala nu este depistata la timp. Asa cum prevede si legea, corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor. O societate poate omite astfel, la calculul pentru stabilirea datoriilor pentru salarii si a declaratiilor aferente, un contract inregistrat la ITM. Mai departe, deoarece nu a fost constatata eroarea, bilanturile au fost depuse fara cheltuielile acestui contract. Astfel, baza legislativa pentru corectarea unor astfel de greseli devine mai mult decat utila.
In primul rand, corectarea erorilor se efectueaza, din punct de vedere contabil, in conformitate cu prevederile pct. 63 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009. Potrivit acestora, erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente.
De asemenea, corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.
In privinta erorilor din perioadele anterioare, se precizeaza ca acestea sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care fie erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise, fie ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.
Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor. Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere.
Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat. Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere erorile nesemnificative. Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile.

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Cartea verde a Contabilitatii varianta online
In schimb, se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala sau cumulata a elementelor. In plus, in notele la situatiile financiare trebuie prezentate informatii suplimentare cu privire la erorile constatate.